Strony

7 stycznia 2019

Sernik z jabłkami

Połączenie jabłek i sera jest jak najbardziej trafione. To jeden z tych serników, które bardzo mi posmakowały. Masa serowa pozostaje wilgotna i puszysta. Użyłam sera wiaderkowego, ale myślę, że zwykły dwukrotnie zmielony twaróg sprawdziłby się tutaj jeszcze lepiej. Polecam. Przepis podaję ze swoimi zmianami.


Składniki:

Spód:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 żółtka (białka zachowujemy do masy serowej)
1/2 szklanki cukru pudru
100 zimnego masła
20 g zimnego smalcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia:

Warstwa jabłkowa:
5 jabłek (szara reneta)

Masa serowa:
1 kg sera białego dwukrotnie zmielonego lub dobrego wiaderkowego
4 żółtka
6 białek
1 szklanka śmietany 18% - użyłam śmietany 12%
100 g masła
1 szklanka cukru (lub odrobinę mniej)
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (po 40 g każdy)
olejek waniliowy lub śmietankowy
1 cukier waniliowy

Wykonanie:

1. Składniki na spód przełożyć na stolnicę, posiekać nożem i szybko zagnieść. Owinąć folią i schować do lodówki. Ciasto wyłożyć na foremkę (23x34cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku przez 15 minut w 190 st.C do lekkiego zrumienienia.
2. Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Utrzeć na puch miękkie masło z cukrami, stopniowo dodawać po 1 żółtku. Następnie dodać partiami śmietanę, olejek smakowy, proszek budyniowy i całość zmiksować.
3. Dodawać po łyżce sera i miksować. Białka ubić osobno, w trzech partiach dodać do masy serowej mieszając całość szpatułką.
4. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Odcisnąć z nadmiaru soku. Jabłka wyłożyć na podpieczony wcześniej spód, a na jabłka wylać masę serową. Całość piec w 180 st.C przez około 50-60 minut. Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Wierzch można dowolnie udekorować.

Smacznego!

Źródło: Moje wypieki

5 komentarzy:

  1. Świetny przepis! Nigdy nie próbowałam zrobić sernika z jabłkami, ale wygląda i brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno takiego nie jadłam ale kiedyś piekłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo sernik z jabłkami? Ciekawy przepis :) Bardzo chętnie skorzystam i zrobię takie ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szukając przepisu na sernik, trafiłam na ten przepis i chętnie spróbuję go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!