Pozostałe mięso z rosołu zmieliłam, dodałam kiszonej kapusty i powstały pyszne syte pierogi. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka wody
1 jajko
2 łyżki oleju
sól
Farsz:
400 g mięsa z rosołu (mięsne żeberko i skrzydło z indyka)
400 g kiszonej kapusty
2 cebule
sól, pieprz
1 surowe jajko
Sposób wykonania:
1. Przygotowujemy farsz, kapustę gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu odciskamy z nadmiaru wody, drobno siekamy.
2. Mięso z rosołu oddzielamy od kości, mielimy w maszynce do mięsa.
3. Cebulę drobno siekamy, rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Kapustę, mięso i cebule mieszamy, dodajemy 1 surowe jajko oraz doprawiamy do smaku.
4. Ze składników zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, wałkujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy na małym ogniu do wypłynięcia.
5. Podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Rzadko jem takie pierogi. A szkoda. Uwielbiam. Muszę następnym razem zrobić, kiedy zostanie mięso z rosołu.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pierogi :) Idealne.
OdpowiedzUsuńPychota! Uwielbiam pierogi w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńdobry sposób na wykorzystanie takiego mięsa :-)