Bardzo dużo czasu spędzam z dzieciakami na placu zabaw, gdzie spotykam się z innymi mamami. Od jednej z nich dostałam właśnie przepis na te ogórki. Polecam serdecznie :)
Składniki:
2 kg ogórków
3 duże cebule
3 łyżki soli
Zalewa:
1 szklanka octu
2 szklanka cukru
2 szklanki wody
1,5 łyżeczki curry
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
1,5 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielony)
1,5 łyżeczki ziaren gorczycy
1,5 łyżeczki suszonego koperku (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku na słoik - opcjonalnie
Sposób wykonania:
1. Umyć ogórki, nie obierać. Pokroić wzdłuż na ćwiartki.
2. Cebule obrać, pokroić w półplasterki.
3. Ogórki i cebule posolić, odstawić na 3 godziny. Po tym czasie odlać zbędny sok.
4. W międzyczasie składniki zalewy zagotować i przestudzić.
5. Do słoików na dno ułożyć trochę cebuli i ewentualnie ząbek czosnku. Ciasno ułożyć ogórki, zalać zalewą i pasteryzować 10-15 minut.
6. Z podanej porcji wyszło mi 10 niedużych słoiczków.
Smacznego!!!
Ogórki z curry? Pierwsze słyszę :)
OdpowiedzUsuńa ja słyszałem i jadłem. choć w wersji bardziej na ostro.
OdpowiedzUsuńOgóreczki pyszności, rewelacja ... w przepisie, który ja stosuję nie ma kopru, a zamiast czosnku jest marchewka. Reszta jw. No po prostu mniam mniam. Zastanawiam się może i ja zastosuję czosneczek. Spróbuję.
OdpowiedzUsuńCzosnek jest fajny w ogórkowych przetworach. Podkręca ich smak.
UsuńFajne ogóreczki. Nie robiłam takich. Tak więc, zapisuję sobie przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam i wczoraj otworzyłam słoiczek. Są bardzo bardzo dobre. Dodałam też do jednego słoiczka trochę papryki i nie żałuję. Wyszło super. Świetny dodatek do mięsa czy wędliny. Szczerze polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję! wierzę, że z papryką są super. Akurat z papryką robię ogórki kanapkowe ;-)
Usuń