Bardzo lubię październik ze względu na grzybobranie. Ostatnie były mega udane i wszystkie fajne małe podgrzybki i maślaczki wylądowały w słoiczkach. Będzie na zakąskę :)
Składniki:
oczyszczone grzyby leśne
Proporcje zalewy:
2 szklanki wody
1/2 szklanki octu 10%
2 łyżki cukru
2 łyżki miodu
1 łyżka soli
Do każdego słoiczka:
1/2 łyżeczki gorczycy
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
krążek cebuli
Sposób wykonania:
1. Oczyszczone grzyby wrzucamy na gotujący się wrzątek z dodatkiem soli i gotujemy 10-15 minut. Następnie odcedzamy.
2. Składniki zalewy zagotowujemy.
3. Do umytych słoiczków wkładamy krążek cebuli, liścia laurowego, gorczycę, ziele angielskie i pieprz. Dodajemy grzyby i zalewamy zalewą. Zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy ok 20 minut.
Smacznego!!!
Strony
▼
28 października 2016
21 października 2016
Rolada mięsna ze szpinakiem i jajkiem
Zupełnie ostatnio nie mam czasu na gotowanie, a nie mówiąc już o blogowaniu... Dlatego szybciutko wklepałam przepis i oto jest - fajna pyszna mięsna rolada z dodatkiem szpinaku i jajek. Można jeść na ciepło do obiadu, jak i na zimno pokrojoną w plasterki do pieczywa. Ładnie też prezentowałaby się na świątecznym stole, więc warto zachować przepis :-)
Składniki (na dwie aluminiowe keksówki 20x7cm):
Mięso:
1 kg mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 sucha kajzerka + mleko do namoczenia
1 surowe jajko
sól, pieprz
majeranek
1-2 łyżki suchej kaszy manny
Szpinak:
1 paczka mrożonego szpinaku (u mnie 450 g)
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Dodatkowo:
3-4 ugotowane na twardo jajka
Sposób wykonania:
1. Masę mięsną przygotowujemy tak jak na kotlety mielone: mięso mieszamy z surowym jajkiem, 1 drobno posiekaną (a najlepiej zmieloną w maszynce) cebulą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, kajzerką namoczoną, a następnie odciśniętą z mleka, doprawiamy solą, pieprzem ,majerankiem, dodajemy kaszę manną i dokładnie mieszamy, najlepiej ręką.
2. Szpinak przekładamy na patelnie, dusimy, aż woda wyparuje, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, sól i pieprz.
3. Jajka na twardo kroimy w kostkę.
4. Wszystkie składniki dzielimy na pół i robimy dwie rolady: mięso wykładamy na kształt prostokąt na folię spożywczą, smarujemy szpinakiem i wykładamy jajka. Zwijamy w roladę, pomagamy sobie folią i ostrożnie, ale zdecydowanie przekładamy do foremek natłuszczonych margaryną i oprószonych bułką tartą. Wierzch rolady również oprószamy bułką tartą, kładziemy kawałki masła.
5. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 1 godzinę. 10 minut przed końcem pieczenia polecam włączyć termoobieg - rolady ładnie zarumienią się z wierzchu.
6. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem, lub na zimno - wtedy rolady należy pozostawić w foremkach do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!!!
Składniki (na dwie aluminiowe keksówki 20x7cm):
Mięso:
1 kg mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 sucha kajzerka + mleko do namoczenia
1 surowe jajko
sól, pieprz
majeranek
1-2 łyżki suchej kaszy manny
Szpinak:
1 paczka mrożonego szpinaku (u mnie 450 g)
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Dodatkowo:
3-4 ugotowane na twardo jajka
Sposób wykonania:
1. Masę mięsną przygotowujemy tak jak na kotlety mielone: mięso mieszamy z surowym jajkiem, 1 drobno posiekaną (a najlepiej zmieloną w maszynce) cebulą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, kajzerką namoczoną, a następnie odciśniętą z mleka, doprawiamy solą, pieprzem ,majerankiem, dodajemy kaszę manną i dokładnie mieszamy, najlepiej ręką.
2. Szpinak przekładamy na patelnie, dusimy, aż woda wyparuje, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, sól i pieprz.
3. Jajka na twardo kroimy w kostkę.
4. Wszystkie składniki dzielimy na pół i robimy dwie rolady: mięso wykładamy na kształt prostokąt na folię spożywczą, smarujemy szpinakiem i wykładamy jajka. Zwijamy w roladę, pomagamy sobie folią i ostrożnie, ale zdecydowanie przekładamy do foremek natłuszczonych margaryną i oprószonych bułką tartą. Wierzch rolady również oprószamy bułką tartą, kładziemy kawałki masła.
5. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 1 godzinę. 10 minut przed końcem pieczenia polecam włączyć termoobieg - rolady ładnie zarumienią się z wierzchu.
6. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem, lub na zimno - wtedy rolady należy pozostawić w foremkach do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!!!
12 października 2016
Tort miętusek
Fajny lekki orzeźwiający tort :) Od dawna miałam chętkę przygotować masę budyniowo-miętową do ciasta, akurat nadarzyła się okazja i zamiast ciasta powstał tort.
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Masa budyniowo-miętowa:
1 kostka masła (200g)
1 budyń śmietankowy (40g)
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru
150 g miętowych landrynek
1/4 szklanki wody
Pianka miętowa:
1 torebka miętowej herbaty zaparzona w 3/4 szklanki wrzątku
1 galaretka agrestowa
200 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
tarta gorzka czekolada lub posypka czekoladowa
do nasączenia: słodka herbata miętowa lub zwykła herbata
Sposób wykonania:
1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na tortownicę (u mnie o średnicy 26cm) i upiec w 180 st.C przez 30-40 minut. Całkowicie wystudzić. Przekroić na dwa blaty.
2. Landrynki przełożyć do rondla, zalać 1/4 szklanki wody, postawić na ogniu, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Zaraz po przygotowaniu landrynek zrobić budyń, do gorącego budyniu dodać syrop miętowy i dokładnie wymieszać. Budyń przykryć folią, tak aby się stykała bezpośrednio z budyniem. Całkowicie wystudzić. Masło w temperaturze pokojowej ubić, dodawać partiami zimny budyń do uzyskania gładkiego kremu.
3. Herbatę miętową zagotować, wsypać galaretkę, wymieszać i odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Ubić śmietanę, wlać tężącą galaretkę i dokładnie wymieszać.
4. Przełożyć tort (od dołu):
biszkopt nasączony herbatą czarną lub miętową
masa budyniowo-miętowa (2-3 łyżki odłożyć do dekoracji)
biszkopt nasączony herbatą czarną lub miętową
pianka miętowa
Boki tortu posmarować pozostałym kremem budyniowo-miętowym. Tort ozdobić posypką czekoladową lub tartą gorzką czekoladą. Schłodzić.
Smacznego!!!
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Masa budyniowo-miętowa:
1 kostka masła (200g)
1 budyń śmietankowy (40g)
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru
150 g miętowych landrynek
1/4 szklanki wody
Pianka miętowa:
1 torebka miętowej herbaty zaparzona w 3/4 szklanki wrzątku
1 galaretka agrestowa
200 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
tarta gorzka czekolada lub posypka czekoladowa
do nasączenia: słodka herbata miętowa lub zwykła herbata
Sposób wykonania:
1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na tortownicę (u mnie o średnicy 26cm) i upiec w 180 st.C przez 30-40 minut. Całkowicie wystudzić. Przekroić na dwa blaty.
2. Landrynki przełożyć do rondla, zalać 1/4 szklanki wody, postawić na ogniu, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Zaraz po przygotowaniu landrynek zrobić budyń, do gorącego budyniu dodać syrop miętowy i dokładnie wymieszać. Budyń przykryć folią, tak aby się stykała bezpośrednio z budyniem. Całkowicie wystudzić. Masło w temperaturze pokojowej ubić, dodawać partiami zimny budyń do uzyskania gładkiego kremu.
3. Herbatę miętową zagotować, wsypać galaretkę, wymieszać i odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Ubić śmietanę, wlać tężącą galaretkę i dokładnie wymieszać.
4. Przełożyć tort (od dołu):
biszkopt nasączony herbatą czarną lub miętową
masa budyniowo-miętowa (2-3 łyżki odłożyć do dekoracji)
biszkopt nasączony herbatą czarną lub miętową
pianka miętowa
Boki tortu posmarować pozostałym kremem budyniowo-miętowym. Tort ozdobić posypką czekoladową lub tartą gorzką czekoladą. Schłodzić.
Smacznego!!!
7 października 2016
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką II
Składniki:
1/2 kapusty pekińskiej
1/2 czerwonej papryki
kawałek pora
1 marchewka
1 pomidor
1-2 łyżki majonezu
sól, pieprz
siekany koperek
Sposób przygotowania:
1. Kapustę pokroić w kostkę lub w cienkie paski. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę.
2. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej.
3. Wszystko wymieszać, dodać majonez, koperek i doprawić do smaku.
Smacznego!!!
3 października 2016
Kruche ciasto ze śliwkami i serem
W weekend upiekłam ciasto z moimi ulubionymi śliwkami węgierkami :) Ciasto jest nie tylko smaczne, ale też proste i szybkie.
Składniki (blaszka 24x28cm):
Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
100 g zimnego masła
1/2 szklanki cukru pudru
16 g cukru waniliowego
1 jajko
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
500 g sera białego (u mnie wiaderkowy)
3 jajka
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
śliwki węgierki
Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
Sposób wykonania:
1. Zagnieść kruche ciasto, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem blaszkę, robiąc jednocześnie wysoki rant.
2. Ser zmiksować z jajkami i cukrem. Wylać na ciasto.
3. Na wierzch ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu.
4. Zrobić kruszonkę i posypać całość.
5. Piec w 180 st.C przez ok 60 minut.
Smacznego!!!
Składniki (blaszka 24x28cm):
Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
100 g zimnego masła
1/2 szklanki cukru pudru
16 g cukru waniliowego
1 jajko
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
500 g sera białego (u mnie wiaderkowy)
3 jajka
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
śliwki węgierki
Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
Sposób wykonania:
1. Zagnieść kruche ciasto, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem blaszkę, robiąc jednocześnie wysoki rant.
2. Ser zmiksować z jajkami i cukrem. Wylać na ciasto.
3. Na wierzch ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu.
4. Zrobić kruszonkę i posypać całość.
5. Piec w 180 st.C przez ok 60 minut.
Smacznego!!!