28 lutego 2014

Pasta serowa z papryką i ogórkiem


Składniki:

250 g sera białego
3 łyżki jogurtu naturalnego
kawałek świeżego ogórka
kawałek świeżej czerwonej papryki
sól, pieprz
siekany szczypiorek

Sposób przygotowania:

1. Obranego ogórka i paprykę pokroić w kosteczkę.
2. Ser rozgnieść widelcem, dodać jogurt naturalny, wymieszać i doprawić do smaku.
3. Dodać pokrojone warzywa, jeszcze raz zamieszać, ewentualnie dodać jogurtu naturalnego i doprawić do smaku.

Smacznego!!!
Śniadanie mistrzów Domowy Wyrób

24 lutego 2014

Koktajl śliwkowy


Składniki:

1 szklanka śliwek razem z zalewą - klik
1 niepełna szklanka jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Składniki połączyć ze sobą i zmiksować. I gotowe:)

Smacznego!!!
Śniadanie mistrzów
Zużywamy zapasy przed wiosną
#ZjedzZapasy

22 lutego 2014

Zapiekanka z kurczakiem i brokułami

Dawno już nie było zapiekanki na blogu, a przyznam, że często ostatnio na obiad robiłam jakąś zapiekankę. Pora nadrobić :) Dziś zapraszam na danie z mięsem z rosołu.


Składniki:

mięso z dwóch udek z rosołu
przyprawa do gyrosa
kilka pieczarek
1/2 niedużego brokuła
olej
garść zielonych oliwek
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki majonezu
100 g tartego żółtego sera
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Mięso obsypujemy gyrosem i obsmażamy na oleju.
2. W osolonym wrzątku obgotowujemy brokuł.
3. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, lekko podsmażamy na patelni.
4. Warzywa z mięsem mieszamy, dodajemy oliwki.
5. Mieszamy śmietanę, majonez, zmiażdżone ząbki czosnku, tarty żółty ser, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
6. Naczynie żaroodporne napełniamy mięsem z warzywami, całość zalewamy sosem.
7. Zapiekankę pieczemy 30 minut w 180 st. C.

Smacznego!!!

21 lutego 2014

Ciasto Zebra

Zebra to jedno z tych ciast, które gości na naszym stole od liku lat. Przepis dostałam od kuzynki dawno dawno temu :) Bardzo lubię takie ciasta do kawy lub herbaty.


Składniki:

Blaszka 36x24 cm

7 jajek
2,5 szklanki cukru
4 szklanki mąki
1,5 szklanki wody gazowanej
3/4 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat arakowy lub rumowy

+ 3 łyżki kakao i 3 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ucieramy.
2. Do piany dodajemy po jednym żółtku, następnie stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a potem olej, aromat do ciast i na końcu wodę gazowaną.
3. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mąkę.
4. Na przygotowaną wcześniej blaszkę wylewamy naprzemiennie ciasto na środek, raz cielne, raz jasne, aż do wyczerpania.
5. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 60 minut, do suchego patyczka.

Smacznego!!!

19 lutego 2014

Mix sałat z wędzonym twarogiem

Bardzo lubię gotowe mieszanki sałat, tym bardziej, że niektóre gatunki są trudno dostępne, a w takim miksie mamy wszystkiego po trochę.


Składniki:

1 opakowanie mix-sałat z roszponką
1/2 czerwonej papryki
duża garść zielonych oliwek nadziewanych papryką
125 g wędzonego twarogu
przyprawa do sałatek
olej

Sposób przygotowania:

1. Ser kroimy w kostkę lub rozdrabniamy.
2. Oliwki odsączamy z zalewy.
3. Paprykę kroimy w mniejsze kawałki.
4. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy odrobinę oleju i doprawiamy do smaku.

Smacznego!!!

16 lutego 2014

Karkówka duszona z cebulą



Składniki:

4 duże kotlety z karkówki
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
2-3 łyżeczki przyprawy gyros
sól do smaku (pominęłam - gyros był wystarczająco słony)
liść laurowy
ziele angielskie
mąka

Sposób wykonania:

1. Mięso myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy kotlet nacieramy przyprawą gyros i wkładamy mięso na 1 godzinę do lodówki.
2. Cebulę kroimy w talarki lub półplasterki, czosnek siekamy.
3. Mięso panierujemy w mące, obsmażamy na oleju na rumiano. Kiedy już mięso będzie przysmażone, całość podlewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż mięso zmięknie.
4. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, w razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wody i nadal dusimy jeszcze 10 minut pod przykryciem, aż cebulka zmięknie.
5. Podajemy na ciepło do ziemniaków czy też kaszy.

Smacznego!!!

Źródło: Moje gotowanie

15 lutego 2014

Soczysty schab pieczony z majerankiem


Składniki:

1,5 kg schabu
sól
suszony majeranek
1 główka czosnku

Sposób przygotowania:

1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Posypujemy obficie suszonym majerankiem.
2. Mięso schładzamy 2 godziny w lodówce. Przekładamy do rękawa foliowego, zamykamy i wkładamy do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 200 st. C i pieczemy mięso 1,5 godziny.
3. Schab jest gotowy, gdy jego wierzch się zarumieni.
4. Dzięki temu, że schab jest pieczony w rękawie, nie traci swojej soczystości.

Smacznego!!!

Źródło: mniammniam.com


14 lutego 2014

Pączki hiszpańskie / wiedeńskie / gniazdka

Przyszła kolej na następne karnawałowe słodkości. Pączki hiszpańskie / wiedeńskie to nic innego jak ptysiowe gniazdka.


Składniki (na ok 25 gniazdek):

100 g margaryny
1 i 1/3 szklanki mąki
1 szklanka wody
szczypta soli
4 jajka

Lukier:
niepełna szklanka cukru pudru
sok z cytryny
2-3 łyżki gorącej wody

+ olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

1. W garnku gotujemy wodę, margarynę i szczyptę oleju. Na wrzątek wrzucamy mąkę i energicznie mieszamy. Zestawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. Do zimnej masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy.
3. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty (8x8cm), lekko smarujemy olejem.
4. Ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na kwadraty wyciskamy kółka o średnicy 6-7 cm.
5. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, partiami wkładamy pączki papierem do góry i smażymy na rumiano po obu stronach. Papierka nie wyrzucamy, można użyć go ponownie.
6. Ucieramy lukier i smarujemy lekko ciepłe pączki.

Smacznego!!!

Źródło: Moje wypieki

13 lutego 2014

Surówka ze świeżego szpinaku z pomidorem

Taka sałatka wylądowała u nas jako dodatek do zapiekanki z kurczaka.


Składniki:

250 g świeżego szpinaku typu baby
4 pomidory
pęczek zielonej cebulki
przyprawa do sałatek
2-3 łyżki oleju
pół łyżeczki octu winnego z białego wina

Sposób przygotowania:

1. Szpinak, pomidory i szczypiorek myjemy.
2. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki, a zieloną cebulkę siekamy.
3. Wszystko mieszamy, dodajemy olej, przyprawy i ocet. Wszystko mieszamy.

Smacznego!!!

12 lutego 2014

Placuszki kakaowo-serowe

Propozycja śniadaniowa dla małych i dużych.


Składniki:

270 g serka naturalnego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka przyprawy korzennej
150 ml mleka
miód lub cukier do posłodzenia
1 łyżka kakao
140 g mąki

Sposób przygotowania:

1. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy wszystkie składniki i dokładnie miksujemy.
2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z ciastem.
3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, smażymy placuszki z obu stron.
4. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas był dżem truskawkowy domowej roboty :)

Smacznego!!!

Źródło: Matka, żona i kucharka...


Śniadanie mistrzów

10 lutego 2014

Zupa pomidorowa z makaronem

Zupę pomidorową z makaronem robię od czasu do czasu jak mi zostaje trochę rosołu z niedzieli.


Składniki:

1 litr rosołu drobiowego (lub innego dowolnego)
1 litr domowego przecieru pomidorowego
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
1-2 śmietany do zup
siekany koperek i natka pietruszki

makaron - ilość wedle uznania

Sposób wykonania:

1. Do rosołu dolewamy 1 szklankę zimnej wody, dodajemy pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę oraz cebulę, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
2. Wlewamy przecier pomidorowy. Chwilkę gotujemy, a następnie odlewamy chochelkę zupy, mieszamy ze śmietaną i całość przelewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki.
3. Podajemy z ugotowanym makaronem.

Smacznego!!!

8 lutego 2014

Piersi z kurczaka z serem camembert i żurawiną

Przepis znalazłam u Magdy. To świetna alternatywa dla zwykłego kotleta drobiowego. Mięsko w tej wersji bardzo nam posmakowało. Do tego polecam sałatę z jajkiem i sosem jogurtowo-koperkowym.


Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
1 ser camembert
suszona żurawina
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka myjemy, porcjujemy, rozbijamy na kotlety. Posypujemy z obu stron solą i i pieprzem.
2. Camembert kroimy na plasterki.
3. Na każdym kotlecie kładziemy 2-3 plasterki sera, posypujemy żurawiną i całość zwijamy na roladki.
4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, kładziemy roladki złączeniem mięsa do dołu, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 10 minut, pamiętając, aby co jakiś czas obrócić roladki.

Smacznego!!!

Źródło: Smak zdrowia

7 lutego 2014

Spaghetti w sosie serowo-koperkowym

Ten makaron to świetna alternatywa, jeśli nie mamy za dużo czasu na gotowanie obiadu. A spaghetti smakuje świetnie!


Składniki:

makaron (u mnie spaghetti)
100 g naturalnego serka topionego
100 ml mleka (dałam odrobinę mniej)
sól do smaku
siekany koperek

Sposób przygotowania:

1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku.
2. W rondelku umieszczamy serek i mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia. Delikatnie solimy i dodajemy siekany koperek.
3. Sos wlewamy do odcedzonego gorącego makaronu, mieszamy i podajemy.

Smacznego!!!

Źródło: Qulinarny blog

5 lutego 2014

Drożdżowe racuchy z bananami


Składniki:

300 g mąki
40 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 łyżka cukru
1,5 szklanki mleka
1 jajko
2-3 banany
olejek waniliowy
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołeczek i wykruszamy drożdże. Dodajemy cukier i zalewamy połową letniego mleka. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
2. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy pokrojone w plasterki banany i odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Na rozgrzany olej na patelni nakładamy porcjami ciasto i smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Łyżkę za każdym razem zanurzamy w wodzie - wtedy ciasto nie będzie się do niej kleić.
4. Usmażone racuszki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!!!
Karnawałowe smażenie

4 lutego 2014

Surówka z kapusty pekińskiej z owocem kaki

Bardzo lubię surówki do obiadu przełamane smakiem słodkiego owocu.


Składniki:

1 mała kapusta pekińska
1 owoc kaki
1 czerwona papryka
2 marchewki
1 por
1 jabłko
olej + woda
przyprawa do sałatek (lubię Prymat)

Sposób przygotowania:

1. Oczyszczoną kapustę kroimy w kostkę lub paski.
2. Paprykę i kaki kroimy w kostkę.
3. Obraną marchew i jabłka ścieramy na tarce jarzynowej.
4. Pora (białą część) kroimy w półplasterki, solimy, odstawiamy na 5 minut, po czym odciskamy z nadmiaru soku.
5. Wszystko mieszamy, dodajemy odrobinę oleju wymieszanego z łyżką wody i przyprawą, jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Smacznego!!!

2 lutego 2014

Biszkopt z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną

Kończę swój urlop i w związku z tym zapraszam na coś słodkiego - pyszne ciasto biszkoptowe :) Ciasto podpatrzyłam w jednej z kawiarni w moim mieście :)


Składniki (na blaszkę 36x24 cm):

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Owoce:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki pomarańczowe + woda

Wierzch:
600 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
3 śmietan-fixy
tarta gorzka czekolada

Sposób wykonania:

1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i żółtka, ubijamy. Delikatnie wmieszamy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wykładamy na blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut. Studzimy, przekrawamy wzdłuż.
2. Brzoskwinie kroimy w kostkę.
3. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (odjęłam trochę wody).
4. Tężącą galaretkę mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugą częścią.
5. Śmietanę ubijamy z śmietan-fixami i cukrem pudrem, wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy tartą gorzką czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce.

Smacznego!!!

1 lutego 2014

Kurczak z piekarnika - aromatyczny i soczysty

Czyli jak w temacie. To do tej pory najlepszy pieczony kurczak, jakiego jadłam. Zrobiłam według przepisu na blogu Weroniki. Polecam niezdecydowanym.


Składniki:

3 duże udka lub ćwiartki

Marynata:
3-4 łyżki oleju
4 łyżki octu jabłkowego
szczypta soli
1 łyżka miodu
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta bazylii
suszony tymianek
kilka igiełek świeżego rozmarynu
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

1. Mięso myjemy, osuszamy. Mięso porcjujemy wedle uznania.
2. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Mięso polewamy marynatą, mieszamy. Naczynie przykrywamy talerzem i owijamy folią, by zapach nie zdominował lodówki :)
3. Mięso mieszamy w marynacie raz na jakiś czas. Powinno się marynować przynajmniej kilka godzin (u mnie przez całą noc).
4. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia wraz z marynatą. Można posypać świeżymi listkami tymianku i lekko oprószyć słodką mieloną papryką. Pieczemy w 180 st. C przez 30 minut, a przez kolejne pół godziny temperaturę obniżamy według potrzeb, jeśli mięso zbyt szybko się rumieni.
5. Kurczak jest idealny, na niedzielny lub świąteczny obiad i nie tylko :)

Smacznego!!!