30 września 2014

Placuszki pizzowe

Dawno dawno temu dostałam ten przepis od znajomej z pracy. Placuszki robi się bardzo szybko i świetnie smakują. Wypróbujcie!


Składniki:

15 dag pieczarek
1 marchewka
10 dag wędliny
15 dag sera żółtego
1 duża cebula
natka pietruszki

Ciasto:
9 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 1 szklanka wody
sól

Sposób wykonania:

1. Marchewkę i ser zetrzeć na tarce jarzynowej.
2. Pieczarki pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce.
3. Pozostałe składniki pokroić w małą kosteczkę.
4. Składniki na ciasto zmiksować, dodać pokrojone składniki, doprawić do smaku.
5. Smażyć jak z obu stron na rumiano.

Smacznego!!!

29 września 2014

Suszony seler

Suszona zieleninka to fajny dodatek do zup. Moją ulubioną jest seler ze względu na swój aromat. Oprócz wersji suszonej, posiadam też świeżą mrożoną natkę selera.


Składniki:

nać selera

Sposób wykonania:

Seler płuczemy w wodzie suszymy, siekamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Luźno rozkładamy. Blaszkę pozostawiamy w ciepłym, przewiewnym i słonecznym miejscu. Suszyłam w spokojny słoneczny dzień na balkonie. Co jakiś czas musimy przemieszać selera, by się równomiernie wysuszył. Suchy seler przechowujemy w słoiku lub innym szczelnym naczyniu.
Takiego selera używam głównie do zup. W podobny sposób można wysuszyć natkę pietruszki, koperku i innych zieleninek :)

26 września 2014

Przepisy na sałatki

Na zdjęciu: Sałatka jarzynowa tradycyjna

Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym
Caprese 
Mix sałat z tuńczykiem i fetą
Mix sałat z wędzonym twarogiem
Sałata karbowana z fetą, oliwkami i tuńczykiem
Sałata lodowa z kurczakiem 
Sałata lodowa z ogórkiem i papryką
Sałata lodowa z serem feta
Sałatka a'la nicejska 
Sałatka brokułowa z jajkami i warzywami
Sałatka brokułowa z kurczakiem i papryką 
Sałatka brokułowa najlepsza
Sałatka brokułowa z pomidorami siostry Anastazji
Sałatka brokułowa z surimi 
Sałatka brokułowa z szynką i domową fetą
Sałatka grecka
Sałatka gyros
Sałatka gyros z sosem czosnkowym
Sałatka jarzynowa tradycyjna 
Sałatka jarzynowa z pieczarkami
Sałatka makaronowa z warzywami i wędliną
Sałatka pieczarkowa
Sałatka pieczarkowo-paprykowa z szynką
Sałatka ryżowa z kurczakiem 
Sałatka szynkowa siostry Anastazji
Sałatka śledziowa warstwowa  
Sałatka śledziowa z buraczkami
Sałatka śledziowa z jabłkiem
Sałatka śledziowa z pieczarkami
Sałatka śledziowa z zielonym groszkiem
Sałatka świąteczna I
Sałatka świąteczna II 
Sałatka warstwowa z kalafiorem
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Sałatka wielowarzywna z kapustą pekińską
Sałatka z arbuza i fety
Sałatka z brokułem i jajkiem
Sałatka z brokułem, fetą i pomidorami
Sałatka z brokułem, fetą i szynką
Sałatka z brokułem i makaronem
Sałatka z buraczków z czerwoną fasolą
Sałatka z czerwoną fasolą
Sałatka z kalafiora i rzodkiewki
Sałatka z kalafiorem
Sałatka z kalafiorem i orzechami
Sałatka z kalafiorem i papryką
Sałatka z kalafiorem i pomidorami
Sałatka z kalafiorem i żółtym serem
Sałatka z kapustą pekińską i fetą 
Sałatka z kapustą pekińską z szynką i ananasem 
Sałatka z kaszą kuskus i tuńczykiem
Sałatka z kiszonego kalafiora
Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolą
Sałatka z kurczakiem i grzankami
Sałatka z kurczakiem i selerem
Sałatka z kurczakiem i świeżym selerem
Sałatka z makaronem i kurczakiem
Sałatka z makaronem i szynką
Sałatka z mozzarellą
Sałatka z pieczarkami 
Sałatka z pieczarkami i kiszonym ogórkiem
Sałatka z pomidorów
Sałatka z pomidorów i ogórków
Sałatka z selera naciowego z jabłkiem 
Sałatka z serkiem wiejskim i marynowaną fasolką
Sałatka z serkiem wiejskim i rukolą
Sałatka z serkiem wiejskim i warzywami
Sałatka z szynką
Sałatka z szynką i ananasem NAJ
Sałatka z szynką i papryką konserwową
Sałatka z szynką i papryką konserwową II  
Sałatka z tortellini
Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą
Sałatka z tuńczykiem i sałatą lodową
Sałatka z twarożkiem, warzywami i szynką 
Sałatka z wędzonym łososiem i pomidorami
Sałatka żółta

Przepisy na słodkości

Na zdjęciu: Oczy Carycy

CIASTA I TORTY

Apple bread
Babka drożdżowa
Babka kajmakowa
Babka kawowa 
Babka pomarańczowa na białkach 
Babka z makiem na białkach
Bananowiec bez pieczenia
Biszkopt z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną
Biszkopt z masą budyniowo-galaretkową z owocami 
Brazylianka
Brownie piernikowe 
Chlebek bananowy
Chlebek watykański - ciasto szczęścia
Ciasto 3Bit
Ciasto balowe
Ciasto Bounty
Ciasto cappuccino 
Ciasto cappuccino z wiśniami
Ciasto chałwowe
Ciasto Cielaczek
Ciasto Cygańskie ścieżki
Ciasto czekoladowe
Ciasto drożdżowe z ananasem
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką 
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasto Gargamel
Ciasto inwalida 
Ciasto kakaowe ze śliwkami
Ciasto Kruszynka / Niebo
Ciasto kubusiowe
Ciasto mandarynkowe 
Ciasto marchewkowe z kremem
Ciasto maślankowe z czarną porzeczką
Ciasto maślankowe z czerwonymi porzeczkami
Ciasto maślankowe z truskawkami
Ciasto piernikowe z jabłkami
Ciasto św. Jakuba
Ciasto kruche z brzoskwiniami 
Ciasto kruche ze śliwkami 
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
Ciasto kruche z morelami
Ciasto kruche z borówkami, wiśniami i budyniową pianką
Ciasto kruche z rabarbarem
Ciasto kruche z serem, truskawkami i rabarbarem
Ciasto makowe z kremem 
Ciasto mleczne z truskawkami 
Ciasto orzechowo-jabłkowe z ananasem i galaretką - Meduza 
Ciasto Shrek
Ciasto tortowe
Ciasto truskawkowo-kawowe
Ciasto Zebra
Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami (ekspresowe)
Ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonką
Ciasto z brzoskwiniami i pianką
Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami i budyniem
Ciasto z jabłkami i kokosem
Ciasto z jagodami
Ciasto z jagodami (ucierane) 
Ciasto z morelami I
Ciasto z morelami II
Ciasto z morelami i kruszonką
Ciasto z rabarbarem 
Ciasto z rabarbarem II
Ciasto z rabarbarem i budyniem
Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką
Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami i jogurtową pianką
Ciasto z truskawkami i pianką 
Ciasto z truskawkami i śnieżką
Drożdżowy mazurek królewski
Fale Dunaju z galaretką 
Fale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serową 
Fale Dunaju z wiśniami
Jabłecznik
Jabłecznik hiszpański
Jabłecznik słoneczny
Jabłecznik z różową pianką
Jogurtowiec z malinami i borówkami  
Karpatka 
Keks drożdżowy z bakaliami
Kilimandżaro 
Kokietka
Kora orzechowa
Królewiec
Królewiec z jabłkami
Kwitnący tulipan
Makowiec drożdżowy 
Makowiec na biszkopcie
Marysieńka 
Mazurek z masą mleczną i bakaliami
Miodownik z masą grysikową
Napoleonka na krakersach 
Oczy Carycy
Orzechowiec z pianką
Piernik Kasi
Piernik siostry Anastazji 
Pomarańczowiec
Przekładaniec miodowy z jabłkami i masą budyniową 
Rafaello na krakersach
Rodzynkowiec
Salceson - ciasto kakaowe z jabłkami
Sernik gotowany Anastazji 
Sernik gotowany na miodowym cieście 
Sernik królewski
Sernik na zimno z brzoskwiniami
Sernik na zimno z owocami
Sernik orzechowy z brzoskwiniami
Sernik pyszny
Sernik szachownica
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z mlekiem i kokosem
Sernik z pomarańczową pianką
Seromakowiec 
Strucla drożdżowa z serem i jagodami
Szarlotka idealna 
Szarlotka krucha
Szarlotka Sióstr Duchaczek
Szarlotka sypana
Szarlotka tatrzańska
Śmietanowiec z galaretkami
Śnieżka
Tiramisu
Torcik serowo-truskawkowy
Torcik z truskawkami
Tort brzoskwiniowy
Tort czekoladowy
Tort czekoladowy z wiśniami
Tort kajmakowy
Tort kawowo-makowy z masą kawową i wiśniami
Tort orzechowo-makowo-kawowy
Tort z kremem wafelkowo-brzoskwiniowym


CIASTECZKA / MUFFINKI

Babeczki kakaowe z kremem
Babeczki mini szarlotki
Babeczki pełnoziarniste z konfiturą żurawinową
Ciasteczka francuskie z jabłkami
Ciasteczka francuskie z marmoladą różaną
Ciasteczka Klementynki (ciasteczka serowe z marmoladą) 
Ciasteczka korzenne
Ciasteczka kruche wykrawane
Ciasteczka kruche z bezą
Ciasteczka orzechowe
Ciasteczka owsiane
Ciasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami 
Ciasteczka z konfiturą morelową 
Ciasteczka z lentilkami
Ciastka pieguski 
Francuskie paluszki z solą i kminkiem
Kokosanki
Kruche babeczki z kremem  
Muffinki czekoladowe z wiśniami 
Muffinki kawowe
Muffinki pomarańczowo-cytrynowe
Muffinki z bananami 
Muffinki z brzoskwiniami
Muffinki z jagodami
Muffinki z mirabelkami
Muffinki z musli
Muffinki z rabarbarem
Muffinki z truskawkami
Oponki z serem
Pączki hiszpańskie 
Pączki rogate
Pączki serowe
Pierniczki czeskie
Pierniczki lukrowane
Pierniczki świąteczne 
Pierniczki świąteczne II
Pierniki norymberskie
Torciki warszawskie / Ciastka warszawski
Wafle białe z bakaliami 
Wafle kajmakowe z powidłem
Wafle kajmakowe
Wafle kakaowe z aromatem rumowym
Wafle mleczne
Wafle z masą galaretkową 
Wafle z masą orzechowo - kakaową

Ciasto kubusiowe

To jedno z moich ulubionych ciast. Kubusiowe ciasto jest modyfikacją Shreka (KLIK). Zmieniłam tylko sok i galaretki. Zapraszam :)


Składniki:

Biszkopt (blaszka 24x36cm):
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Masa pomarańczowa:
1 duża butelka soku typu Kubuś (marchewka-jabłko-brzoskwinia)
3 budynie waniliowe / śmietankowe

Masa śmietanowa:
500 ml śmietanki 30%
1 galaretka pomarańczowa

Dodatkowo:
2 opakowania delicji
2 galaretki brzoskwiniowe

Sposób wykonania:

1. Z podanych składników robimy biszkopt, pieczemy w 180 st. C do suchego patyczka. Studzimy.
2. Większą część soku zagotowujemy, w pozostałej części rozpuszczamy budyń. Wlewamy do gotującego się soku, gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę przekładamy na biszkopt, a na wierzch rozkładamy delicje czekoladą do góry. Ciasto odstawiamy do stężenia.
3. Robimy masę śmietanową: galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku, odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężącą galaretkę. Gotową masę wykładamy na delicje.
4. Brzoskwiniowe galaretki rozpuszczamy w wodzie (zmieszamy trochę ilość wody niż jest to opisane na opakowaniu). Odstawiamy do lekkiego stężenia, po czym wykładamy równo na ciasto.
5. Ciasto wkładamy do lodówki. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej - wtedy wszystkie masy fajnie stężeją.

Smacznego!!!
Ciacho na widelcu

25 września 2014

Jajka w kokilkach z kiełbasą


Składniki ( na 1 porcję):

pokrojona w kostkę kiełbasa
2 małe jajka (lub 1 duże)
tarta mozzarella
szczypiorek
sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Natłuszczone masłem lub olejem naczynie (kokilkę) napełniamy do połowy pokrojoną w kostkę kiełbasą. Następnie wbijamy jajka, delikatnie solimy i pieprzymy. Całość posypujemy szczypiorkiem i tartą mozarellą.
2. Kokilki wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekamy. Czas zapiekania zależy od nas. Ponieważ mój mąż nie lubi jajek w wersji płynnej, więc zapiekałam je ok 20 minut. Można krócej, jeśli chcemy by jajko było na miękko.

Smacznego!

24 września 2014

Sałatka jarzynowa z pieczarkami

Tradycyjną sałatkę jarzynową można urozmaicić pieczarkami. Przepis dostałam od koleżanki Ani. Sałatka jest pyszna! Polecam!


Składniki:

1 słoik marchewki z groszkiem
1 słoik marynowanych pieczarek
3-4 ogórki kiszone
4-5 jajek
1 cebula
majonez
przyprawy

Sposób przygotowania:

1. Warzywa odsączyć z zalewy. Możemy też ugotować marchewkę, obrać, a potem pokroić w kostkę i dodać do miej puszkę zielonego groszku.
2. Pieczarki pokroić w plasterki.
3. Cebulę drobno posiekać, przelać wrzątkiem.
4. Ogórki kiszone pokroić w kosteczkę, wszystko wymieszać, dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Schłodzić przed podaniem.

Smacznego!!!

23 września 2014

Udka w sosie marchewkowo-porowym


Składniki:

4 nieduże udka
2 marchewki
1 por
przyprawa do kurczaka
woda
mąka
śmietana
olej
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
siekana natka selera

Sposób wykonania:

1. Udka umyć, osuszyć, przyprawić przyprawą do kurczaka. Zrumienić mocno na oleju z obu stron. Zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekanego pora. Dusić do miękkości.
2. W miseczce rozrobić śmietanę i mąkę (po 2 łyżki) i dodać trochę zimnej wody. Mięso wyjąć, wlać mieszankę z mąki, śmietany i wody, gotować do zagęszczenia sosu. Dodać siekaną natkę selera, doprawić solą i pieprzem do smaku, a na koniec z powrotem dodać mięso. Całość dusić jeszcze 1-2 minuty.

Smacznego!!!

22 września 2014

Ćwikła z chrzanem

Klasyczny dodatek do głównego dania.


Składniki:

4 ugotowane buraki
3-4 łyżeczki tartego chrzanu
sól i cukier do smaku
sok z cytryny

Sposób wykonania:

1. Ugotowane buraki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej na dowolnych oczkach.
2. Do buraczków dodać chrzan i sok z cytryny, wymieszać, doprawić cukrem i solą do smaku.
3. Buraczki należy schłodzić ok 30 minut przed podaniem, aby smaki się przegryzły.

Smacznego!!!

20 września 2014

Naleśniki z tartym jabłkiem

To są naleśniki bez nadzienia, ale za to w cieście są tarte jabłka. Są bardzo pyszne i smakiem przypominają racuszki.


Składniki:

1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
aromat waniliowy
cynamon
2 jajka
2-3 jabłka
sok z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Składniki na naleśniki miksujemy na gładko, odstawiamy na 10 minut.
2. W międzyczasie obieramy jabłka, ścieramy na tarce jarzynowej. Skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, smażymy grubsze naleśniki z obu stron.
5. Gotowe zwijamy w rulon i oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!!!
Jabłko z cynamonem 2014Jabłka wolności

19 września 2014

Ciasto marchewkowe z kremem

To pierwsze ciasto na słodko z warzywami jakie zrobiłam. Smakuje zachwycająco dobrze! Ma korzenny smak za sprawą cynamonu i jest wilgotne. Dodatkowo kolorami przypomina, że nieuchronnie zbliża się jesień...
Przepis znalazłam u Kasi.


Składniki:

Ciasto:
4 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
2 szklanki tartej na drobnych oczkach marchewki
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu

Krem biały:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
cukier puder do smaku
aromat cytrynowy

Warstwa pomarańczowa:
1/2 litra soku typu Kubuś
1 budyń śmietankowy
1 galaretka pomarańczowa

Sposób wykonania:

1. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem na przemian z olejem. Na koniec dodajemy tartą marchewkę i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę 24x28cm i pieczemy ok 40 minut w 180 st. C (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na dwa blaty.
2. Śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone, a na koniec słodzimy do smaku i dodajemy aromat. Krem wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim blatem ciasta i wkładamy do lodówki.
3. Zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki soku, w pozostałej części rozpuszczamy budyń. Na gotujący się sok wlewamy budyń, gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zdejmujemy z ognia i dosypujemy galaretkę, mieszamy, aż się dokładnie rozpuści. Studzimy. Wykładamy na wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki do stężenia.
4. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego!!!

Źródło: Gotuj z Cukiereczkiem
Ciacho na widelcu

18 września 2014

Risotto z pieczoną dynią


Składniki:

ok 40 dag obranej dyni
2 łyżki oleju
przyprawa do szarlotki / jabłecznika

250 g ryżu
1 cebula
niecały litr bulionu
szczypta białego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
tarty parmezan

Sposób wykonania:

1. Obraną dynię pokroić na mniejsze kawałki, posmarować olejem, oprószyć przyprawą do szarlotki. Rozłożyć na papierze do pieczenia i piec do miękkości w 200 st. C.
2. Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na maśle - powinna pozostać jasna.
3. Na patelnię dorzucić suchy ryż, chwilę smażyć, aby ziarenka zrobiły się szkliste. Następnie porcjami dodajemy bulion, gotujemy, aż ryż wchłonie kolejne porcje. Na koniec dodajemy pieczoną dynię, doprawiamy gałką muszkatołową i białym pieprzem. Na koniec dodajemy odrobinkę masła, tary parmezan i mieszamy.

Smacznego!!!

Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki

Dynia na słodko i słono

17 września 2014

Kompot winogronowy

Przetwory z winogron mają niesamowicie rewelacyjny smak. W tym roku zrobiłam kilka kompotów z tych owoców. Polecam Was również sok winogronowy (KLIK), pyszności!


Składniki:

winogrono
cukier
woda

Sposób wykonania:

1. Winogrono płuczemy, odrywamy owoce od kiści, przekładamy do słoika (ok 1/2 - 2/3 wysokości).
2. Dodajemy cukier (2-3 łyżki), zalewamy wodą, zakręcamy i pasteryzujemy słoiki przez 10 minut.

Smacznego!!!

16 września 2014

Barszcz czerwony z ziemniakami

To moja ulubiona wersja obiadowa barszczu.


Składniki:

3 średnie buraki
3 skrzydełka drobiowe
ziele angielskie
liść laurowy
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
ocet do smaku
1/2 łyżeczki kminku
2-3 łyżki śmietany 18%
siekany świeży koperek
suszony majeranek
sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Skrzydełka zalewamy 2 litrami wody, gotujemy, odszumowujemy. Dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, cebulę i pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy.
2. W międzyczasie buraki obieramy, ścieramy na tarce jarzynowe i zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, by woda pokryła buraki.
3. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy wywar z buraków, dodatkowo dodaję jeszcze 2-4 łyżki tartych buraków. Dodajemy soli i octu do smaku oraz kminek. Chwilę gotujemy.
4. Do miseczki dodajemy śmietanę i dolewamy chochlę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do barszczu.
5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku, majeranek i siekany koperek. Zagotowujemy.
6. Barszcz podajemy z gotowanymi ziemniakami.

Smacznego!!!

15 września 2014

Kotlety schabowe z karkówki

Czyli coś specjalnego dla naszych facetów :)


Składniki:

4 plastry karkówki
sól, pieprz
słodka mielona papryka
czosnek granulowany

Panierka:
jajko + odrobina mleka
mąka
bułka tarta

olej do smażenia

Sposób wykonania:

1. Umyte i osuszone kotlety rozbić dość cienko. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowanym. Włożyć do lodówki minimum na 1 godzinę.
2. Jajko roztrzepać z mlekiem.
3. Panierować kotlety, najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron.
4. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!!

14 września 2014

Koktajl owocowo-mleczny z lodami

Znów powróciła piękna pogoda, więc można dla ochłody zrobić sobie taki szybki pyszny koktajl.


Składniki:

1 banan
1 morela
1 brzoskwinia
2 gałki lodów (u mnie miętowe)
2/3 szklanki mleka

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki umieścić w wysokim pojemniku, zmiksować na gładko, przelać do szklaneczek i serwować.

Smacznego!!!

13 września 2014

Kiełbasa z cebulą

Tym razem zapraszam Was na sentymentalne śniadanie z czasów dzieciństwa. Przygotowuję takie danie bardzo rzadko, ostatnio mój mąż sobie o nim przypomniał i zrobiłam na weekendowe śniadanie. Pyszne i sycące - polecam!


Składniki:

2-3 kiełbaski śląskie (lub dowolne inne)
2-3 nieduże cebule
olej
woda
szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Kiełbasę i obraną cebulę kroimy w plasterki.
2. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju, rumienimy kiełbasę. Następnie dodajemy cebulę, chwilkę smażymy, po czym dodajemy troszkę wody (tak ok 1/4 szklanki). Dodajemy szczyptę soli. Całość dusimy pod przykryciem do momentu, aż cebulka będzie całkiem miękka.
3. Podajemy z pieczywem.

Smacznego!!!

12 września 2014

Ciasto Kilimandżaro

Bardzo kakaowe ciasto przełożone kremem budyniowym oraz jabłkami z galaretką - recepturę na Kilimandżaro znalazłam w zbiorach siostry Anastazji. Ciasto świetnie smakuje, polecam!


Składniki:

Biszkopt:
8 jajek
1 szklanka cukru
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
prażone jabłka (1,2 litra)
2 galaretki cytrynowe

Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła

Sposób wykonania:

1. Przygotować ciasto biszkoptowe: ubić białka, dodać cukier, potem żółtka, a na końcu stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać na blaszkę (24x36cm) i upiec. Po wystudzeniu podzielić na dwa blaty.
2. Jabłka dobrze rozgrzać, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
3. Większą część mleka zagotować z cukrem, wlać mieszankę pozostałego mleka z mąkami i żółtkami, ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając stopniowo zimny budyń.
4. Przełożyć ciasto (od dołu):
biszkopt - masa jabłkowa - krem budyniowy - biszkopt
5. Na wierzch wyłożyć polewę, ozdobić wedle uznania.

Smacznego!!!
Jabłka wolności Ciacho na widelcu

11 września 2014

Kawa cynamonowa

Pyszna kawa w sam raz na chłodny dzień :)


Składniki na dwie porcje:

1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1/4 łyżeczki cynamonu
cukier do smaku

Sposób przygotowania:

1. Mleko z wodą zagotowujemy, dodajemy kawę i cynamon. Dosładzamy do smaku.
2. Przelewamy do filiżanek, można udekorować bitą śmietaną i cynamonem.

Smacznego!!!

Źródło: Zabiegana w kuchni

10 września 2014

Sałatka z brokułem i makaronem


Składniki:

1 szklanka suchego makaronu (u mnie mini kolanka)
1 brokuł
1 czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
2 pomidory ( u mnie żółty i czerwony)
1/2 cebuli
majonez
sól, pieprz
2-3 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, studzimy.
2. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy  na półtwardo w osolonym wrzątku z odrobiną cukru. Studzimy i drobniej kroimy.
3. Paprykę i pomidory kroimy w kostkę (z pomidorów usuwamy miąższ z pestkami).
4. Cebulkę drobno siekamy, solimy i odstawiamy na 10 minut. Potem odciskamy z nadmiaru soku.
5. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
6. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez, zmiażdżone ząbki czosnku i doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!!!
Warzywa psiankowate 2014Paprykujemy 5

9 września 2014

Mrożone duszone maślaki

Aby cieszyć się smakiem świeżych grzybów zimą możemy je zamrozić. Przygotowałam kilka porcji duszonych maślaków do sosów i zup.


Składniki:

maślaki
masło
sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Maślaki starannie obieramy, kroimy w grubsze plasterki lub kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy maślaki i dusimy 15-20 minut do odparowania wody.
3. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Ostudzone grzyby przekładamy do woreczków lub pojemników, opisujemy (np. jaki grzyb i data) i mrozimy. Takie maślaki możemy spokojnie przechowywać 6 miesięcy w zamrażarce. Nadają się świetnie do sosów, zup, zapiekanek, a także do duszonek z cebulką i śmietaną.

Smacznego!!!

Ciekawostkę o zbieraniu grzybów można było znaleźć w zeszłotygodniowym numerze Angory (nr 36/2014). Polecam postudiować mapkę :) Nic dziwnego, że u nas w Polsce zbieranie grzybów to sport narodowy :) W końcu nie zabrania nam się tego!

Grzyby