29 grudnia 2015

Sałatka z kapustą pekińską i fetą

Pyszna sałatka na stół karnawałowy i nie tylko :) Należy ją jednak przygotować niedługo przed podaniem, ponieważ po dłuższym odstaniu podchodzi wodą.


Składniki:

1 mała kapusta pekińska
1 opakowanie serka typu feta
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 świeży ogórek
1 czerwona cebula
2 pomidory
posiekana świeża bazylia (lub suszona)
1 ząbek czosnku
pieprz
olej

Sposób wykonania:

1. Kapustę poszatkować, cebulkę obrać i drobno posiekać.
2. Pozostałe warzywa umyć i pokroić wedle uznania.
3. Ser pokroić w kostkę.
4. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy, odrobinę oleju i zmiażdżony ząbek czosnku.

Smacznego!!!

Źródło: Agatka gotuje i smakuje

23 grudnia 2015

Wesołych Świąt


Drodzy Czytelnicy, życzę Wam zdrowych, wesołych i spokojnych Świat Bożego Narodzenia, wszelkiego błogosławieństwa od Bożej Dzieciny i spełnienia najskrytszych marzeń!
Ania

22 grudnia 2015

Kolorowe pierniki świąteczne

Po ostatnich pierniczkach pozostało tylko wspomnienie, więc w weekend zrobiłam kolejne. Tym razem zrobiłam według mojego najstarszego i najczęściej wykorzystywanego przepisu na pierniczki świąteczne. Te ciastka nie wymagają leżakowania, są miękkie już po upieczeniu, dlatego można je przyrządzić w ostatniej chwili. Przepis podaję jeszcze raz, tym razem wzbogacony o lukier królewski. Może daleko nam (tzn. mi i córce) do idealnie pomalowanych pierników, ale to była nasza pierwsza przygoda z lukrem królewskim i barwnikami spożywczymi.


Składniki:

2 szklanki mąki + odrobina do podsypania
2 jajka
2 łyżki miodu
2/3 szklanki cukru
1 łyżka masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do piernika

Lukier królewski:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
ewentualnie barwniki spożywcze

Sposób wykonania:

1. Składniki na ciasto wyrabiamy.
2. Ciasto partiami wałkujemy i wykrawamy dowolne kształty.
3. Pierniki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 180 st.C przez ok 15 minut, aż będą lekko złote. Kolejne partie pieką się już szybciej.
4. Gotowe pierniki całkowicie ostudzić.
5. Przygotować lukier, białko ubijać z cukrem tak długo, aż nie będzie żadnych grudek cukru. Lukier powinien być dość gęsty, możliwe, że po dodaniu barwnika trzeba będzie do niego dodać jeszcze odrobinę cukru.
6. Udekorować według własnego pomysłu. Udekorowane pierniki pozostawić do całkowitego wysuszenia lukru. Gotowe pierniki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!!!
 Świąteczne słodkości! 2015

13 grudnia 2015

Pierniczki

To już kolejny przepis na pierniki  na blogu. Pierniczki po upieczeniu są twardawe, ale po "zapuszkowaniu" w towarzystwie skórek z jabłek fantastycznie miękną. Oczywiście można je udekorować dowolnym lukrem i dodatkami. Ciasto jest bez dodatku tłuszczu, dlatego też wymaga cierpliwości podczas wyrabiania, ale naprawdę wychodzą pyszne pierniczki.

 

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki miodu płynnego
1 jajko
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
tłuszcz do blaszki

Sposób wykonania:

1. Mąkę przepisać z sodą, drobić dołek i wlać miód. Dodać przyprawę do piernika, cukier, jajko i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto jest sypkie, należy dodać jeszcze miodu. Wyrobić ciasto.
2. Uformować kulę i małymi porcjami wałkować placki o grubości ok 1/2 cm. Za pomocą foremek wycinać pierniki.
3. Ciastka wyłożyć na blaszkę w odległościach od siebie, ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę podrosną.
4. Piec 10 minut w temperaturze 160 st.
5. Pierniki przechowywać w szczelnym opakowaniu. Jeśli chcemy, aby zmiękły, należy dodać do puszki skórki z jabłek. Udekorować wedle uznania.

Smacznego!!!

Źródło: Ciasta domowe, nr 207

11 grudnia 2015

Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami


Składniki:

500 g kiszonej kapusty
200 g pieczarek
1 duża cebula
olej
pieprz, sól
makaron typu łazanki

Sposób wykonania:

1. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, w razie potrzeby przepłukać wodą jeśli kapusta jest bardzo kwaśna. Kapustę pokroić.  Zalać niewielką ilością wody, gotować do miękkości.
2. Pieczarki obrać, pokroić w koteczkę.
3. Cebulę posiekać. Lekko zrumienić na patelni na oleju, po czym dodać pieczarki i dusić, aż woda odparuje.
4. Gdy kapusta jest miękka, dodać do niej cebulę z pieczarkami, wymieszać i  doprawić do smaku.
5. Gotową kapustę wymieszać z ugotowanym makaronem.

Smacznego!!!


5 grudnia 2015

Pierniki norymberskie

W ubiegłym roku piekłam te pierniki na Święta. W tym roku prawdopodobnie będzie powtórka, choć i mam ochotę na moje ulubione czeskie pierniczki :) W każdym razie jakieś pierniki z pewnością zrobię. Oryginalne norymberskie pierniki pieczone są na opłatkach - ja upiekłam bez. Okrągłe opłatki można np. zamówić na Allegro.


Składniki:

170g cukru
3 jajka
100g masła
300g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki przyprawy korzennej
2 łyżki kakao
150g zmielonych migdałów (lub orzechów)
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej (następnym razem dodam odrobinę więcej)
50g kandyzowanej skórki cytrynowej
50g rodzynek (wcześniej namoczonych i odsączonych)
50g wiórków kokosowych
250ml mleka (temperatura pokojowa)
ewentualnie ok. 25 dużych okrągłych opłatków

Dodatkowo:
lukier
roztopiona czekolada
bakalie do posypania

Sposób przygotowania:

1. Miękkie masło, jajka i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę.
2. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę, kakao, zmielone migdały, kakao, proszek do pieczenia, skórki, rodzynki i wiórki kokosowe. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksować, a na końcu partiami wlewać mleko.
3. Jeśli zamierzamy piec pierniki na opłatkach, układamy je na blaszce i nakładamy grube porcje ciasta.
4. Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim w odstępach okręgi o średnicy 6-7 cm. (Wychodzą 3 blachy pierniczków, po 9 sztuk na jedną blachę, więc najlepiej narysować okręgi od razu na 3 arkuszach papieru). Na każdy okrąg nałożyć łyżką dość grubą warstwę ciasta i uformować okrągłe placuszki.
5. Piec pierniki w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 15-20 minut.
6. Jeszcze ciepłe pierniki polukrować lub posmarować roztopioną czekoladą i posypać bakaliami, np. skórką pomarańczową lub cytrynową.
7. Pierniki są gotowe do spożycia. Ładnie się przechowują i nie twardnieją.

Polecam i życzę smacznego!!!


Źródło: Domowe wypieki

4 grudnia 2015

Pasta serowa z rybą w pomidorach


Składniki:

250 g białego sera w kostce
1 puszka ryby w sosie pomidorowym (np. makreli)
zielona cebulka
ewentualnie sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Ser rozdrobnić widelcem.
2. Do sera dodać rybę z puszki i posiekaną zieloną cebulkę. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!!!