Strony

5 kwietnia 2019

Przekładaniec brzoskwiniowo-jogurtowy

Na urodziny męża upiekłam ciasto z musem brzoskwiniowym. Robi się go naprawdę szybko. Zrobiłam je do południa, a pod wieczór już go jedliśmy ;-) To przepis siostry Anastazji. Zrobiłam jednak biszkopt z mniejszej ilości jaj, bo nie chciałam, aby ciasto było zbyt wysokie. Polecam. Sprawdzi się i do niedzielnej herbatki i na świąteczny stół.


Składniki:

Biszkopt (blaszka 36x21cm):
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju

Mus brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń
4 łyżeczki żelatyny

Mus jogurtowy:
1 litr jogurtu naturalnego
4 łyżki cukru pudru - ilość można dostosować do własnych preferencji
4 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
herbatniki maślane
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, potem żółtka, mąkę z proszkiem i olej. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 20-30 minut w 180 st.C. Całkowicie ostudzić.
2. Brzoskwinie: puszkę brzoskwiń wraz z syropem zmiksować na mus. W niewielkiej ilości gorącej wody dokładnie rozpuścić żelatynę, po czym wymieszać z brzoskwiniami. Tężącą masę wylać na biszkopt.
3. Jogurt przełożyć do miski, dodać cukier puder i wymieszać. W niewielkiej ilości gorącej wody dokładnie rozpuścić żelatynę. Do żelatyny dodać łyżkę jogurtu, wymieszać. Dodać kolejną łyżkę i znów wymieszać. Dopiero wtedy dodać żelatynę do pozostałego jogurtu, dokładnie połączyć. Unikniemy wtedy niechcianych grudek żelatyny w masie jogurtowej. Lekko tężącą masę jogurtową przełożyć na brzoskwinie. Wyrównać, na wierzch ułożyć herbatniki. Można je nasączyć alkoholem, ale ja pominęłam ten krok. Zamiast herbatników można też dodać tężącą dowolną galaretkę.
4. Na herbatniki wylać polewę czekoladową i udekorować wedle uznania.
5. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!!!

Źródło: 183 nowe przepisy siostry Anastazji

4 komentarze:

  1. Takiego przekładańca jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla mnie, uwielbiam takie ciacha; pozdrawiam ;-D

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Pani Aniu czy do tego ciasta może być jogurt grecki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Można dać jogurt grecki. Tylko dałabym więcej cukru do jogurtu, bo zazwyczaj grecki jogurt jest kwaśniejszy. Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!