29 marca 2016

Marmurkowe babeczki / muffinki

Muffinki jak to muffinki - szybkie, proste i pyszne! Ten przepis szczególnie przypadł mi do gustu :) Polecam nie tylko od święta.


Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka śmietany (u mnie pół na pół z jogurtem naturalnym)
1/3 szklanki oleju

Dodatkowo:
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao

Sposób wykonania:

1. W dwóch naczyniach wymieszać osobno składniki suche i mokre.
2. Suche składniki połączyć, zamieszać łyżką do połączenia i podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao, a do drugiej mąkę, wymieszać.
3. Ciasto naprzemiennie wykładać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości papilotek.
4. Piec w 180 st. C przez 20-25 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu udekorować wedle uznania.

Smacznego!!!

Źródło: Nastoletnie wypiekanie

 

20 marca 2016

Sałatka ryżowa z pieczarkami i kurczakiem


Składniki:

100 g ryżu
2 wędzone udka z kurczaka
30 dag pieczarek
1 cebula
1/2 puszki groszku zielonego
3-4 ogórki kiszone
1/2 pęczka koperku
majonez
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotować w lekko osolonym wrzątku, ostudzić.
2. Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać odrobinkę oleju, obsmażyć i lekko posolić. Nie powinny się przypalić.
3. Cebulę drobno posiekać.
4. Udka z kurczaka obrać ze skóry, pokroić w kosteczkę.
5. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Groszek odlać z zalewy.
6. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!!!

Źródło: W mojej kuchni

17 marca 2016

Tort biszkoptowy z kremem mascarpone

W tym roku robiłam dwa torty na urodziny córki, jeden na przyjęcie z rodzinką, a drugi na przyjęcie z koleżankami córeczki z przedszkola. Ten jest akurat tym drugim (pierwszy też się pojawi na blogu). Na życzenie córki masa była biała. Bardzo lubię masy na bazie mascarpone - są bezproblemowe, szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim pyszne. Do tego jeszcze domowy dżem z czarnej porzeczki świetnie przełamuje słodycz kremu. Polecam!


Składniki (tortownica 23-25 cm)

Biszkopt różowy:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
barwnik - u mnie czerwony

Biszkopt z makiem:
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka suchego maku

Krem mascarpone:
500 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
sok z cytryny do smaku
barwnik czerwony

Do nasączenia:
sok z połówki cytryny
woda
cukier

Dodatkowo: 
dżem z czarnej porzeczki

Sposób wykonania:

1. Przygotować biszkopt różowy: białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić, a potem kolejno po jednym żółtku. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i zmiksować na najmniejszych obrotach. Na koniec dodać barwnik i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Piec w 180 st. C ok 30 minut (do suchego patyczka). Biszkopt dobrze wystudzić i przekroić na dwa blaty.
2. W identyczny sposób przygotować biszkopt z makiem, ale na koniec zamiast barwnika dodać suchy mak do ciasta. Po upieczeniu wystudzić.
3. Zrobić krem: śmietankę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone i sok z cytryny, wymieszać. Odrobinę masy odłożyć do osobnej miseczki, dodać czerwony barwnik i wymieszać.
4. Przełożyć tort: Blat różowy nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem, posmarować cienką warstwą dżemu porzeczkowego, wyłożyć część kremu. Na to wyłożyć biszkopt z makiem, nasączyć, wyłożyć krem. Osobno posmarować cienką warstwą drugi różowy blat i posmarowaną stroną przyłożyć na krem. Nasączyć biszkopt. Tort posmarować resztą białego kremu, a różowym kremem zrobić dowolne dekoracje.
5. Tort schłodzić kilka godzin przed podaniem.

Smacznego!!!
 

16 marca 2016

Koktajl kiwi z bananem

Może ktoś się skusi na szybkie śniadanie w postaci koktajlu? :)


Składniki:

4 owoce kiwi
1 banan
1 niepełna szklanka mleka / jogurtu naturalnego

Sposób wykonania:

1. Owoce obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
2. Przekładamy do wysokiego naczynia, zalewamy mlekiem i miksujemy odpowiednią końcówką do miksera lub blenderujemy. Podajemy.

Smacznego!!!

10 marca 2016

Babeczki cytrynowe do koszyczka / święconki


Składniki:

2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml oleju
1/2 cytryny

Sposób wykonania:

1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy jajecznej i miksować. Dodać olej, a na końcu skórkę otartą z 1/2 cytryny i wyciśnięty sok.
2. Ciasto przełożyć do dowolnych foremek wysmarowanych tłuszczem (u mnie foremki na muffinki). Piec 30 minut w 180 st. C. Wystudzone babeczki udekorować wedle uznania.
3. Z podanych składników wychodzi 8-10 niedużych babeczek.

Smacznego!!!

Źródło: Tradycyjna kuchnia Kasi

9 marca 2016

Surówka z kapusty włoskiej i pora


Składniki:

1/2 główki włoskiej kapusty
1 marchewka
1 jabłko
1 por
przyprawa do sałatek
olej
siekany koperek

Sposób wykonania:

1. Kapustę drobno poszatkować.
2. Pora pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem.
3. Marchew i jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej.
4. Wszystkie składniki połączyć, dodać troszkę oleju, siekany koperek i doprawić ulubioną przyprawą do sałatek.

Smacznego!!!

4 marca 2016

Chałka w trzech smakach

Bardzo lubię domowe chałki. Tym razem z resztki świeżych drożdży wymodziłam taką chałkę w trzech smakach. Polecam!


Składniki:

400 g mąki pszennej
1 jajko
25 świeżych drożdży
30 g stopionego, przestudzonego masła
3/4 szklanki letniego mleka
4 pełne łyżki cukru
1 pełna łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

Dodatkowo:
1 płaska łyżka ciemnego kakao
1 pełna łyżka suchego maku
1 jajko do posmarowania chałki (pominęłam)

Sposób wykonania:

1. 3/4 szklanki mleka wymieszać razem z 1 łyżeczką cukru, drożdżami i 1 łyżką mąki, odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże się napuszą.
2. Do miski włożyć pozostałe składniki, dodać wyrośnięty rozczyn i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto powinno zostać lekko lepiące. Podzielić je na 3 równe części.
3. Do pierwszej części ciasta dodać kakao i ugniatać, aż kakao dobrze wmiesza się w drożdżówkę. Do drugiej części dodać suchy mak i znów ugnieść, by mak rozszedł się po cieście. Do trzeciej części dodać 1 płaską łyżkę mąki tortowej i zagnieść do uzyskania mniej lepiącego ciasta.
4. Wszystkie ciasta włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
5. Po wyrośnięciu ponownie zagnieść każdy kawałek ciasta, połączyć pojedyncze końce i zrobić warkocz. Końce podwinąć pod spód chałki, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 15 minut do ponownego napuszenia. Po tym czasie chałkę można posmarować rozbełtanym jajkiem.
6. Piec w 180 st.C. przez ok 35-40 minut.

Smacznego!!!

Źródło: Przyślij przepis

2 marca 2016

Kurczak z porem, papryką i suszonymi pomidorami

Nieco rozszerzona wersja kurczaka z porem, który już jest na blogu (KLIK). Szybko się robi i z pewnością będzie i Wam smakować.


Składniki:

2 piersi z kurczaka
1 niepełna szklanka wody
1 duży por
1 cebula
kilka suszonych pomidorów
1 czerwona papryka
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz
2-3 łyżki śmietany 18%
1-2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Umyte filety drobiowe kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do miękkości.
2. W międzyczasie pora oczyszczamy, kroimy w półtalarki, cebulę i paprykę siekamy w kostkę, a suszone pomidory w paseczki.
3. Warzywa dodajemy do smażącego się mięsa, zalewamy niepełną szklanką wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy ok 10 minut.
4. Mąkę i śmietanę mieszamy z odrobiną zimnej wody, wlewamy do mięsa i gotujemy, aż zgęstnieje.
5. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
6. Podajemy wedle uznania, mi najbardziej smakuje z ziemniakami i surówką.

Smacznego!!!