27 listopada 2014

Śledzie z cebulą i ziołami w oleju

Jesteśmy wielkimi fanami wszelkich śledzi. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Będą w sam raz jako przekąska na nadchodzące Andrzejki.


Składniki:

6 płatów śledziowych solonych
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 cebule
2 łyżki soku z cytryny
3 ziela angielskie
3 liście laurowe
szczypta cukru
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki mieszanki ziół (u mnie tymianek i bazylia)
olej rzepakowy

Sposób wykonania:

1. Filety pokroić na kawałki o długości 3 cm. Wymoczyć je 3 godziny w mieszance mleka i wody. Po tym czasie śledzie odsączyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny.
2. Cebule drobno pokroić, sparzyć wrzątkiem i ostudzić. Dodać szczyptę cukru i soli.
3. W słoiku na przemian układać cebule i śledzie, posypać każdą warstwę odrobiną ziół, zielem angielskim i liściem laurowym. Całość zalać olejem. Zakręcony słoik odłożyć do lodówki na 48 godzin.

Smacznego!!!


Polecam także pyszne śledzie w innych wersjach:

Śledzie po cygańsku
Śledzie ze śliwkami
Śledzie z pieczarkami i papryką
Śledzie z jabłkiem w śmietanie

26 listopada 2014

Egzotyczna sałatka owocowa


Składniki:

1 banan
1 owoc awokado
2 owoce kiwi
1 mandarynka
1 pomarańcza

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie owoce obieramy ze skórki i kroimy wedle uznania.
2. Owoce mieszamy i podajemy.

Smacznego!!!

24 listopada 2014

Kotleciki mielone z indyka z otrębami

Dziś zapraszam na szybkie kotleciki z indyka, są pyszne i nie mają wiele kalorii.


Składniki:

500 g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
1 mała cebula
3 łyżki otrąb pszennych
sól, pieprz
majeranek

Sposób wykonania:

1. Cebulkę drobno siekamy.
2. Mięso mieszamy dokładnie z otrębami, jajkiem, posiekaną cebulką, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
3. Formujemy kotleciki. Smażymy na patelni, najlepiej bez dodatku oleju.

Smacznego!!!

21 listopada 2014

Pasta jajeczna z tuńczykiem


Składniki:

4 ugotowane na twardo jajka
1 tuńczyk w puszce (najlepiej w sosie własnym)
pół cebulki
majonez +jogurt naturalny + musztarda (po 1 łyżeczce)
sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
2. Cebulkę drobno posiekać.
3. Jajka drobno posiekać lub zetrzeć na tarce jarzynowej.
4. Wszystko wymieszać, dodać po łyżeczce majonezu, jogurtu i musztardy. Doprawić do smaku.

Smacznego!!!

19 listopada 2014

Drożdżowe kapuśniaczki

Drożdżowe kapuśniaczki są idealne do czerwonego barszczu.


Składniki:

Ciasto:
1/2 kg mąki
1 szklanka mleka
20 g świeżych drożdży
2 małe jajka
1 i 1/2 łyżeczka soli
1 i 1/2 łyżeczka cukru
50 g roztopionego masła

Farsz:
1/2 kg kiszonej kapusty
30 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki oleju
szczypta cukru
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżka majeranku
1/2 łyżki tymianku
sól, pieprz

Dodatkowo:
1 małe jajko do posmarowania
kminek / mak / sezam / czarnulka do posypania

Sposób wykonania:

1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać łyżkę mąki i cukier. Odstawić do podrośnięcia.
2. Do mąki dodać sól, podrośnięte drożdże, jajka i wyrobić elastyczne ciasto stopniowo dodając do niego rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 godzinę do podrośnięcia.
3. Zrobić farsz: kapustę przepłukać, drobno posiekać,zalać wodą, gotować do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po ugotowaniu usunąć liście i ziele.
4. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej.
5. Cebulę obrać, drobno posiekać. Zrumienić na niewielskiej ilości oleju po czym dodać pieczarki. Następnie dodać odciśniętą kapustę, całość chwilę dusić, doprawić solą, pieprzem i ziołami.
6. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 1 cm. Na jeden brzeg wyłożyć część farszu, zawinąć i odciąć ciasto. Powstały wałek pokroić ukośnie na paszteciki o długości mniej więcej 4 cm. Paszteciki ułożyć na blaszce złączeniem do dołu, posmarować jajkiem i posypać ulubionym dodatkiem. Odstawić na 10 minut, po czym upiec przez 15-20 minut w 190 st. C.
7. Analogicznie postępujemy z pozostałym farszem i ciastem.

Smacznego!!!

Źródło: Kuchnia szeroko otwarta

17 listopada 2014

Polędwiczki duszone z cebulą

Polędwiczki to świetna propozycja obiadowa. Robi się naprawdę szybko.


Składniki:

1 polędwiczka (u nas 500g)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki sosu sojowego
pieprz
sól
olej do smażenia

Sposób wykonania:

1. Polędwiczki umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i natrzeć solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem.
2. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć polędwiczki, skropić sosem sojowym.
3. Podlać odrobiną wody, dusić przez kilka minut.
4. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, lekko posolić i skropić sosem sojowym. Dusić całość przez ok 10 minut mieszając od czasu do czasu.

Smacznego!!!

Źródło: Domowa kuchnia Aniki

14 listopada 2014

Sałatka z kapusty pekińskiej z szynką i ananasem


Składniki:

1/2 kapusty pekińskiej
1/2 pora
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
30 dag szynki drobiowej
3-4 ogórki kiszone
2 różnokolorowe papryki - tu żółta i zielona
majonez
1 łyżka musztardy
ząbek czosnku
sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Kapustę pokroić w kostkę, podobnie jak ananasa, szynkę drobiową, paprykę i ogórki.
2. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
3. Pora drobno posiekać, przelać wrzątkiem.
4. Wszystko wymieszać, dodać majonez, musztardę i doprawić według smaku.

Smacznego!!!

13 listopada 2014

Marchewka z jabłkiem

To jedna z pierwszych surówek jakie podajemy naszym dzieciom. Moja córcia bardzo ją lubi.


Składniki:

4 marchewki
2 winne jabłka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

1. Marchewkę i jabłka obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej na dużych lub małych oczkach.
2. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Mieszamy. Przed podaniem odstawiamy na 1 godzinę, by surówka się przegryzła.

Smacznego!!!

P.S. Coś z domowego parapetu, w sam raz kiedy szaro buro za oknami :)

10 listopada 2014

Szarlotka tatrzańska

Witajcie! Ta szarlotka to pierwsze ciasto jakie upiekłam od narodzin synka. Jest to typowy jesienny wypiek z szarą renetą i cynamonem. Polecam!


Składniki:

25 dag mąki tortowej
25 dag mąki krupczatki
250 g margaryny / masła
100 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie:
2 kg jabłek (szarej renety)
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
1 cukier waniliowy

Sposób wykonania:

1. Mąki, cukier i proszek mieszamy, siekamy z zimną margaryną, dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na części 1/3 i 2/3, mniejszą wkładamy na godzinę do zamrażalnika, a większą częścią ciasta wykładamy blaszkę (24x36 cm). Blaszkę wkładamy do lodówki.
2. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w cienkie plasterki (np. na szatkownicy). Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i cynamon, delikatnie mieszamy.
3. Jabłka wykładamy na schłodzone ciasto, docisnąć, wierzch posypać tartym ciastem z zamrażarki.
4. Całość piec w 170 st. C przez około 1 godzinę.
5. Gotowe ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Źródło: Arabeska waniliowa

8 listopada 2014

Pierś z kurczaka pieczona w mleku

Zachęcam Was do przygotowania bardzo soczystej piersi z kurczaka, którą pieczemy w mleku. Robię ją teraz dość często do obiadu. Polecam serdecznie!


Składniki:

2 piersi z kurczaka
sól
słodka mielona papryka
zioła prowansalskie
pieprz
2-3 ząbki czosnku (pominęłam)
mleko

Sposób wykonania:

1. Piersi myjemy, osuszamy, posypujemy solą, pieprzem, papryką i ziołami.
2. Przekładamy mięso do miski i zalewamy mlekiem w takiej ilości, aby zakryło mięso. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
3. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy też połowę mleka, w którym moczyło się mięso.
4. Pieczemy bez pokrywki przez 1 godzinę (w zależności od wielkości mięsa) w 180-190 st.C.

Smacznego!!!

Źródło: Nie pieprz o gotowaniu

6 listopada 2014

Ryba w chrzanowej panierce


Składniki:

1 rozmrożony filet ryby (np. dorsz lub miruna)
1 łyżeczka tartego chrzanu
sól
2-3 łyżki mąki
2-3 łyżki bułki tartej
1 jajko
olej do smażenia
pieprz

Sposób wykonania:

1. Filet z ryby rozmrozić, opłukać wodą i osuszyć. Pokroić na porcje. Oprószyć solą i pieprzem.
2. Przygotować panierkę: jajko wymieszać z chrzanem. W osobnych naczyniach przygotować mąkę i bułkę tartą.
3. Kawałki ryby opanierować najpierw w mące, potem w jajku z dodatkiem chrzanu, a na koniec w bułce tartej. Rybę smażyć na oleju na złoto z obu stron.

Smacznego!!!

Źródło: Przepisy czytelników, nr 2/2014 


3 listopada 2014

Kruche ciasteczka z lentilkami

Na długie jesienne wieczory zachęcam Was do przygotowania tych ciasteczek ze swoimi dziećmi. Moja córcia miała przy nich świetną zabawę :)


Składniki:

150 g miękkiego masła
150 g cukru
300 g mąki
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
cukierki typu lentilki lub m&msy

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wymieszać z sodą i cukrem waniliowym. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, a następnie mąkę.
2. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do zamrażarki na 5 minut.
3. Z ciasto uformować małe kuleczki, rozkładać na blaszce w dużych odstępach, lekko spłaszczyć i wcisnąć kilka lentilków.
4. Piec przez 15 minut w 180 st.C. Studzić na kratce.

Smacznego!!!

Źródło: Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki