Składniki:
Biszkopt (blaszka 24x28cm):
4 jajka
niepełna szklanki mąki krupczatki
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Śnieżka truskawkowa:
1 śnieżka
200 ml zimnego mleka
1 szklanka pokrojonych truskawek
1 galaretka truskawkowa
1/2 szklanki wrzątku
Galaretka:
plasterki truskawek na wierzch
galaretka agrestowa +400 ml wrzątku
Sposób wykonania:
1. Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielić od białek, ubić, dodać cukier, a potem żółtka. Na końcu wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na małą blaszkę i piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.
2. Przygotowujemy masę śnieżkową: galaretkę truskawkową w połowie szklanki gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodać tężącą galaretkę, zmiksować, a na koniec dodać pokrojone truskawki i wymieszać łyżką. Większą częścią masy przełożyć ciasto, a resztą posmarować wierzch.
3. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek. Zalać tężącą galaretką agrestową.
4. Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
\
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo pięknie wygląda. Pewnie niesamowicie smakuje. Do porannej kawy chętnie poczęstowałabym się kawałkiem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z truskawkami. Musiało być przepyszne! :-)
OdpowiedzUsuń