Nastał ten dzień, dziś Tłusty Czwartek 🍩 Z tej okazji i nas pyszne, puszyste pączki z dziurką, bez nadzienia, oprószone cukrem pudrem. Pominęłam ekstrakt z pomarańczy i skórkę pomarańczową - chciałam, by były to zwykłe pączki z dziurką. Zapraszam serdecznie 😋
Składniki:
- 450g mąki pszennej
- 15g świeżych drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 1/3 szklanka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 60g roztopionego i przestudzonego masła
- 1 łyżka ekstraktu z pomarańczy (można pominąć)
- skórka otarta z jednej pomarańczy (można pominąć)
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać.2. Zrobić rozczyn ( drożdże rozrobić z częścią cukru i połową letniego mleka, dodać łyżkę mąki i pozostawić do wyrośnięcia).
3. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, na początku mieszałem mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Gotowe elastyczne ciasto pozostawić w misce pod przykryciem do podwojenia swojej objętości (1-1,5h).
4. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na grubość 1-2 cm, szklanką wyciąć kółka, a zakrętką od butelki wyciąć środki. Pączki przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
5. Pączki smażyć na oleju lub innym tłuszczem z obu stron na rumiano.
6. Ostudzone pączki oprószyć cukrem pudrem lub polukrować wedle uznania.
Smacznego!!!
Źródło:mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!