Strony

24 kwietnia 2020

Cytrynowa babka na białkach

Weekend tuż tuż... Wprawdzie sezon na pieczenie babek za nami, ale ja miałam do wykorzystania zamrożone białka, które bardzo prosiły się o zagospodarowanie ;-) Padło na takie ciasto. Rewelacja - pulchniutkie, mięciutkie, białe o delikatnym smaku cytrynowym. Bardzo polecam!


Składniki:

6 białek
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka z górką cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki soku z cytryny
1 kopiasta łyżka otartej skórki z cytryny

+ lukier - sok z cytryny z cukrem pudrem

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę na babkę z kominem posmarować masłem i oprószyć tartą bułką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160st.C.
2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, olej, sok i skórkę cytrynową. Mokre składniki połączyć z suchymi, wymieszać delikatnie po połączenia składników.
3. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodawać po łyżce do wymieszanego wcześniej ciasta, mieszać delikatnie, by nie zniszczyć struktury piany. Ciasto powinno być dobrze wymieszane i puszyste. Przelać do formy i piec ok 40 minut w 160st.C - najlepiej kontrolować, ciasto piec do suchego patyczka.
4. Po upieczeniu wyjąć z formy i przestudzić. Wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny i polać lukrem babkę.

Smacznego!!!


Źródło: Little Miss Celebration

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!