Placki bardzo fajnie będą smakować z gulaszem lub z kleksem kwaśnej śmietany.
Składniki:
1 kg gotowanych ziemniaków (waga po obraniu)
1/2 szklanki mąki pszennej ( można zastąpić bułką tartą)
1 jajko
1 łyżka śmietany 12 lub 18%
sól, pieprz
odrobina suszonego koperku
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, przecisnąć przez praskę i wystudzić całkowicie.
2. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę (lub bułkę tartą), śmietanę, sól, pieprz i suszony koperek. Wyrobić ręcznie.
3. Z masy formować placki. Smażyć na rozgrzanym oleju . Można je wcześniej przed smażeniem opanierować w bułce tartej. Pominęłam ten krok.
4. Podawać z gulaszem mięsnym lub kwaśną śmietaną.
Smacznego!!!
Nabrałam ochoty na placki! Chyba wykorzystam Twój przepis podczas dzisiejszego obiadu :)
OdpowiedzUsuńWychowałem się na takiej kuchni. Uwielbiam takie placki. Pychota !!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i polecam !
Nigdy takich nie jadłam, tylko placki ziemniaczane, ale wyglądają apetycznie, więc na pewno w tym tygodniu spróbuję :-)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwyglądają smacznie, nigdy takich nie jadłam, uwielbiam ziemniaki w każdej formie
OdpowiedzUsuńpychotka:) Zainteresowanych zapraszam również do obserwowania bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńNie jadłam takich placków. Ale smakowicie wyglądają. Chętnie bym się skusiła na przynajmniej jednego :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie a do tego produkty naturalne w przepisie = zdrowe jedzonko. Bardzo ciekawy przepis, przyznaję ;)
OdpowiedzUsuń