Strony

10 lutego 2023

Sałatka warstwowa z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą

 Pyszna warstwowa sałatka na bazie kapusty pekińskiej. Fajnie smakuje i ładnie prezentuje się na stole.

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka + dowolna przyprawa (u mnie to złocisty kurczak)
  • 3 pomidory lub miseczka pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta
  • migdały w płatkach

Sos:

  • 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę
  • sól, pieprz, szczypta cukru 

Sposób przygotowania: 

1. Mięso umyć, osuszyć i oczyścić. Pokroić w kostkę, posypać przyprawą i wymieszać. Odstawić na 20-30 minut, potem usmażyć na oleju. Wystudzić. 

2. Kapustę, pomidory i ser pokroić w kostkę. 

3. Składniki sosu wymieszać. 

4. Płatki migdałów uprażyć na rumiano na suchej patelni. Ostudzić. 

5. Sałatkę przygotować w salaterce (od dołu): kapusta pekińska, pomidory, kurczak, feta. Całość polać sosem i posypać uprażonymi migdałami. 

Smacznego!

Źródło: cookpad.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!