Strony

3 stycznia 2020

Drożdżowe pierożki kebabowe

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

Już dawno miałam okazję jeść takie pierożki. Akurat nadarzyła się okazja, aby je samodzielnie przygotować. Do farszu użyłam mięsa z udek z rosołu, ale można użyć też piersi z kurczaka. Gotowe pierożki świetnie smakują jako paszteciki do barszczu, z sosem czosnkowym lub solo ;-)


Składniki:

Ciasto drożdżowe:
500g mąki pszennej
1/4 kostki margaryny - rozpuścić
50g drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego oregano

Farsz:
mięso z dwóch ugotowanych udek (lub 1 podwójna pierś z kurczaka)
przyprawa kebab gyros
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
200g pieczarek
1 łyżka adżiki (lub koncentratu pomidorowego)
150 sera żółtego w kawałku

+białko do posmarowania pierożków

Sposób przygotowania:

1. Przygotować farsz: Mięso z udek drobniej pokroić. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, zrumienić posiekaną cebulę, po czym dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Chwilę dusić. Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, a po chwili mięso. Doprawić do smaku przyprawą kebab gyros. Na koniec dodać adżikę (podkreśli smak farszu) lub koncentrat pomidorowy. Farsz przełożyć do miski. Dodać starty na dużych oczkach ser żółty i wymieszać. Jeśli robimy farsz z piersią z kurczaka, należy ją najpierw drobno pokroić i usmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy kebab gyros.
2. Zrobić ciasto: z drożdży, cukru, połowy ciepłego mleka oraz łyżki mąki zrobić zaczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe mleko, jajko, żółtko, sól, oregano oraz zaczyn. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ciasto nie musi już podrastać. Można od razu zabrać się za lepienie pierogów.
3. Z ciasta odkroić część, wałkować nieco grubiej niż na tradycyjne pierogi, wykrawać kółka, nakładać farsz i dobrze zlepić. Dodatkowo można zrobić falbankę widelcem.
4. Pierożki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zrobić odstępy, bo pierożki rosną. Posmarować białkiem. Piec w 180st.C przez 20-25 minut.
5. Podawać wedle uznania, solo, z barszczykiem lub z sosem czosnkowym.
6. Pierożki można mrozić, podgrzewać w mikrofalówce lub piekarniku.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!