Strony

4 stycznia 2018

Sernik noworoczny / Najlepszy sernik z sera wiaderkowego

Witajcie w Nowym Roku! Wszystkiego najlepszego!!!

Niedawno udało mi się znaleźć idealny przepis na sernik z sera wiaderkowego. Jestem pod wrażeniem jak ładnie wyrasta i jak smakuje. Jest delikatny i lekki jak chmurka. Nazwałam go noworocznym, bo piekłam akurat na Nowy Rok. 


Składniki (blacha 24x36cm):

Spód:
4 żółtka
3 łyżki cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny

Ser:
1 kg sera z wiaderka
6 żółtek
1 cukier waniliowy (16 g)
3 budynie waniliowe lub śmietankowe po 40g każdy
2/3 szklanki oleju rzepakowego (w oryginale 3/4 szklanki)
1 i 1/2 szklanki mleka

Piana do sera:
10 białek
1 i 1/3 szklanki cukru

Dodatkowo:
można dodać rodzynki wcześniej obtoczone mąką ziemniaczaną
można dodać olejek zapachowy waniliowy lub śmietankowy

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Składniki na spód umieścić w misce, dokładnie zmiksować. Dużą blaszkę o wymiarach 24x36cm posmarować tłuszczem. Na spód wyłożyć ciasto. Trochę się lepi, więc polecam oprószyć ręce mąką pszenną - ułatwi nam to wylepienie blaszki.
2. Zrobić masę serową: żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, po czym dodawać partiami ser, następnie budynie (proszek), olej i mleko. Dokładnie wszystko zmiksować.
3. W osobnym wysokim naczyniu ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i miksować do momentu, aż cukier się rozpuści.
4. Do masy serowej dodać ubitą pianę, delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać rodzynki obtoczone w mące ziemniaczanej i lekko zamieszać. Ser wylać na wyłożony wcześniej spód.
5. Ciasto piec w 170 st.C przez 45-50 minut.  Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik, ale sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Po 20-30 minutach można lekko uchylić drzwiczki piekarnika.

Smacznego!!!

Źródło: Przyślij przepis

9 komentarzy:

  1. Sernik wygląda wspaniale. Wiele serników już upiekłam, ale nie robiłam z dodatkiem oleju. Być może następny upiekę właśnie taki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mimo że za sernikami nie przepadam, to muszę przyznać, że ten wygląda naprawdę dobrze :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie a sernik to moje ulubione ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również uwielbiam serniki, choć czasem potrafią narobić kłopotów w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdyby tylko nie te rodzynki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 😂😂😂 pamiętaj, że zawsze można je czymś zastąpić lub pominąć. A ja uwielbiam z rodzynkami 😋

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!