Niedawno był drób z cukinią, a dziś mięso wieprzowe. Polecam te kotlety z dodatkiem cukinii - warzywo dodaje im soczystości.
Składniki:
500 g mięsa mielonego
250 g cukinii
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz
suszony majeranek
kasza manna do zagęszczenia masy mięsnej
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej razem ze skórką. Dodać odrobinę soli i odstawić, by puściła sok. Po 10 minutach odcisnąć cukinię i dodać do mięsa.
2. Cebulę drobno posiekać, chwilkę podsmażyć na patelni, by zmiękła. Dodać do mięsa.
3. Dodać jajko, sól, pieprz i suszony majeranek oraz 3-4 łyżki suchej kaszy manny. Wyrobić masę ręcznie. Jeśli masa nie jest wystarczająco zwarta, należy dodać jeszcze trochę kaszy manny.
4. Z gotowej mięsnej masy formować kotleciki. Lekko je spłaszczyć i opanierować w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na małym ogniu po obu stronach.
5. Podawać z ulubionymi dodatkami - u nas były ziemniaki i fasolka szparagowa z tartą bułką.
Smacznego!!!
Koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńDziś na obiadek kotlety mielone... z cukinią ! :D
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, smakowicie i kusząco :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł wart wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńNie robiłam mielonych z cukinią, muszę koniecznie spróbować :-)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne urozmaicenie zwykłych kotletów :)
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre kotlety soczyste zrobię jeszcze nie raz na obiad. Kate
OdpowiedzUsuńDzieki Kate. Kotleciki sa rzeczywiscie soczyste :-) pozdrawiam
Usuń