Strony

28 maja 2015

Kruche ciasto z rabarbarowym budyniem i pianką

Pyszne pyszne pyszne! Przepis mojej mamy na ciasto z rabarbarem. Szczególnie pyszny jest budyń na rabarbarze. Kto spróbuje?


Składniki:

Ciasto:
1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru pudru (lub wedle smaku)
250 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
śmietana (ile zabierze ciasto)

Budyń rabarbarowy:
1 kg pokrojonego w kostkę rabarbaru
30 dag cukru kryształu
1 opakowanie budyniu waniliowego

Pianka:

3 białka
2-3 łyżki cukru
1 kisiel cytrynowy

Sposób wykonania:

1. Zaczynamy od rabarbaru. Pokrojony rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż puści sok - najlepiej na całą noc lub z rana zasypujemy i po południu już powinniśmy otrzymać odpowiednią ilość soku.
2. Ze składników robimy ciasto - siekamy mąkę z cukrem i zimnym masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki, a pozostałą większą część schładzamy w lodówce przez pół godziny.
3. W międzyczasie przygotowujemy budyń, z rabarbaru odlewamy 1 i niecałe pół szklanki soku. Na soku gotujemy budyń. Gorący budyń mieszamy z rabarbarem.
4. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec dodajemy kisiel cytrynowy i całość miksujemy.
5. Ciastem wylepiamy blaszkę (35x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy budyń rabarbarowy, potem ubitą pianę z kisielem, a na koniec starte na tarce ciasto z zamrażarki.
6. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 40 - 50 minut, aż wierzch się zarumieni.

Smacznego!!!

8 komentarzy:

  1. Bardzo wiosenne ciasto.
    W sam raz na Dzien Matki!
    :)

    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda przepysznie :)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasta z rabarbarem są super;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z wielka przyjemnością wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam Aniu. Dawno u Ciebie nie byłam, ale mam jakiegoś lenia wiekowego i nie chce mi się właściwie nic. Pomysł na ciasto bardzo mi się podoba, ale zamiast rabarbaru użyję truskawek. Zobaczę co z tego wyjdzie i napiszę w komentarzu. Dziękuję Aniu za pomysł.
    Pozdrawiam Twoje skarby :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Danusiu!
      Z truskawkami z pewnością wyjdzie pyszny!
      Pozdrawiam i dziękuję za pozdrowienia!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!