Klasyk nad klasyki. Jako dziecko za nimi nie przepadałam, za to teraz naprawdę lubię.
Składniki:
Naleśniki:
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
szczypta soli
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
odrobina olejku waniliowego lub śmietankowego
mąka - ile zabierze ciasto (u mnie zazwyczaj 1-1,5 szklanki w zależności od suchości mąki)
Farsz:
1 kostka twarogu (u mnie 300 g)
2-3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
ewentualnie odrobina śmietany jeśli twaróg jest suchy (zazwyczaj pomijam)
Sposób wykonania:
1. Składniki na naleśniki miksujemy, dodajemy tyle mąki by ciasto miało odpowiednią gęstość, ma spływać z łyżki i jednocześnie pokrywać jej powierzchnię. Smażymy naleśniki.
2. Robimy farsz: ser rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier i cynamon, mieszamy. Łyżkę farszu nakładamy na naleśnik i smarujemy, składamy w kopertę.
3. Podajemy zrumienione na patelni.
4. Z podanej porcji wyszło mi 10 naleśników.
Smacznego!!!
Uwielbiam naleśniki, ale ze względu że nie mogę mąki pszennej wykonuje je z innych mąk :)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie! Smak dzieciństwa! :-)
OdpowiedzUsuńSprawdza się powiedzenie, że to co proste w wykonaniu to najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńPycha a ja polecam z jablkami
OdpowiedzUsuńhttps://praktycznakuchnia.pl/2020/03/nalesniki-z-jablkami/