Ostatnio byliśmy na grzybach, a że sezon się powoli kończy, to pasowało przynajmniej raz zrobić sos grzybowy. Tym razem według nieco innej receptury niż robię zazwyczaj. Sosik bardzo smaczny!
Składniki:
500 g świeżych leśnych grzybów - u mnie podgrzybki i maślaczki
2 pełne łyżki masła
1 mała cebulka
2-4 ząbki czosnku
mały kubek śmietany 30% (200g)
sól, pieprz
natka pietruszki
1 łyżka octu jabłkowego
Sposób wykonania:
1. Oczyszczone grzyby dowolnie pokroić, cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, chwilkę poddusić, po czym dodać pokrojone grzyby. Całość dusić ok 20 minut.
2. Po tym czasie wlać śmietankę, dodać posiekaną pietruszkę - ilość wedle uznania, sól, pieprz do smaku oraz ocet jabłkowy. Z octem oczywiście uważać, żeby nie dać do za dużo, najlepiej dodawać małymi porcjami po łyżeczce i sprawdzać, czy smak nam odpowiada.
3. Sos gotować jeszcze 2-3 minutki i gotowe. Podawać wedle uznania.
Smacznego!!!
Źródło: Ania gotuje
Strony
▼
29 października 2019
26 października 2019
Owsianka z nektarynką
Owsianka zawsze najlepsza na śniadanie!
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie żytnie)
woda + mleko - taka ilość, aby podczas gotowania zakryła płatki
szczypta soli
1 świeża nektarynka
Sposób wykonania:
1. Płatki przełożyć do garnka, zalać wodą i mlekiem tak, aby zakryły płatki na 1 cm powyżej ich poziomu. Ilość mleka i wody wedle uznania. Dodać też szczyptę soli. Gotować ok 3-4 minut.
2. Ugotowane płatki przełożyć na talerz, dodać pokrojoną w kostkę nektarynkę.
Smacznego!!!
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie żytnie)
woda + mleko - taka ilość, aby podczas gotowania zakryła płatki
szczypta soli
1 świeża nektarynka
Sposób wykonania:
1. Płatki przełożyć do garnka, zalać wodą i mlekiem tak, aby zakryły płatki na 1 cm powyżej ich poziomu. Ilość mleka i wody wedle uznania. Dodać też szczyptę soli. Gotować ok 3-4 minut.
2. Ugotowane płatki przełożyć na talerz, dodać pokrojoną w kostkę nektarynkę.
Smacznego!!!
19 października 2019
Cytrynówka / Nalewka cytrynowa
Jedna z moich ulubionych domowych nalewek to cytrynówka. To alkohol, który można zrobić o każdej porze roku. Ilość cukru można dostosować do swoich potrzeb.
Składniki (wyszło mi 3 litry gotowej cytrynówki):
12 cytryn
1 litr spirytusu 96%
1,5 litra wody
2 szklanki cukru (dodałam jeszcze 1/2 szklanki do smaku)
Sposób wykonania:
1. Cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć, obieraczką do warzyw obrać ze skórki. Ważne, aby obrać cieniutko bez białej części, bo cytrynówka może być gorzka. Z cytryn wycisnąć sok.
2. Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier i odstawić do wystudzenia.
3. Do dużego słoja wrzucić skórki cytrynowe, wlać wodę z cukrem, sok z cytryn i spirytus. Pozostawić na 24 godziny.
4. Cytrynówkę przelać przez sito, by pozbyć się skórek, a następnie przez kilkukrotnie złożoną gazę i przelać do butelek.
5. Smakuje już po tygodniu, gdy się przegryzie.
Na zdrówko!
Składniki (wyszło mi 3 litry gotowej cytrynówki):
12 cytryn
1 litr spirytusu 96%
1,5 litra wody
2 szklanki cukru (dodałam jeszcze 1/2 szklanki do smaku)
Sposób wykonania:
1. Cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć, obieraczką do warzyw obrać ze skórki. Ważne, aby obrać cieniutko bez białej części, bo cytrynówka może być gorzka. Z cytryn wycisnąć sok.
2. Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier i odstawić do wystudzenia.
3. Do dużego słoja wrzucić skórki cytrynowe, wlać wodę z cukrem, sok z cytryn i spirytus. Pozostawić na 24 godziny.
4. Cytrynówkę przelać przez sito, by pozbyć się skórek, a następnie przez kilkukrotnie złożoną gazę i przelać do butelek.
5. Smakuje już po tygodniu, gdy się przegryzie.
Na zdrówko!
18 października 2019
Ryba w kukurydzianej panierce
Panierka kukurydziana jest bardzo popularna, ale dla mnie to w sumie nowość. Robiłam ją dopiero pierwszy raz. Smakowała mi, ale chyba pozostanę fanką tradycyjnej panierki.
Składniki:
1 filet ryby - u mnie dorsz
mąka kukurydziana
2 jajka
1 łyżka śmietany 18%
bułka tarta
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
1. Rybę odmrozić, opłukać i osuszyć. Podzielić na porcje. Oprószyć solą i pieprzem.
2. Jajka wymieszać ze śmietaną.
3. Panierować rybę, najpierw w mące kukurydzianej, następnie w jajku ze śmietaną, a na końcu w bułce tartej.
4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
Smacznego!!!
Składniki:
1 filet ryby - u mnie dorsz
mąka kukurydziana
2 jajka
1 łyżka śmietany 18%
bułka tarta
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
1. Rybę odmrozić, opłukać i osuszyć. Podzielić na porcje. Oprószyć solą i pieprzem.
2. Jajka wymieszać ze śmietaną.
3. Panierować rybę, najpierw w mące kukurydzianej, następnie w jajku ze śmietaną, a na końcu w bułce tartej.
4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
Smacznego!!!
16 października 2019
Koktajl z suszoną śliwką
Pożywny koktajl z suszoną śliwką, który świetnie poprawia trawienie i oczyszcza jelita.
Składniki:
5 suszonych śliwek
200 ml maślanki / kefiru
2-3 łyżki płatków owianych / żytnich
1 łyżka miodu
1 płaska łyżka kakao
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładko. Można na chwilę odłożyć koktajl, płatki napęcznieją i zrobi się gęsty, że trzeba będzie go wyjadać łyżeczką ;-)
Smacznego!!
Składniki:
5 suszonych śliwek
200 ml maślanki / kefiru
2-3 łyżki płatków owianych / żytnich
1 łyżka miodu
1 płaska łyżka kakao
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładko. Można na chwilę odłożyć koktajl, płatki napęcznieją i zrobi się gęsty, że trzeba będzie go wyjadać łyżeczką ;-)
Smacznego!!
14 października 2019
Racuszki na kwaśnym mleku
Moje dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju placuszki czy racuszki. Miałam kwaśne mleko do wykorzystania, przepis znalazłam błyskawicznie i równie szybko wykonałam te placuszki. Delikatne, mięciutkie, puszyste - idealne!
Składniki:
500 ml kwaśnego mleka
ok 350 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g cukru pudru
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Zsiadłe mleko wymieszać z jajkami i przesianą mąką. Wymieszać łyżką, aż masa będzie gładka. Na koniec dodać cukier i sodę. Jeśli ciasto jest bardzo rzadkie, to dodać około 2 łyżki mąki.
2. Racuszki smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
3. Podawać wedle uznania, z cukrem pudrem, dżemem, sosem owocowym itp.
Smacznego!!!
Źródło: Moje wypieki
Składniki:
500 ml kwaśnego mleka
ok 350 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g cukru pudru
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Zsiadłe mleko wymieszać z jajkami i przesianą mąką. Wymieszać łyżką, aż masa będzie gładka. Na koniec dodać cukier i sodę. Jeśli ciasto jest bardzo rzadkie, to dodać około 2 łyżki mąki.
2. Racuszki smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
3. Podawać wedle uznania, z cukrem pudrem, dżemem, sosem owocowym itp.
Smacznego!!!
Źródło: Moje wypieki
9 października 2019
Pulpety z indyka w sosie z papryką i koperkiem
Dzieci bardzo lubią mięso w sosie. Dlatego dość często jakieś danie tego typu ląduje na naszym stole.
Składniki:
500 g mielonego mięsa z indyka
1 mała cebula
1 sucha kajzerka
1 jajko
sól, pieprz
mąka do obtoczenia kulek
1 litr wrzątku
1/2 papryki (świeżej lub mrożonej)
1 pełna łyżka masła
1 pełna łyżka mąki
siekany koperek
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Czerstwą kajzerkę namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć. Mięso wymieszać z kajzerką, drobniutko posiekaną cebulą, jakiem, solą i pieprzem. Uformować kulki, obtoczyć je w mące.
2. Wodę zagotować, na wodę rzucić kulki mięsa i gotować ok 15 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
3. Pulpety wyjąć z wywaru. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, wlać do wywaru, wymieszać, by nie zrobiły się grudki. Ponownie włożyć pulpety, dodać siekanego koperku, doprawić solą i pieprzem.
4. Zagotować.
Smacznego!!!
Składniki:
500 g mielonego mięsa z indyka
1 mała cebula
1 sucha kajzerka
1 jajko
sól, pieprz
mąka do obtoczenia kulek
1 litr wrzątku
1/2 papryki (świeżej lub mrożonej)
1 pełna łyżka masła
1 pełna łyżka mąki
siekany koperek
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Czerstwą kajzerkę namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć. Mięso wymieszać z kajzerką, drobniutko posiekaną cebulą, jakiem, solą i pieprzem. Uformować kulki, obtoczyć je w mące.
2. Wodę zagotować, na wodę rzucić kulki mięsa i gotować ok 15 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
3. Pulpety wyjąć z wywaru. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, wlać do wywaru, wymieszać, by nie zrobiły się grudki. Ponownie włożyć pulpety, dodać siekanego koperku, doprawić solą i pieprzem.
4. Zagotować.
Smacznego!!!
4 października 2019
Sernik z mlekiem w proszku
Sernik dosłownie jak z bajki, lekki, puszysty, równiutki, delikatny... po prostu idealny!
Składniki (blaszka 26x24cm):
herbatniki typu petitki na spód - 1 paczka
1 kg dobrego sera wiaderkowego lub trzykrotnie zmielony twaróg
6 jajek
1 szklanka drobnego cukru
1 cukier wanilinowy
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki mleka w proszku (mleko w proszku nie może być granulowane)
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, stopniowo dodawać ser i miksować. Następnie dodać budynie w proszku i zmiksować. Kolejno dodać olej i mleko i znowu wymieszać, a na koniec dodać mleko w proszku i miksować do momentu, aż masa będzie gładka i bez grudek. Masa będzie bardzo rzadka.
3. Ubić białka na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć herbatniki. Delikatnie (!) wylać masę serową. Piec w około 180 st.C bez termoobiegu przez ok 60 minut. Pieczemy w kąpieli wodnej. Ja umieszczam naczynie żaroodporne z wodą na półce niżej niż sernik. Wierzch sernika się mocno zarumieni, sernik wyrośnie około 2 cm a podczas studzenia opadnie równo do wyjściowej wysokości. Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przez około 30 minut,wyjąć kąpiel wodną i całkowicie wystudzić sernik w piekarniku.
5. Na wierzch można wyłożyć polewę, owoce z galaretką lub oprószyć cukrem pudrem. Sernik można przechowywać w lodówce, ale nie ma takiej konieczności.
Smacznego!!!
Źródło: Moje wypieki
Składniki (blaszka 26x24cm):
herbatniki typu petitki na spód - 1 paczka
1 kg dobrego sera wiaderkowego lub trzykrotnie zmielony twaróg
6 jajek
1 szklanka drobnego cukru
1 cukier wanilinowy
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki mleka w proszku (mleko w proszku nie może być granulowane)
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, stopniowo dodawać ser i miksować. Następnie dodać budynie w proszku i zmiksować. Kolejno dodać olej i mleko i znowu wymieszać, a na koniec dodać mleko w proszku i miksować do momentu, aż masa będzie gładka i bez grudek. Masa będzie bardzo rzadka.
3. Ubić białka na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć herbatniki. Delikatnie (!) wylać masę serową. Piec w około 180 st.C bez termoobiegu przez ok 60 minut. Pieczemy w kąpieli wodnej. Ja umieszczam naczynie żaroodporne z wodą na półce niżej niż sernik. Wierzch sernika się mocno zarumieni, sernik wyrośnie około 2 cm a podczas studzenia opadnie równo do wyjściowej wysokości. Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przez około 30 minut,wyjąć kąpiel wodną i całkowicie wystudzić sernik w piekarniku.
5. Na wierzch można wyłożyć polewę, owoce z galaretką lub oprószyć cukrem pudrem. Sernik można przechowywać w lodówce, ale nie ma takiej konieczności.
Smacznego!!!
Źródło: Moje wypieki