Strony

9 stycznia 2015

Ciasto orzechowo - jabłkowe z ananasem i galaretką - Meduza

W ubiegły weekend były chrzciny w mojej rodzinie. Z tej okazji musiałam upiec ciasto. Szukałam czegoś szybkiego i nieskomplikowanego i natrafiłam na Meduzę siostry Anastazji. Ciasto jest po prostu rewelacyjne! Smakuje fantastycznie, nie sądziłam, że połączenie jabłek, orzechów i ananasa oraz orzeźwiającej galaretki będzie takie udane. Z pewnością upiekę to ciasto jeszcze nie raz!


Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki
6 jabłek
1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
4 jajka
1 szklanka siekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem:
syrop z ananasa (zalewa z puszki)
3 łyżki cukru kryształu
3 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
2 galaretki cytrynowe (u mnie 1 cytrynowa, 1 agrestowa)
1 puszka ananasów
1 kostka masła
kandyzowane wiśnie / czereśnie (można pominąć)

Sposób wykonania:

1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1 szklanką cukru.
2. Białka ubić, dodać pozostały cukier i żółtka. Dodać jabłka razem z powstałym sokiem i orzechy. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Piec w 180 st. C do zrumienienia (u mnie piekło się 50 minut) - blacha 24x36 cm.
3.Większość soku z ananasów zagotować, a mniejszą część wymieszać z żółtkami, cukrem i mąką. Mieszankę wlać na gotujący się sok, szybko zamieszać i gotować do zgęstnienia. Ostudzić całkowicie. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć, dodawać stopniowo zimny budyń.
4. Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku. Ostudzić do lekkiego stężenia.
5. Na ciasto wyłożyć krem budyniowy, na krem wyłożyć ananasy, w środek ananasów włożyć kandyzowane czereśnie / drylowane wiśnie / truskawkę. Całość zalać tężącą galaretką.
6. Odstawić ciasto w chłodne miejsce, by galaretka stężała.

Smacznego!!!

7 komentarzy:

  1. Nazwa co najmniej tajemnicza. Kryje w sobie tyle tajemniczości a ciasto kusi swoim wyglądem.... mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie ciasta, z dużą ilością orzechów lub bakali.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne ciasto- bardzo efektowne i fajna nazwa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie a nazwa pomysłowa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kusząco wygląda - zapisuje przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz o nim słysze! Musi być pyszne! Pozdrawiam ciepło!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Intrygująca nazwa :)
    Ciacho wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!