W tym roku piekę już pierniki po raz trzeci. Dzieci do dekoracji użyły kolorowych pisaków, czekolady i posypek.
Składniki: (na dwie blaszki od piekarnika):
- 2 jajka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/3 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
1. Jajka, cukier, cukier waniliowy, miód i olej wymieszać. Do masy dodać partiami mąkę z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika.
2. Zagnieść ciasto, następnie rozwałkować i wyciąć foremką pierniczki.
3. Piec w 170-180*C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 7-8 minut. Nie pieczemy za długo, bo pierniczki będą twarde.
4. Po wystudzeniu dowolnie udekorować.
Smacznego!!!
Inspiracja: Youtube
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!