Jeśli macie nadmiar pomidorów, to polecam sałatkę marynowaną na kolejny dzień. Następnego dnia wystarczy tylko wyłożyć pomidory na półmisek i podać do obiadu lub innego dania. Są naprawdę bardzo smaczne.
Składniki:
- kilka pomidorów
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
Zalewa:
- 7 łyżek oleju
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- trochę pieprzu
- 1 łyżeczka miodu
Sposób wykonania:
1. Pomidory, cebulę i czosnek pokroić w plasterki. Cebulę można tak naprawdę posiekać drobniej, niekoniecznie muszą być to plastry.
2. W dużym słoiku ułożyć na zmianę cebulę, pomidory i czosnek, ułożyć tak, by ostatnią warstwą była cebula. Składniki zalewy wymieszać i wlać do słoika z warzywami. Zakręcić i schować do lodówki.
3. Następnego dnia wyłożyć na półmisek, delikatnie zamieszać.
Smacznego!!!
Źródło: knurr.pl
MHH wygląda pysznie i fajny sposób a ja w tym roku pochłaniam pomidory jak nigdy wcześniej ;) więc i na ten przepis się skuszę :)
OdpowiedzUsuń