29 stycznia 2015

Racuszki z jabłkami

Zazwyczaj robię racuszki na drożdżach. Tym razem propozycja bez drożdży - te racuszki są równie smaczne :)


Składniki:

1/2 litra mleka
2 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżka cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

3 duże jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

1. Składniki na ciasto mieszamy na gładką masę (można za pomocą trzepaczki rózgowej).
2. Obrane jabłka szatkujemy na cienkie plasterki. Dodajemy do ciasta.
3. Na patelni mocno rozgrzewamy olej, nakładamy po 2 łyżki ciasta na każdy racuszek. Smażymy na małym ogniu z obu stron do zrumienienia.
4. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Źródło: Domowa kuchnia Aniki

26 stycznia 2015

Roladki schabowe z morelami


Składniki:

4 kotlety schabowe
kilka suszonych moreli
1 kiszony ogórek
2-3 łyżki rodzynek
sól
pieprz
olej

Sposób wykonania:

1. Umyte i osuszone mięso rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i i pieprzem z obu stron.
2. Ogórka kiszonego pokroić w paski.
3. Morele pokroić na mniejsze kawałki.
4. Na każdej porcji mięsa rozłożyć morele, ogórka kiszonego i rodzynki, zwinąć i spiąć wykałaczkami.
5. Obsmażyć na patelni na gorącym oleju, po czym podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości.

Smacznego!!!

24 stycznia 2015

Drożdżowe paluszki z kminkiem i serem

Przepis na te pyszne paluszki dostałam od siostry. Są fantastyczne - w sam raz do barszczyku. Można je posypać wedle uznania: kminkiem, tartym żółtym serem, mieloną papryką, gruboziarnistą solą, makiem itp. Bardzo długo zachowują świeżość, wystarczy je tylko trzymać w szczelnym pojemniku. Przed podaniem można je podgrzać w mikrofali - pychotka. Podane składniki pozwolą przygotować bardzo dużo takich paluszków - ja zazwyczaj robię z połowy porcji.


Składniki:

1 kg mąki + do podsypania
1/2 kg smalcu
4 jajka + 1 jajko do posmarowania paluszków
10 dag świeżych drożdży
1 łyżka soli
1 szklanka śmietany

Do posypania (np): 
kminek
tarty żółty ser
mak
mielona papryka
sól gruboziarnista

Sposób wykonania:

1. Mąkę posiekać ze smalcem.
2. Drożdże rozpuścić w części śmietany. Wszystkie składniki zagnieść z rozczynem.
3. Ciasto rozwałkować na 4 mm, pokroić w paski radełkiem lub nożem.
4. Posmarować paluszki rozmieszanym jajkiem, posypać wedle uznania.
5. Paluszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia w 170 - 180 st. C.

Smacznego!!!

23 stycznia 2015

Koktajl bananowy z granatem

W taki szarobury dzień jak dziś warto napić się takiego kolorowego koktajlu :)


Składniki:

1 dojrzały banan
1 mały granat
1 szklanka mleka

Sposób wykonania:

1. Banana obrać ze skórki, pokroić na kawałki.
2. Granat przekroić, wyjąć ziarenka.
3. Owoce (troszkę odłożyć do dekoracji) przełożyć do wysokiego naczynia, zalać mlekiem i całość zmiksować na gładko.
4. Koktajl przelać do wysokich szklanek, udekorować plasterkiem banana i ziarenkami granatu.

Smacznego!!!

22 stycznia 2015

Leniwe

Dzisiaj klasyk - pierogi leniwe. Składniki podaję orientacyjnie, ponieważ dużo będzie zależało od sera jakiego użyjemy do leniwych. My jadamy z roztopionym masełkiem i posypane cukrem - smak dzieciństwa :)


Składniki:

1 kostka sera - u mnie ser półtłusty 280g (Trzebownisko)
1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
łyżka cukru

Sposób wykonania:

1. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajka, cukier i sól i stopniowo dodajemy mąkę - zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być lekko klejące.
2. Z ciasta formujemy wałek, kroimy ukośnie kluski.
3. Gotujemy wodę z dodatkiem soli, na wrzątek rzucamy porcjami kluski, gotujemy na małym ogniu do momentu, aż wypłyną na wierzch. Wyciągamy łyżką cedzakową.
4. Podajemy polane roztopionym masłem i oprószone cukrem.

Smacznego!!!

19 stycznia 2015

Nadziewane drożdżowe rogaliki

Bardzo lubię wypieki drożdżowe. Te rogaliki robiłam już nie raz. Świetnie się sprawdzą w okresie karnawału.


Składniki:

500 g mąki
35-40 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka (lub odrobinę więcej jeśli ciasto jest zbyt gęste)
2 łyżki cukru
100 g miękkiego masła (można go rozpuścić)
2 jajka
szczypta soli

nadzienie: marmolada, gęsty budyń, czekolada, słodki twaróg - wedle uznania
1 jajko do posmarowania rogalików
cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

1. Robimy rozczyn: drożdże ucieramy z cukrem, aż zrobią się płynne, zalać letnim mlekiem, odstawiamy na kwadrans, aby zaczyn "ruszył".
2. Mąkę przesiewamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, jajka, sól i roztopione i przestudzone masło. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy na 5-10 minut.
3. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy na kształt okręgu o średnicy mniej więcej talerza obiadowego. Dzielimy na 8 części. Nakładamy nadzienie na najszerszą część ciasta i zwijamy rogaliki zaczynając od dłuższego brzegu.
4. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmieszanym jajkiem i pieczemy w 180-190 st. C prze 15 - 20 minut do ładnego zrumienienia.
5. Po upieczeniu studzimy, a następnie oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Źródło: Kuchenne szaleństwa Margarytki


15 stycznia 2015

Kokosanki

Miałam słoiczek mrożonych białek w zamrażarce, więc zrobiłam popularne ciasteczka z kokosem.


Składniki:

6-7 białek
szczypta soli
300 g wiórków kokosowych
280 g cukru
1 cukier waniliowy
kilka kropel aromatu migdałowego
szczypta cynamonu

Sposób wykonania:

1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Wsypujemy partiami cukier i cukier waniliowy, ubijamy, aż cukier się rozpuści. Masa powinna być sztywna i lśniąca.
2. Na koniec dodajemy kokos, cynamon i olejek i delikatnie mieszamy.
3. Za pomocą dwóch łyżek nakładamy okrągłe porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kokosanki nie powinny być grubsze niż 1 cm.
4. Pieczemy w 140-150 st. C. Powinny być raczej jasne, niż złote. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
5. Powinny wyjść chrupkie z zewnątrz, a w środku miękkie.

Smacznego!

Źródło: Wielkie żarcie

12 stycznia 2015

Gulasz z szynki wieprzowej z warzywami

Widzę, że gulasz z szynki jest bardzo popularny na blogu. Dziś zapraszam na bardziej urozmaiconą wersję tego gulaszu, z dodatkiem warzyw.


Składniki:

500 g szynki bez kości
słodka mielona papryka
sól
czosnek granulowany
pieprz
olej

1 cebula
1 marchewka
1 czerwona papryka
liść laurowy
ziele angielskie
kminek w ziarenkach
woda
mąka
śmietana

Sposób wykonania:

1. Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Posypać solą, pieprzem, mieloną papryką i czosnkiem granulowanym, dodać odrobinę oleju i całość zamieszać. Odstawić na 15 minut, po czym obsmażyć na patelni.
2. W rondlu zrumienić posiekaną cebulę na oleju, dodać mięso z patelni i zalać wodą w takiej ilości, by zakryła mięso. Dodać pokrojone w kostkę marchewkę i paprykę, liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
3. Kiedy mięso jest miękkie, dodajemy kminek.
4. W misce wymieszać 2 łyżki śmietany i 2 łyżki mąki z odrobiną zimnej wody, wlać do mięsa i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.
5. Podawać wedle uznania - najbardziej lubię taki gulasz z kaszą gryczaną.

Smacznego!!!

9 stycznia 2015

Ciasto orzechowo - jabłkowe z ananasem i galaretką - Meduza

W ubiegły weekend były chrzciny w mojej rodzinie. Z tej okazji musiałam upiec ciasto. Szukałam czegoś szybkiego i nieskomplikowanego i natrafiłam na Meduzę siostry Anastazji. Ciasto jest po prostu rewelacyjne! Smakuje fantastycznie, nie sądziłam, że połączenie jabłek, orzechów i ananasa oraz orzeźwiającej galaretki będzie takie udane. Z pewnością upiekę to ciasto jeszcze nie raz!


Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki
6 jabłek
1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
4 jajka
1 szklanka siekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem:
syrop z ananasa (zalewa z puszki)
3 łyżki cukru kryształu
3 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
2 galaretki cytrynowe (u mnie 1 cytrynowa, 1 agrestowa)
1 puszka ananasów
1 kostka masła
kandyzowane wiśnie / czereśnie (można pominąć)

Sposób wykonania:

1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1 szklanką cukru.
2. Białka ubić, dodać pozostały cukier i żółtka. Dodać jabłka razem z powstałym sokiem i orzechy. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Piec w 180 st. C do zrumienienia (u mnie piekło się 50 minut) - blacha 24x36 cm.
3.Większość soku z ananasów zagotować, a mniejszą część wymieszać z żółtkami, cukrem i mąką. Mieszankę wlać na gotujący się sok, szybko zamieszać i gotować do zgęstnienia. Ostudzić całkowicie. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć, dodawać stopniowo zimny budyń.
4. Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku. Ostudzić do lekkiego stężenia.
5. Na ciasto wyłożyć krem budyniowy, na krem wyłożyć ananasy, w środek ananasów włożyć kandyzowane czereśnie / drylowane wiśnie / truskawkę. Całość zalać tężącą galaretką.
6. Odstawić ciasto w chłodne miejsce, by galaretka stężała.

Smacznego!!!

7 stycznia 2015

Chleb wieloziarnisty

Od dawna już miałam ochotę na domowy chlebek z masłem. Chleb wieloziarnisty jest szybki i łatwy w przygotowaniu.


Składniki:

1/2 kg mąki krupczatki
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
1/2 litra wody
1/2 szklanki otrąb pszennych
3 łyżki ziaren siemienia lnianego
3 łyżki ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania
2 łyżki ziaren sezamu
1 łyżka pestek dyni

Sposób wykonania:

1. Mąkę, cukier, sól, otręby, ziarna i pokruszone drożdże mieszamy.
2. Dodajemy letnią wodę i całość wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki. Posypujemy ziarnami słonecznika i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
4. Chlebek pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.
5. Po upieczeniu skórka chleba jest twarda, potem lekko mięknie.

Smacznego!!!

Źródło: Every cake you bake

5 stycznia 2015

Lekka sałatka z tuńczykiem i fetą

Sałatka wymyślona i przygotowana na poczekaniu - ekspresowa i pyszna :)


Składniki:

1/2 główki sałaty lodowej
1 puszka tuńczyka w kawałkach (u mnie w oleju)
1 żółta papryka
1/2 cebuli czerwonej
garść zielonych oliwek
1/2 kostki sera sałatkowego typu feta
przyprawa do sałatek
łyżka oleju (może być z zalewy tuńczyka)
2 łyżki wody

Sposób wykonania:

1. Na dużym płaskim półmisku układamy warstwami od dołu:
pokrojona sałata lodowa
odsączony tuńczyk
pokrojony w kostkę ser sałatkowy
zielone oliwki
pokrojona w grubą kostkę papryka
pokrojona w piórka cebula czerwona
2. Olej, wodę i przyprawę do sałatek mieszamy i polewamy sosem sałatkę.
3. Sałatka jest od razu gotowa do spożycia.

Smacznego!!!
Niskokaloryczny styczeń