Garnek do gotowania na parze stał z 2 lata nieużywany. Odkurzyłam go i wykorzystałam do zrobienia obiadu. Polecam każdemu :) Przepis znalazłam w książce Biblioteczki Poradnika Domowego pt. Mięso na różne sposoby 1/2009.
Składniki:
70 dag polędwiczek wieprzowych
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
pieprz ziołowy
sól
Sposób wykonania:
1. Polędwiczki opłukać, osuszyć, natrzeć papryką i pieprzem, odstawić na 30 minut.
2. Po tym czasie w garnku go dotowania na parze zagotować wodę, ułożyć pokrojone w plastry polędwiczki na wkładce, przykryć i gotować ok 40 minut (do miękkości). Przed podaniem posolić.
Smacznego!!!
Powinniśmy więcej dań przygotowywać w ten właśnie sposób. Pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuń