Dawno dawno temu dostałam ten przepis od znajomej z pracy. Placuszki robi się bardzo szybko i świetnie smakują. Wypróbujcie!
Składniki:
15 dag pieczarek
1 marchewka
10 dag wędliny
15 dag sera żółtego
1 duża cebula
natka pietruszki
Ciasto:
9 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 1 szklanka wody
sól
Sposób wykonania:
1. Marchewkę i ser zetrzeć na tarce jarzynowej.
2. Pieczarki pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce.
3. Pozostałe składniki pokroić w małą kosteczkę.
4. Składniki na ciasto zmiksować, dodać pokrojone składniki, doprawić do smaku.
5. Smażyć jak z obu stron na rumiano.
Smacznego!!!
30 września 2014
29 września 2014
Suszony seler
Suszona zieleninka to fajny dodatek do zup. Moją ulubioną jest seler ze względu na swój aromat. Oprócz wersji suszonej, posiadam też świeżą mrożoną natkę selera.
Składniki:

nać selera
Sposób wykonania:
Seler płuczemy w wodzie suszymy, siekamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Luźno rozkładamy. Blaszkę pozostawiamy w ciepłym, przewiewnym i miejscu. Co jakiś czas musimy przemieszać selera, by się równomiernie wysuszył. Suchy seler przechowujemy w słoiku lub innym szczelnym naczyniu. Można też ususzyć selera na niedużym słońcu.
Takiego selera używam głównie do zup. W podobny sposób można wysuszyć natkę pietruszki, koperku i innych zieleninek :)
Składniki:

nać selera
Sposób wykonania:
Seler płuczemy w wodzie suszymy, siekamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Luźno rozkładamy. Blaszkę pozostawiamy w ciepłym, przewiewnym i miejscu. Co jakiś czas musimy przemieszać selera, by się równomiernie wysuszył. Suchy seler przechowujemy w słoiku lub innym szczelnym naczyniu. Można też ususzyć selera na niedużym słońcu.
Takiego selera używam głównie do zup. W podobny sposób można wysuszyć natkę pietruszki, koperku i innych zieleninek :)
26 września 2014
Przepisy na sałatki
![]() |
Na zdjęciu: Sałatka jarzynowa tradycyjna |
Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym
Caprese
Mix sałat z tuńczykiem i fetą
Mix sałat z wędzonym twarogiem
Sałata karbowana z fetą, oliwkami i tuńczykiem
Sałata lodowa z kurczakiem
Sałata lodowa z ogórkiem i papryką
Sałata lodowa z serem feta
Sałatka a'la nicejska
Sałatka brokułowa z jajkami i warzywami
Sałatka brokułowa z kurczakiem i papryką
Sałatka brokułowa najlepsza
Sałatka brokułowa z pomidorami siostry Anastazji
Sałatka brokułowa z surimi
Sałatka brokułowa z szynką i domową fetą
Sałatka grecka
Sałatka gyros
Sałatka gyros z sosem czosnkowym
Sałatka jarzynowa tradycyjna
Sałatka jarzynowa z pieczarkami
Sałatka makaronowa z warzywami i wędliną
Sałatka pieczarkowa
Sałatka pieczarkowo-paprykowa z szynką
Sałatka ryżowa z kurczakiem
Sałatka szynkowa siostry Anastazji
Sałatka śledziowa warstwowa
Sałatka śledziowa z buraczkami
Sałatka śledziowa z jabłkiem
Sałatka śledziowa z pieczarkami
Sałatka śledziowa z zielonym groszkiem
Sałatka świąteczna I
Sałatka świąteczna II
Sałatka warstwowa z kalafiorem
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Sałatka wielowarzywna z kapustą pekińską
Sałatka z arbuza i fety
Sałatka z brokułem i jajkiem
Sałatka z brokułem, fetą i pomidorami
Sałatka z brokułem, fetą i szynką
Sałatka z brokułem i makaronem
Sałatka z buraczków z czerwoną fasolą
Sałatka z czerwoną fasolą
Sałatka z kalafiora i rzodkiewki
Sałatka z kalafiorem
Sałatka z kalafiorem i orzechami
Sałatka z kalafiorem i papryką
Sałatka z kalafiorem i pomidorami
Sałatka z kalafiorem i żółtym serem
Sałatka z kapustą pekińską i fetą
Sałatka z kapustą pekińską z szynką i ananasem
Sałatka z kaszą kuskus i tuńczykiem
Sałatka z kiszonego kalafiora
Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolą
Sałatka z kurczakiem i grzankami
Sałatka z kurczakiem i selerem
Sałatka z kurczakiem i świeżym selerem
Sałatka z makaronem i kurczakiem
Sałatka z makaronem i szynką
Sałatka z mozzarellą
Sałatka z pieczarkami
Sałatka z pieczarkami i kiszonym ogórkiem
Sałatka z pomidorów
Sałatka z pomidorów i ogórków
Sałatka z selera naciowego z jabłkiem
Sałatka z serkiem wiejskim i marynowaną fasolką
Sałatka z serkiem wiejskim i rukolą
Sałatka z serkiem wiejskim i warzywami
Sałatka z szynką
Sałatka z szynką i ananasem NAJ
Sałatka z szynką i papryką konserwową
Sałatka z szynką i papryką konserwową II
Sałatka z tortellini
Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą
Sałatka z tuńczykiem i sałatą lodową
Sałatka z twarożkiem, warzywami i szynką
Sałatka z wędzonym łososiem i pomidorami
Sałatka żółta
Przepisy na słodkości
![]() |
Na zdjęciu: Oczy Carycy |
CIASTA I TORTY
Apple bread
Babka drożdżowa
Babka kajmakowa
Babka kawowa
Babka pomarańczowa na białkach
Babka z makiem na białkach
Bananowiec bez pieczenia
Biszkopt z borówkami, bitą śmietaną i galaretką
Biszkopt z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną
Biszkopt z masą budyniowo-galaretkową z owocami
Brazylianka
Brownie piernikowe
Chlebek bananowy
Chlebek watykański - ciasto szczęścia
Ciasto 3Bit
Ciasto balowe
Ciasto bananowe
Ciasto biszkoptowe z owocami
Ciasto Bounty
Ciasto brzoskwiniowe z jabłkami i orzechami
Ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino z wiśniami
Ciasto chałwowe
Ciasto Cielaczek
Ciasto Cygańskie ścieżki
Ciasto cynamonowo-migdałowe z jabłkami na jogurcie
Ciasto czekoladowe
Ciasto drożdżowe z ananasem
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasto Gargamel
Ciasto inwalida
Ciasto kakaowe ze śliwkami
Ciasto Kruszynka / Niebo
Ciasto kubusiowe
Ciasto mandarynkowe
Ciasto marchewkowe z kremem
Ciasto maślankowe z borówką, agrestem i kruszonką
Ciasto maślankowe z czarną porzeczką
Ciasto maślankowe z czerwonymi porzeczkami
Ciasto maślankowe z truskawkami
Ciasto piernikowe z jabłkami
Ciasto św. Jakuba
Ciasto kruche orzechowe z jabłkami
Ciasto kruche orzechowe ze śliwkami
Ciasto kruche z brzoskwiniami
Ciasto kruche ze śliwkami
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
Ciasto kruche ze śliwkami i serem
Ciasto kruche z morelami
Ciasto kruche z morelami, śliwkami i pianką
Ciasto kruche z borówkami, wiśniami i budyniową pianką
Ciasto kruche z rabarbarem
Ciasto kruche z rabarbarem, truskawkami i bezą
Ciasto kruche z serem, truskawkami i rabarbarem
Ciasto makowe z kremem
Ciasto mleczne z truskawkami
Ciasto orzechowo-jabłkowe z ananasem i galaretką - Meduza
Ciasto orzechowo-kokosowe z masą ananasową
Ciasto Shrek
Ciasto tortowe
Ciasto truskawkowo-kawowe
Ciasto ucierane puszyste z truskawkami
Ciasto Zebra
Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami (ekspresowe)
Ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonką
Ciasto z brzoskwiniami i pianką
Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami i budyniem
Ciasto z jabłkami i kokosem
Ciasto z jagodami
Ciasto z jagodami (ucierane)
Ciasto z kremem czekoladowym i wiśniami
Ciasto z masą serową i pianką
Ciasto z morelami I
Ciasto z morelami II
Ciasto z morelami i kruszonką
Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem II
Ciasto z rabarbarem i budyniem
Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką
Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami i galaretką II
Ciasto z truskawkami i jogurtową pianką
Ciasto z truskawkami i pianką
Ciasto z truskawkami i śnieżką
Ciasto z wiśniami i kajmakiem
Drożdżowy mazurek królewski
Fale Dunaju z galaretką
Fale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serową
Fale Dunaju z wiśniami
Jabłecznik
Jabłecznik hiszpański
Jabłecznik królewski z pianką
Jabłecznik słoneczny
Jabłecznik z różową pianką
Jogurtowiec z malinami i borówkami
Jogurtowiec z owocami
Karpatka
Keks drożdżowy z bakaliami
Kilimandżaro
Kokietka
Kora orzechowa
Królewiec
Królewiec z jabłkami
Kwitnący tulipan
Makowiec drożdżowy
Makowiec japoński
Makowiec na biszkopcie
Marysieńka
Mazurek z masą mleczną i bakaliami
Miodownik z masą grysikową
Miodownik z wkładką orzechową
Napoleonka na krakersach
Oczy Carycy
Orzechowiec z pianką
Piernik ekspresowy
Piernik Kasi
Piernik siostry Anastazji
Piernik z kremem cytrynowym
Pomarańczowiec
Przekładaniec miodowy z jabłkami i masą budyniową
Rabarbarowiec ucierany
Rafaello na krakersach
Rodzynkowiec
Rolada z jabłkami
Salceson - ciasto kakaowe z jabłkami
Sernik gotowany Anastazji
Sernik gotowany na miodowym cieście
Sernik królewski
Sernik na gotowanym budyniu z wiśniami
Sernik na zimno z brzoskwiniami
Sernik na zimno z owocami
Sernik orzechowy z brzoskwiniami
Sernik pyszny
Sernik szachownica
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami II
Sernik Złota Rosa
Sernik z kaszą manną i owocami
Sernik z mlekiem i kokosem
Sernik z pomarańczową pianką
Seromakowiec
Strucla drożdżowa z serem i jagodami
Szarlotka anielska
Szarlotka idealna
Szarlotka krucha
Szarlotka Sióstr Duchaczek
Szarlotka sypana
Szarlotka tatrzańska
Szarlotka ucierana / na ucieranym cieście
Śmietanowiec z galaretkami
Śnieżka
Tiramisu
Torcik serowo-truskawkowy
Torcik z truskawkami
Tort biszkoptowy z kremem mascarpone
Tort brzoskwiniowy
Tort czekoladowy
Tort czekoladowy z wiśniami
Tort kajmakowy
Tort kawowo-makowy z masą kawową i wiśniami
Tort miętusek
Tort orzechowo-makowo-kawowy
Tort porzeczkowy
Tort z kremem wafelkowo-brzoskwiniowym
Tort z masą orzechową
Tort z wkładką kokosową
Wiewiórka
CIASTECZKA / MUFFINKI
Babeczki kakaowe z kremem
Babeczki mini szarlotki
Babeczki pełnoziarniste z konfiturą żurawinową
Ciasteczka francuskie z jabłkami
Ciasteczka francuskie z marmoladą różaną
Ciasteczka Klementynki (ciasteczka serowe z marmoladą)
Ciasteczka korzenne
Ciasteczka kruche wykrawane
Ciasteczka kruche z bezą
Ciasteczka orzechowe
Ciasteczka owsiane
Ciasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami
Ciasteczka z konfiturą morelową
Ciasteczka z lentilkami
Ciastka pieguski
Francuskie paluszki z solą i kminkiem
Kokosanki
Kruche babeczki z kremem
Muffinki czekoladowe z wiśniami
Muffinki kawowe
Muffinki pomarańczowo-cytrynowe
Muffinki z bananami
Muffinki z brzoskwiniami
Muffinki z jagodami
Muffinki z mirabelkami
Muffinki z musli
Muffinki z rabarbarem
Muffinki z truskawkami
Oponki z serem
Pączki hiszpańskie
Pączki rogate
Pączki serowe
Pierniczki czeskie
Pierniczki lukrowane
Pierniczki świąteczne
Pierniczki świąteczne II
Pierniki norymberskie
Torciki warszawskie / Ciastka warszawski
Wafle białe z bakaliami
Wafle kajmakowe z powidłem
Wafle kajmakowe
Wafle kakaowe z aromatem rumowym
Wafle mleczne
Wafle z masą galaretkową
Wafle z masą orzechowo - kakaową
Etykiety:
Ciasta,
Ciasta bez pieczenia,
Ciastka i ciasteczka,
Z innej beczki
Ciasto kubusiowe
To jedno z moich ulubionych ciast. Kubusiowe ciasto jest modyfikacją Shreka (KLIK). Zmieniłam tylko sok i galaretki. Zapraszam :)
Składniki:
Biszkopt (blaszka 24x36cm):
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Masa pomarańczowa:
1 duża butelka soku typu Kubuś (marchewka-jabłko-brzoskwinia)
3 budynie waniliowe / śmietankowe
Masa śmietanowa:
500 ml śmietanki 30%
1 galaretka pomarańczowa
Dodatkowo:
2 opakowania delicji
2 galaretki brzoskwiniowe
Sposób wykonania:
1. Z podanych składników robimy biszkopt, pieczemy w 180 st. C do suchego patyczka. Studzimy.
2. Większą część soku zagotowujemy, w pozostałej części rozpuszczamy budyń. Wlewamy do gotującego się soku, gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę przekładamy na biszkopt, a na wierzch rozkładamy delicje czekoladą do góry. Ciasto odstawiamy do stężenia.
3. Robimy masę śmietanową: galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku, odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężącą galaretkę. Gotową masę wykładamy na delicje.
4. Brzoskwiniowe galaretki rozpuszczamy w wodzie (zmieszamy trochę ilość wody niż jest to opisane na opakowaniu). Odstawiamy do lekkiego stężenia, po czym wykładamy równo na ciasto.
5. Ciasto wkładamy do lodówki. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej - wtedy wszystkie masy fajnie stężeją.
Smacznego!!!
Składniki:
Biszkopt (blaszka 24x36cm):
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Masa pomarańczowa:
1 duża butelka soku typu Kubuś (marchewka-jabłko-brzoskwinia)
3 budynie waniliowe / śmietankowe
Masa śmietanowa:
500 ml śmietanki 30%
1 galaretka pomarańczowa
Dodatkowo:
2 opakowania delicji
2 galaretki brzoskwiniowe
Sposób wykonania:
1. Z podanych składników robimy biszkopt, pieczemy w 180 st. C do suchego patyczka. Studzimy.
2. Większą część soku zagotowujemy, w pozostałej części rozpuszczamy budyń. Wlewamy do gotującego się soku, gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę przekładamy na biszkopt, a na wierzch rozkładamy delicje czekoladą do góry. Ciasto odstawiamy do stężenia.
3. Robimy masę śmietanową: galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku, odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężącą galaretkę. Gotową masę wykładamy na delicje.
4. Brzoskwiniowe galaretki rozpuszczamy w wodzie (zmieszamy trochę ilość wody niż jest to opisane na opakowaniu). Odstawiamy do lekkiego stężenia, po czym wykładamy równo na ciasto.
5. Ciasto wkładamy do lodówki. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej - wtedy wszystkie masy fajnie stężeją.
Smacznego!!!
25 września 2014
Jajka w kokilkach z kiełbasą
Składniki ( na 1 porcję):
pokrojona w kostkę kiełbasa
2 małe jajka (lub 1 duże)
tarta mozzarella
szczypiorek
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Natłuszczone masłem lub olejem naczynie (kokilkę) napełniamy do połowy pokrojoną w kostkę kiełbasą. Następnie wbijamy jajka, delikatnie solimy i pieprzymy. Całość posypujemy szczypiorkiem i tartą mozarellą.
2. Kokilki wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekamy. Czas zapiekania zależy od nas. Ponieważ mój mąż nie lubi jajek w wersji płynnej, więc zapiekałam je ok 20 minut. Można krócej, jeśli chcemy by jajko było na miękko.
Smacznego!
24 września 2014
Sałatka jarzynowa z pieczarkami
Tradycyjną sałatkę jarzynową można urozmaicić pieczarkami. Przepis dostałam od koleżanki Ani. Sałatka jest pyszna! Polecam!
Składniki:
1 słoik marchewki z groszkiem
1 słoik marynowanych pieczarek
3-4 ogórki kiszone
4-5 jajek
1 cebula
majonez
przyprawy
Sposób przygotowania:
1. Warzywa odsączyć z zalewy. Możemy też ugotować marchewkę, obrać, a potem pokroić w kostkę i dodać do miej puszkę zielonego groszku.
2. Pieczarki pokroić w plasterki.
3. Cebulę drobno posiekać, przelać wrzątkiem.
4. Ogórki kiszone pokroić w kosteczkę, wszystko wymieszać, dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Schłodzić przed podaniem.
Smacznego!!!
Składniki:
1 słoik marchewki z groszkiem
1 słoik marynowanych pieczarek
3-4 ogórki kiszone
4-5 jajek
1 cebula
majonez
przyprawy
Sposób przygotowania:
1. Warzywa odsączyć z zalewy. Możemy też ugotować marchewkę, obrać, a potem pokroić w kostkę i dodać do miej puszkę zielonego groszku.
2. Pieczarki pokroić w plasterki.
3. Cebulę drobno posiekać, przelać wrzątkiem.
4. Ogórki kiszone pokroić w kosteczkę, wszystko wymieszać, dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Schłodzić przed podaniem.
Smacznego!!!
23 września 2014
Udka w sosie marchewkowo-porowym
Składniki:
4 nieduże udka
2 marchewki
1 por
przyprawa do kurczaka
woda
mąka
śmietana
olej
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
siekana natka selera
Sposób wykonania:
1. Udka umyć, osuszyć, przyprawić przyprawą do kurczaka. Zrumienić mocno na oleju z obu stron. Zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekanego pora. Dusić do miękkości.
2. W miseczce rozrobić śmietanę i mąkę (po 2 łyżki) i dodać trochę zimnej wody. Mięso wyjąć, wlać mieszankę z mąki, śmietany i wody, gotować do zagęszczenia sosu. Dodać siekaną natkę selera, doprawić solą i pieprzem do smaku, a na koniec z powrotem dodać mięso. Całość dusić jeszcze 1-2 minuty.
Smacznego!!!
22 września 2014
Ćwikła z chrzanem
Klasyczny dodatek do głównego dania.
Składniki:
4 ugotowane buraki
3-4 łyżeczki tartego chrzanu
sól i cukier do smaku
sok z cytryny
Sposób wykonania:
1. Ugotowane buraki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej na dowolnych oczkach.
2. Do buraczków dodać chrzan i sok z cytryny, wymieszać, doprawić cukrem i solą do smaku.
3. Buraczki należy schłodzić ok 30 minut przed podaniem, aby smaki się przegryzły.
Smacznego!!!
Składniki:
4 ugotowane buraki
3-4 łyżeczki tartego chrzanu
sól i cukier do smaku
sok z cytryny
Sposób wykonania:
1. Ugotowane buraki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej na dowolnych oczkach.
2. Do buraczków dodać chrzan i sok z cytryny, wymieszać, doprawić cukrem i solą do smaku.
3. Buraczki należy schłodzić ok 30 minut przed podaniem, aby smaki się przegryzły.
Smacznego!!!
20 września 2014
Naleśniki z tartym jabłkiem
To są naleśniki bez nadzienia, ale za to w cieście są tarte jabłka. Są bardzo pyszne i smakiem przypominają racuszki.
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
aromat waniliowy
cynamon
2 jajka
2-3 jabłka
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Składniki na naleśniki miksujemy na gładko, odstawiamy na 10 minut.
2. W międzyczasie obieramy jabłka, ścieramy na tarce jarzynowej. Skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, smażymy grubsze naleśniki z obu stron.
5. Gotowe zwijamy w rulon i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
aromat waniliowy
cynamon
2 jajka
2-3 jabłka
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Składniki na naleśniki miksujemy na gładko, odstawiamy na 10 minut.
2. W międzyczasie obieramy jabłka, ścieramy na tarce jarzynowej. Skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, smażymy grubsze naleśniki z obu stron.
5. Gotowe zwijamy w rulon i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Etykiety:
Jabłka,
Mączne potrawy,
Na śniadanie lub kolacje,
Naleśniki i krokiety
19 września 2014
Ciasto marchewkowe z kremem
To pierwsze ciasto na słodko z warzywami jakie zrobiłam. Smakuje zachwycająco dobrze! Ma korzenny smak za sprawą cynamonu i jest wilgotne. Dodatkowo kolorami przypomina, że nieuchronnie zbliża się jesień...
Przepis znalazłam u Kasi.
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
2 szklanki tartej na drobnych oczkach marchewki
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
Krem biały:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
cukier puder do smaku
aromat cytrynowy
Warstwa pomarańczowa:
1/2 litra soku typu Kubuś
1 budyń śmietankowy
1 galaretka pomarańczowa
Sposób wykonania:
1. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem na przemian z olejem. Na koniec dodajemy tartą marchewkę i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę 24x28cm i pieczemy ok 40 minut w 180 st. C (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na dwa blaty.
2. Śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone, a na koniec słodzimy do smaku i dodajemy aromat. Krem wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim blatem ciasta i wkładamy do lodówki.
3. Zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki soku, w pozostałej części rozpuszczamy budyń. Na gotujący się sok wlewamy budyń, gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zdejmujemy z ognia i dosypujemy galaretkę, mieszamy, aż się dokładnie rozpuści. Studzimy. Wykładamy na wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki do stężenia.
4. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!!!
Źródło: Gotuj z Cukiereczkiem
Przepis znalazłam u Kasi.
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
2 szklanki tartej na drobnych oczkach marchewki
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
Krem biały:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
cukier puder do smaku
aromat cytrynowy
Warstwa pomarańczowa:
1/2 litra soku typu Kubuś
1 budyń śmietankowy
1 galaretka pomarańczowa
Sposób wykonania:
1. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem na przemian z olejem. Na koniec dodajemy tartą marchewkę i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę 24x28cm i pieczemy ok 40 minut w 180 st. C (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na dwa blaty.
2. Śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone, a na koniec słodzimy do smaku i dodajemy aromat. Krem wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim blatem ciasta i wkładamy do lodówki.
3. Zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki soku, w pozostałej części rozpuszczamy budyń. Na gotujący się sok wlewamy budyń, gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zdejmujemy z ognia i dosypujemy galaretkę, mieszamy, aż się dokładnie rozpuści. Studzimy. Wykładamy na wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki do stężenia.
4. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!!!
Źródło: Gotuj z Cukiereczkiem
18 września 2014
Risotto z pieczoną dynią
Składniki:
ok 40 dag obranej dyni
2 łyżki oleju
przyprawa do szarlotki / jabłecznika
250 g ryżu
1 cebula
niecały litr bulionu
szczypta białego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
tarty parmezan
Sposób wykonania:
1. Obraną dynię pokroić na mniejsze kawałki, posmarować olejem, oprószyć przyprawą do szarlotki. Rozłożyć na papierze do pieczenia i piec do miękkości w 200 st. C.
2. Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na maśle - powinna pozostać jasna.
3. Na patelnię dorzucić suchy ryż, chwilę smażyć, aby ziarenka zrobiły się szkliste. Następnie porcjami dodajemy bulion, gotujemy, aż ryż wchłonie kolejne porcje. Na koniec dodajemy pieczoną dynię, doprawiamy gałką muszkatołową i białym pieprzem. Na koniec dodajemy odrobinkę masła, tary parmezan i mieszamy.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
17 września 2014
Kompot winogronowy
Przetwory z winogron mają niesamowicie rewelacyjny smak. W tym roku zrobiłam kilka kompotów z tych owoców. Polecam Was również sok winogronowy (KLIK), pyszności!
Składniki:
winogrono
cukier
woda
Sposób wykonania:
1. Winogrono płuczemy, odrywamy owoce od kiści, przekładamy do słoika (ok 1/2 - 2/3 wysokości).
2. Dodajemy cukier (2-3 łyżki), zalewamy wodą, zakręcamy i pasteryzujemy słoiki przez 10 minut.
Smacznego!!!
Składniki:
winogrono
cukier
woda
Sposób wykonania:
1. Winogrono płuczemy, odrywamy owoce od kiści, przekładamy do słoika (ok 1/2 - 2/3 wysokości).
2. Dodajemy cukier (2-3 łyżki), zalewamy wodą, zakręcamy i pasteryzujemy słoiki przez 10 minut.
Smacznego!!!
16 września 2014
Barszcz czerwony z ziemniakami
To moja ulubiona wersja obiadowa barszczu.
Składniki:
3 średnie buraki
3 skrzydełka drobiowe
ziele angielskie
liść laurowy
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
ocet do smaku
1/2 łyżeczki kminku
2-3 łyżki śmietany 18%
siekany świeży koperek
suszony majeranek
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Skrzydełka zalewamy 2 litrami wody, gotujemy, odszumowujemy. Dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, cebulę i pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy.
2. W międzyczasie buraki obieramy, ścieramy na tarce jarzynowe i zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, by woda pokryła buraki.
3. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy wywar z buraków, dodatkowo dodaję jeszcze 2-4 łyżki tartych buraków. Dodajemy soli i octu do smaku oraz kminek. Chwilę gotujemy.
4. Do miseczki dodajemy śmietanę i dolewamy chochlę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do barszczu.
5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku, majeranek i siekany koperek. Zagotowujemy.
6. Barszcz podajemy z gotowanymi ziemniakami.
Smacznego!!!
Składniki:
3 średnie buraki
3 skrzydełka drobiowe
ziele angielskie
liść laurowy
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
ocet do smaku
1/2 łyżeczki kminku
2-3 łyżki śmietany 18%
siekany świeży koperek
suszony majeranek
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Skrzydełka zalewamy 2 litrami wody, gotujemy, odszumowujemy. Dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, cebulę i pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy.
2. W międzyczasie buraki obieramy, ścieramy na tarce jarzynowe i zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, by woda pokryła buraki.
3. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy wywar z buraków, dodatkowo dodaję jeszcze 2-4 łyżki tartych buraków. Dodajemy soli i octu do smaku oraz kminek. Chwilę gotujemy.
4. Do miseczki dodajemy śmietanę i dolewamy chochlę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do barszczu.
5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku, majeranek i siekany koperek. Zagotowujemy.
6. Barszcz podajemy z gotowanymi ziemniakami.
Smacznego!!!
15 września 2014
Kotlety schabowe z karkówki
Czyli coś specjalnego dla naszych facetów :)
Składniki:
4 plastry karkówki
sól, pieprz
słodka mielona papryka
czosnek granulowany
Panierka:
jajko + odrobina mleka
mąka
bułka tarta
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Umyte i osuszone kotlety rozbić dość cienko. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowanym. Włożyć do lodówki minimum na 1 godzinę.
2. Jajko roztrzepać z mlekiem.
3. Panierować kotlety, najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron.
4. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Składniki:
4 plastry karkówki
sól, pieprz
słodka mielona papryka
czosnek granulowany
Panierka:
jajko + odrobina mleka
mąka
bułka tarta
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Umyte i osuszone kotlety rozbić dość cienko. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowanym. Włożyć do lodówki minimum na 1 godzinę.
2. Jajko roztrzepać z mlekiem.
3. Panierować kotlety, najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron.
4. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
14 września 2014
Koktajl owocowo-mleczny z lodami
Znów powróciła piękna pogoda, więc można dla ochłody zrobić sobie taki szybki pyszny koktajl.
Składniki:
1 banan
1 morela
1 brzoskwinia
2 gałki lodów (u mnie miętowe)
2/3 szklanki mleka
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki umieścić w wysokim pojemniku, zmiksować na gładko, przelać do szklaneczek i serwować.
Smacznego!!!
Składniki:
1 banan
1 morela
1 brzoskwinia
2 gałki lodów (u mnie miętowe)
2/3 szklanki mleka
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki umieścić w wysokim pojemniku, zmiksować na gładko, przelać do szklaneczek i serwować.
Smacznego!!!
13 września 2014
Kiełbasa z cebulą
Tym razem zapraszam Was na sentymentalne śniadanie z czasów dzieciństwa. Przygotowuję takie danie bardzo rzadko, ostatnio mój mąż sobie o nim przypomniał i zrobiłam na weekendowe śniadanie. Pyszne i sycące - polecam!
Składniki:
2-3 kiełbaski śląskie (lub dowolne inne)
2-3 nieduże cebule
olej
woda
szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę i obraną cebulę kroimy w plasterki.
2. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju, rumienimy kiełbasę. Następnie dodajemy cebulę, chwilkę smażymy, po czym dodajemy troszkę wody (tak ok 1/4 szklanki). Dodajemy szczyptę soli. Całość dusimy pod przykryciem do momentu, aż cebulka będzie całkiem miękka.
3. Podajemy z pieczywem.
Smacznego!!!
Składniki:
2-3 kiełbaski śląskie (lub dowolne inne)
2-3 nieduże cebule
olej
woda
szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę i obraną cebulę kroimy w plasterki.
2. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju, rumienimy kiełbasę. Następnie dodajemy cebulę, chwilkę smażymy, po czym dodajemy troszkę wody (tak ok 1/4 szklanki). Dodajemy szczyptę soli. Całość dusimy pod przykryciem do momentu, aż cebulka będzie całkiem miękka.
3. Podajemy z pieczywem.
Smacznego!!!
12 września 2014
Ciasto Kilimandżaro
Bardzo kakaowe ciasto przełożone kremem budyniowym oraz jabłkami z galaretką - recepturę na Kilimandżaro znalazłam w zbiorach siostry Anastazji. Ciasto świetnie smakuje, polecam!
Składniki:
Biszkopt:
8 jajek
1 szklanka cukru
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
prażone jabłka (1,2 litra)
2 galaretki cytrynowe
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
Sposób wykonania:
1. Przygotować ciasto biszkoptowe: ubić białka, dodać cukier, potem żółtka, a na końcu stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać na blaszkę (24x36cm) i upiec. Po wystudzeniu podzielić na dwa blaty.
2. Jabłka dobrze rozgrzać, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
3. Większą część mleka zagotować z cukrem, wlać mieszankę pozostałego mleka z mąkami i żółtkami, ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając stopniowo zimny budyń.
4. Przełożyć ciasto (od dołu):
biszkopt - masa jabłkowa - krem budyniowy - biszkopt
5. Na wierzch wyłożyć polewę, ozdobić wedle uznania.
Smacznego!!!
Składniki:
Biszkopt:
8 jajek
1 szklanka cukru
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
prażone jabłka (1,2 litra)
2 galaretki cytrynowe
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
Sposób wykonania:
1. Przygotować ciasto biszkoptowe: ubić białka, dodać cukier, potem żółtka, a na końcu stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać na blaszkę (24x36cm) i upiec. Po wystudzeniu podzielić na dwa blaty.
2. Jabłka dobrze rozgrzać, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
3. Większą część mleka zagotować z cukrem, wlać mieszankę pozostałego mleka z mąkami i żółtkami, ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając stopniowo zimny budyń.
4. Przełożyć ciasto (od dołu):
biszkopt - masa jabłkowa - krem budyniowy - biszkopt
5. Na wierzch wyłożyć polewę, ozdobić wedle uznania.
Smacznego!!!
11 września 2014
Kawa cynamonowa
Pyszna kawa w sam raz na chłodny dzień :)
Składniki na dwie porcje:
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1/4 łyżeczki cynamonu
cukier do smaku
Sposób przygotowania:
1. Mleko z wodą zagotowujemy, dodajemy kawę i cynamon. Dosładzamy do smaku.
2. Przelewamy do filiżanek, można udekorować bitą śmietaną i cynamonem.
Smacznego!!!
Źródło: Zabiegana w kuchni
Składniki na dwie porcje:
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1/4 łyżeczki cynamonu
cukier do smaku
Sposób przygotowania:
1. Mleko z wodą zagotowujemy, dodajemy kawę i cynamon. Dosładzamy do smaku.
2. Przelewamy do filiżanek, można udekorować bitą śmietaną i cynamonem.
Smacznego!!!
Źródło: Zabiegana w kuchni
10 września 2014
Sałatka z brokułem i makaronem
Składniki:
1 szklanka suchego makaronu (u mnie mini kolanka)
1 brokuł
1 czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
2 pomidory ( u mnie żółty i czerwony)
1/2 cebuli
majonez
sól, pieprz
2-3 ząbki czosnku
Sposób wykonania:
1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, studzimy.
2. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku z odrobiną cukru. Studzimy i drobniej kroimy.
3. Paprykę i pomidory kroimy w kostkę (z pomidorów usuwamy miąższ z pestkami).
4. Cebulkę drobno siekamy, solimy i odstawiamy na 10 minut. Potem odciskamy z nadmiaru soku.
5. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
6. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez, zmiażdżone ząbki czosnku i doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!!!
9 września 2014
Mrożone duszone maślaki
Aby cieszyć się smakiem świeżych grzybów zimą możemy je zamrozić. Przygotowałam kilka porcji duszonych maślaków do sosów i zup.
Składniki:
maślaki
masło
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Maślaki starannie obieramy, kroimy w grubsze plasterki lub kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy maślaki i dusimy 15-20 minut do odparowania wody.
3. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Ostudzone grzyby przekładamy do woreczków lub pojemników, opisujemy (np. jaki grzyb i data) i mrozimy. Takie maślaki możemy spokojnie przechowywać 6 miesięcy w zamrażarce. Nadają się świetnie do sosów, zup, zapiekanek, a także do duszonek z cebulką i śmietaną.
Smacznego!!!
Ciekawostkę o zbieraniu grzybów można było znaleźć w zeszłotygodniowym numerze Angory (nr 36/2014). Polecam postudiować mapkę :) Nic dziwnego, że u nas w Polsce zbieranie grzybów to sport narodowy :) W końcu nie zabrania nam się tego!
Składniki:
maślaki
masło
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Maślaki starannie obieramy, kroimy w grubsze plasterki lub kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy maślaki i dusimy 15-20 minut do odparowania wody.
3. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Ostudzone grzyby przekładamy do woreczków lub pojemników, opisujemy (np. jaki grzyb i data) i mrozimy. Takie maślaki możemy spokojnie przechowywać 6 miesięcy w zamrażarce. Nadają się świetnie do sosów, zup, zapiekanek, a także do duszonek z cebulką i śmietaną.
Smacznego!!!
Ciekawostkę o zbieraniu grzybów można było znaleźć w zeszłotygodniowym numerze Angory (nr 36/2014). Polecam postudiować mapkę :) Nic dziwnego, że u nas w Polsce zbieranie grzybów to sport narodowy :) W końcu nie zabrania nam się tego!
8 września 2014
Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym
To jeden z moich najstarszych pomysłów na mięso w sosie. Do tego robi się dość szybko.
Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
1 cebula
liść laurowy
ziele angielskie
woda
mały pęczek koperku
2 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
sól, pieprz, cukier
Sposób wykonania:
1. Piersi myjemy osuszamy, obsmażamy na oleju z każdej strony.
2. W rondelku rumienimy posiekaną cebulę, przekładamy do niej mięso, zalewamy wodą, aby przykryła mięso. dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości.
3. W miseczce mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody. Wlewamy do mięsa i gotujemy do zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy siekany koperek i odrobinę cukru.
Smacznego!!!
Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
1 cebula
liść laurowy
ziele angielskie
woda
mały pęczek koperku
2 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
sól, pieprz, cukier
Sposób wykonania:
1. Piersi myjemy osuszamy, obsmażamy na oleju z każdej strony.
2. W rondelku rumienimy posiekaną cebulę, przekładamy do niej mięso, zalewamy wodą, aby przykryła mięso. dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości.
3. W miseczce mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody. Wlewamy do mięsa i gotujemy do zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy siekany koperek i odrobinę cukru.
Smacznego!!!
6 września 2014
Ciasto z jabłkami i kokosem
Zapraszam Was dziś na ciasto w sam raz na jesienne wieczory. Przepis znalazłam w jednej z książek siostry Anastazji.
Składniki:
Ciasto na spód:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 kostki margaryny
2 jajka
+ 6 średnich jabłek
Ciasto z kokosem:
10 dag wiórków kokosowych
1/3 szklanki cukru
3 białka
Ciasto kakaowe:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka kakao
5 łyżek cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Na wierzch: polewa kakaowa i kokos
Sposób wykonania:
1. W gorącym mleku rozpuścić margarynę i cukier. Następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać do połączenia się składników.Przestudzić, dodać jajka i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
2. Ciasto wylać na blaszkę (24x36cm), na wierzch wyłożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka.
3. Zrobić ciasto z kokosem: białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić i na końcu dodać kokos.
4. Zrobić biszkopt kakaowy: białka ubić, potem dodać cukier, ubijać i dodawać po jednym żółtku, a na koniec przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.
5. Na jabłka układać kupkami kokos i ciasto kakaowe. Piec w 180 st. C przez ok. 40 minut.
6. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą i posypać kokosem.
Smacznego!!!
Składniki:
Ciasto na spód:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 kostki margaryny
2 jajka
+ 6 średnich jabłek
Ciasto z kokosem:
10 dag wiórków kokosowych
1/3 szklanki cukru
3 białka
Ciasto kakaowe:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka kakao
5 łyżek cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Na wierzch: polewa kakaowa i kokos
Sposób wykonania:
1. W gorącym mleku rozpuścić margarynę i cukier. Następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać do połączenia się składników.Przestudzić, dodać jajka i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
2. Ciasto wylać na blaszkę (24x36cm), na wierzch wyłożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka.
3. Zrobić ciasto z kokosem: białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić i na końcu dodać kokos.
4. Zrobić biszkopt kakaowy: białka ubić, potem dodać cukier, ubijać i dodawać po jednym żółtku, a na koniec przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.
5. Na jabłka układać kupkami kokos i ciasto kakaowe. Piec w 180 st. C przez ok. 40 minut.
6. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą i posypać kokosem.
Smacznego!!!
5 września 2014
Deser z malinami i wafelkiem czekoladowym
U rodziców ciągle owocują maliny. Zapraszam Was na fajny deser owocowy z wafelkiem. Zainspirował mnie pomysł Beti, ale zrobiłam po swojemu.
Składniki:
maliny
kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
cukier puder do smaku
kilka małych wafelków czekoladowych
Sposób przygotowania:
1. Część malin rozgnieść widelcem, można dosłodzić, jeśli owoce są kwaśne. Przełożyć do szklaneczek.
2. Jogurt lekko dosłodzić, część przełożyć na maliny.
3. Wafelki czekoladowe drobniej pokroić, dodać do deseru, zrobić kleks z jogurtu.
4. Na wierzch ułożyć całe maliny.
Smacznego!!!
Źródło: Kruche babeczki
Składniki:
maliny
kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
cukier puder do smaku
kilka małych wafelków czekoladowych
Sposób przygotowania:
1. Część malin rozgnieść widelcem, można dosłodzić, jeśli owoce są kwaśne. Przełożyć do szklaneczek.
2. Jogurt lekko dosłodzić, część przełożyć na maliny.
3. Wafelki czekoladowe drobniej pokroić, dodać do deseru, zrobić kleks z jogurtu.
4. Na wierzch ułożyć całe maliny.
Smacznego!!!
Źródło: Kruche babeczki
4 września 2014
Marynowane grzyby
Moimi ulubionymi grzybami do marynowania są oczywiście podgrzybki :)
Składniki:
oczyszczone grzyby leśne
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1 łyżeczka soli
4 łyżki cukru
Do każdego słoika:
1-2 krążki cebuli
2-3 ziela angielskie
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki ziaren gorczycy
Sposób wykonania:
1. Do marynowania wybieram te małe okazy grzybów. Większe kroję na pół, a całkiem duże przeznaczam na suszenie.
2. Oczyszczone grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5-10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wkładamy w słoiki z przyprawami.
3. Gorącą zalewą zalewamy grzyby, zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy ok. 20 minut.
Smacznego!!!
Składniki:
oczyszczone grzyby leśne
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1 łyżeczka soli
4 łyżki cukru
Do każdego słoika:
1-2 krążki cebuli
2-3 ziela angielskie
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki ziaren gorczycy
Sposób wykonania:
1. Do marynowania wybieram te małe okazy grzybów. Większe kroję na pół, a całkiem duże przeznaczam na suszenie.
2. Oczyszczone grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5-10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wkładamy w słoiki z przyprawami.
3. Gorącą zalewą zalewamy grzyby, zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy ok. 20 minut.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)