Strony

29 września 2014

Suszony seler

Suszona zieleninka to fajny dodatek do zup. Moją ulubioną jest seler ze względu na swój aromat. Oprócz wersji suszonej, posiadam też świeżą mrożoną natkę selera.


Składniki:

nać selera

Sposób wykonania:

Seler płuczemy w wodzie suszymy, siekamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Luźno rozkładamy. Blaszkę pozostawiamy w ciepłym, przewiewnym i  miejscu. Co jakiś czas musimy przemieszać selera, by się równomiernie wysuszył. Suchy seler przechowujemy w słoiku lub innym szczelnym naczyniu. Można też ususzyć selera na niedużym słońcu.
Takiego selera używam głównie do zup. W podobny sposób można wysuszyć natkę pietruszki, koperku i innych zieleninek :)

9 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis, wykorzystam:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry pomysł na zioła, natki. Ja też suszę co się da. A potem...jak znalazł. Jest zawsze pod ręka i to z domowej spiżarni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny sposób na domową suszoną natkę ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie należy suszyć "zieleniny" na słońcu, traci kolor.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, zawsze się zastanawiałam co mogę zrobić z nadmiarem selerowej naci.

    OdpowiedzUsuń
  6. super pomysł! na pewno wykorzystam go w swojej kuchni. Przypadkiem wpadłam na Twojego bloga i korzystam ciągle z Twoich przepisów :)

    Pozdrawiam,
    Karola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Karola. Zapraszam jak najczęściej:-) pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!