Morele to jedne z moich ulubionych owoców letnich. Świetnie smakują na świeżo, w ciastach, przetworach, słodkich daniach, a można z nich również przygotować smaczny kisiel domowy!
Składniki:
4-5 moreli
1/2 szklanki wody
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
ewentualnie cukier do smaku (pomijamy przy niemowlakach)
Sposób przygotowania:
1. Morele myjemy, kroimy na drobne kawałki i zalewamy połową wody. Stawiamy na ogniu i rozgotowujemy. Można je dodatkowo zmiksować i dosłodzić do smaku.
2. Mąkę mieszamy z pozostałą częścią wody, wlewamy do rozgotowanych moreli. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Smacznego!!!
Kisiel morelowy jest odpowiedni dla dzieci od 7 miesiąca życia.
mmmm... zrobiłaś mi smaka na takie rarytasy!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
świetny pomysł, a ja robiłam dziś córci kisiel z nektarynek :-)
OdpowiedzUsuńPrzynajmniej z witaminami :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńNie ma jak domowy kisiel
OdpowiedzUsuńApetycznie się zapowiada- Tylko zasiadać do uczty -czy taki kisiel można zastosować nap; do babki z kisielem?-Czy lepiej aby kisiel był w proszku z torebki?.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Andrzej
Nie wiem o jaką babkę z kisielem chodzi więc nie pomogę... Zawsze można spróbować.
UsuńPozdrawiam!