30 grudnia 2013

Potrawka z kurczaka z rosołu

Jeśli nie macie pomysłu na mięso z rosołu, to polecam tą potrawkę. Jest szybka i pyszna. Podajemy ją z kaszami lub ryżem (u nas z risotto z cebulą).


Składniki:

mięso z rosołu - u mnie z dwóch udek
1 papryka
1 duża cebula
20 dag pieczarek
sól, pieprz
siekana pietruszka lub seler
1 niepełna szklanka wody
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

1. Mięso podsmażyć na patelni. Dodać posiekaną cebulkę i obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić.
2. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić do miękkości.
3. Warzywa z mięsem zalać wodą, podgrzać.
4. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, śmietanę i odrobinę zimnej wody. Wlać do mięsa, podgrzewać do zgęstnienia. Dodać siekaną zieleninę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać ulubionych ziół.
5. Podawać z kaszami lub ryżem.

Smacznego!!!

Ponieważ to ostatni wpis w tym roku życzę wszystkim udanego Sylwestra i szczęśliwego Nowego Roku 2014 !!!

28 grudnia 2013

Sałatka grecka

Każdy ma tą sałatkę swój własny sposób. Oto mój :)


Składniki:

4 pomidory
1 duży świeży ogórek
1 duża zielona papryka
1 czerwona cebula
czarne oliwki
ser typu feta
odrobina oleju
szczypta soli
pieprz
dowolne przyprawy

Sposób przygotowania:

1. Pomidory i paprykę kroimy w dowolne kawałki, podobnie obranego ogórka.
2. Cebulę kroimy w piórka.
3. Fetę kroimy w kostkę (lub korzystamy już z gotowej pokrojonej).
4. Wszystkie składniki układamy warstwowo, polewamy odrobiną oleju wymieszanego z przyprawami (u mnie zioła prowansalskie).

Smacznego!!!

22 grudnia 2013

Wesołych Świąt!!!


Cicha Noc, Święta Noc, 
jakiż w Tobie dzisiaj cud, 
w Betlejem Dziecina Święta 
wznosi w górę Swe Rączęta 
błogosławi lud. 

Życzę wszystkim radosnych Świąt Bożego Narodzenia!!!

21 grudnia 2013

Sałatka szynkowa

Propozycja sałatki na świąteczny stół. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Nieznacznie go zmodyfikowałam.


Składniki:

1 mały słoik selera pokrojonego w paski
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
2 jabłka
4-5 jajek
3 ogórki kiszone
1 czerwona cebula
20 dag szynki konserwowej
posiekany szczypiorek
sól, pieprz
majonez
2 pomidory

Sposób przygotowania:

1. Jajka ugotować, ostudzić, pokroić w kostkę.
2. Kukurydzę i selera odsączyć z zalewy.
3. Ogórki kiszone pokroić w kosteczkę.
4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, jabłka obrać, pokroić pomidory i jabłka w kostkę.
5. Szynkę pokroić w paseczki lub kostkę, a plastry ananasa w kostkę.
6. Cebulę drobno posiekać.
7. Wszystko wymieszać, dodać majonez, szczypiorek, doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!!!

16 grudnia 2013

Naleśniki z serem i mandarynkami

Zapraszam na pyszne naleśniki :) Podałam je polane konfiturą mandarynkową - wyszedł prawdziwy rarytas :)


Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2 jajka
szczypta soli
płaska łyżeczka cukru
2-3 łyżki oleju

Farsz:
350 g białego sera
1-2 łyżki cukru
1 kopiasta łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
sok z 1-2 mandarynek
odrobina cynamonu

Dodatkowo:
konfitura mandarynkowa

Sposób wykonania:

1. Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe, gotowe odstawiamy na 10-15 minut, by odpoczęło, po czym smażymy naleśniki.
2. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier, cynamon, sok z mandarynek i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy.
3. Naleśniki smarujemy serem, składamy w kopertę.
4. Smażymy na rumiano z obu stron, przed podaniem dodajemy konfiturę z mandarynek. Całość smakuje rewelacyjnie! Polecam!

Smacznego!!!
http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/12/konfitura-z-mandarynek.html
Naleśniki w każdej postaci

14 grudnia 2013

Placuszki z kurczakiem i majonezem


Składniki:

2 piersi z kurczaka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
2 jajka
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać mąkę, majonez, sól, pieprz i żółtka.
2. Z białek ubić pianę. Wszystko razem połączyć, kłaść łyżką na rozgrzany olej na patelni i smażyć na złoto z obu stron.

Smacznego!!!
Przepis ponoć pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji :)

Robiłam kiedyś podobne placuszki, ale bardziej urozmaicone, zapraszam:



Kotlety drobiowe z papryką i serem

13 grudnia 2013

Pierniczki czeskie

Jeśli jeszcze nie piekliście pierników, to ten przepis jest idealny. Znalazłam go w zbiorach receptur siostry Anastazji i zrobiłam z połowy porcji. Wyszło mi 70 niewielkich pierników (ilość będzie zależeć od wielkości foremek do wykrawania).
Pierniki są miękkie po upieczeniu i takie już pozostają :) Robiłam je na początku grudnia i nadal są miękkie :) Przechowuję je w metalowych puszkach (a właściwie to została mi już tylko jedna puszka). Pierniczki można udekorować, polukrować i posmarować polewą - wedle uznania. Dla mnie są idealne.


Składniki (robiłam z połowy tej porcji):

80 dag mąki pszennej
25 dag cukru kryształu
4 jajka
12 dag tłuszczu (u mnie margaryna)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki płynnego miodu
1 przyprawa do piernika

Sposób wykonania:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i chowamy do lodówki na 24 godziny.
2. Następnego dnia ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy i wykrawamy pierniki.
3. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem (pominęłam).
4. Pieczemy w 180 st C przez ok 15 minut. Ważne, żeby nie piec ich za dużo, tylko do lekkiego zrumienienia. Wtedy cukier i miód nie skrystalizują podczas pieczenia i pierniki będą mięciutkie.
5. Po upieczeniu pierniki studzimy i ewentualnie dekorujemy.

Polecam!
Smacznego!!!

 

A oto inne małe słodkości, które można zrobić na Święta :) Wystarczy kliknąć na zdjęcie:
                                            
http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/12/kruche-ciasteczka-z-beza.html



Kruche ciasteczka z bezą

http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/10/kruche-wykrawane-ciasteczka.html
http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/12/pierniczki-swiateczne.html



Kruche wykrawane ciasteczka








Pierniczki świąteczne - miękkie



http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/11/pierniczki-lukrowane.html



Pierniki lukrowane




http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/12/torciki-warszawskie-ciastka-warszawskie.html 


Torciki warszawskie




http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/11/ciasteczka-klementynki-ciasteczka.html


Ciasteczka Klementynki







Ciasteczka orzechowe




http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/02/wafle-mleczne.html


Wafle mleczne




http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/11/wafle-kajmakowe.html



Wafle kajmakowe




http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/12/wafle-kakaowe-z-aromatem-rumowym.html


Wafle kakaowe z aromatem rumowym

12 grudnia 2013

Ciasto Cielaczek

Pyszne ciasto serowe. Jest nie tylko smaczne, ale też szybkie i długo zachowuje świeżość.



Składniki:

Ciasto kakaowe:
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 szklanka mleka
3/4 szklanki oleju
aromat śmietankowy

Ser:
50 dag twarogu (u mnie wiaderkowy)
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
aromat śmietankowy

Sposób wykonania:

1. Robimy ciasto kakaowe: Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy mąkę przesianą z kakao, proszkiem i sodą. Dolewamy partiami mleko i olej oraz dodajemy odrobinę aromatu śmietankowego. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wylewamy na blaszkę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Ser miksujemy z jajkami, dodajemy cukier, następnie mąkę ziemniaczaną i aromat śmietankowy. Masa serowa powinna być rzadka.
3. Ser wykładamy na ciasto kakaowe. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i ciasto pieczemy 50-55 minut.
4. Na ostudzone ciasto można wyłożyć polewę kakaową lub czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Ciasto można zrobić w mniejszej blaszce - wtedy będzie wyższe.

Smacznego!!!

11 grudnia 2013

Pizza z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Taką pizzę wykombinowaliśmy sobie w weekend na obiad.


Składniki:

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki ciepłej wody
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
3 łyżki oleju

Sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie
1 zmiażdżony ząbek czosnku

Farsz:
1 mała pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (ugotowana w dowolnych przyprawach)
1/2 czerwonej cebuli
1/2 czerwonej papryki
kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
duża garść zielonych oliwek
przyprawa do pizzy
ser żółty

Dodatkowo:
domowy sos czosnkowy
ketchup

Sposób wykonania:

1. Drożdże rozpuszczamy z połową ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mleka. Odstawiamy, aż podrosną.
2. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto.
3. Ciasto rozkładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę. Smarujemy sosem, dodajemy pozostałe składniki: cebulę, paprykę, pokrojone drobniej oliwki, suszone pomidory, kurczaka, całość posypujemy przyprawą do pizzy i żółtym serem startym na tarce jarzynowej.
4. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15-20 minut.
5. Podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Smacznego!!!

10 grudnia 2013

Sałatka z buraczków i czerwonej fasoli

Pyszna sałatka z buraczkami według receptury siostry Anastazji.


Składniki:

5-6 buraczków (gotowanych lub pieczonych)
3-4 ogórki kiszone
2 jabłka
1 cebula
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 pęczka szczypiorku
tarty chrzan ze słoiczka do smaku
2-3 łyżki gęstej śmietany
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ugotowane (u mnie pieczone) i obrane buraki, jabłka i ogórki kiszone ścieramy na tarce jarzynowej.
2. Cebulę i szczypiorek siekamy drobno.
3. Fasolę odsączamy z zalewy.
4. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i chrzanem.
5. Sałatkę schładzamy przed podaniem.

Smacznego!!!

9 grudnia 2013

Pieczone buraki

Pieczone buraki mają lepszy smak niż te gotowane w mundurkach. Choć ich pieczenie zajmuje grubo ponad godzinę. Dlatego namawiam, żeby upiec sobie kilka buraczków przy okazji pieczenia mięs, zapiekanek czy ciast. Nie będziecie żałować.
Upieczone buraczki świetnie smakują w sałatkach czy surówkach.


Składniki:

buraki - ilość dowolna, ważne, aby były mniej więcej tej samej wielkości

Wykonanie:

1. Buraki płuczemy i osuszamy.
2. Na blaszkę wykładamy folię aluminiową, na to buraki i przykrywamy folią.
3. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy, aż buraki będą miękkie (sprawdzałam patyczkiem do szaszłyków ich miękkość).
4. Takie buraczki najlepiej obiera się jak są ciepłe (ale nie gorące). Wtedy skórka odchodzi całkiem dobrze, choć nie tak łatwo jak przy gotowanych burakach.
Niemniej jednak polecam od czasu do czasu upiec buraczki do sałatki, bo mają lepszy smak.

Smacznego!!!

7 grudnia 2013

Chałka migdałowa z rodzynkami

Bazą dla tej chałki jest przepis, który już się pojawił na blogu. Zapraszam na pyszną i aromatyczną modyfikację :)


Składniki:

550 g mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 jajko
25 g drożdży
1 cukier migdałowy
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
szczypta soli
garść rodzynek wcześniej namoczonych w wodzie

Kruszonka:
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 łyżka cukru

Dodatkowo:
jajko do posmarowania chałki

Sposób przygotowania:

1. Ciepłe mleko mieszamy z cukrem, drożdżami i jedną łyżką maki. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia.
2. Masło, topimy i studzimy. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksujemy mikserem z hakami, aż zacznie odstawać do miski, a potem zagniatamy ręcznie. Dodajemy odsączone rodzynki i mieszamy. Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, lekko zagniatamy i dzielimy na 6 części, zaplatamy 2 warkocze na dwie chałki. Przekładamy do przygotowanych keksówek (posmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą), przykrywamy ściereczką na 20 minut do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte chałki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.
5. Pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut do zrumienienia.

Smacznego!!!
Domowe pieczywo i bułki

6 grudnia 2013

Kruche babeczki z kremem

Dzisiaj zapraszam na babeczki z kremem. Przepis na kruche babeczki znalazłam na blogu Moje kuchcikowo, a krem wykonałam według własnego przepisu.


Składniki:

Babeczki:
2 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
200 g schłodzonego masła
1/2 szklanki drobnego cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli

Krem:
1/2 l mleka
200 g masła
3/4 szklanki cukru
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

1. Masło siekamy z mąką i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i energicznie zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i schładzamy.
2. Kawałkami ciasta wylepiamy foremki. Pieczemy w 180 t. C do ładnego zrumienienia.
3. Robimy krem: połowę mleka zagotowujemy z cukrem, pozostałą część mieszamy z mąkami i wlewamy na gotujące się mleko. Cały czas mieszamy, aż całość zgęstnieje. Schładzamy.
4. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy, dodajemy partiami wystudzony budyń. Wszystko dokładnie miksujemy.
5. Krem przekładamy do rękawa lub szprycy i wyciskamy na kruche babeczki.
6. Gotowe babeczki można dodatkowo udekorować wedle uznania.

Smacznego!!!

4 grudnia 2013

Sernik gotowany

Jeden z najpyszniejszych serników jaki robiłam! Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji.


Składniki:

Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
20 dag margaryny (lub pół na pół ze smalcem)
4 jajka
niepełna szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kwaśna śmietana (tyle, ile zabierze ciasto)
szczypta soli

Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń
1/2 szklanki mleka
3 jajka
niepełna szklanka cukru kryształu
1/2 kostki masła
1 cukier waniliowy

Dodatkowo:
polewa kakaowa

Sposób przygotowania:

1. Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schować do lodówki na 30 minut, po czym wyjąć, podzielić na 3 części i upiec 3 placki (190 st C na złoty kolor).
2. Do garnka włożyć ser, dodać masło, jajka, cukier, cukier waniliowy. Wymieszać i podgrzać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać mleko wymieszane z mąką (lub budyniem) i wlać do sera. Wymieszać i zagotować, aż masa trochę zgęstnieje.
3. Ciepłą masą przełożyć kruche placki. Na wierzch wyłożyć polewę, udekorować.
4. Najlepiej smakuje na 2-3 dzień.

Smacznego!!!

3 grudnia 2013

Konfitura z mandarynek

Sezon na mandarynki już się rozpoczął. W zeszłym roku zostałam obdarowana dużą ilością tych pysznych owoców i zrobiłam z nich taką konfiturę. Wyszła świetnie i dlatego dziś się nią z Wami dzielę.


Składniki (proporcje na 1 kg owoców):

1 kg obranych mandarynek
3/4 kg cukru - w zależności od słodkości owoców
1/2 szklanki wody
sok z 1 cytryny
1 łyżka cynamonu (pominęłam)

Sposób przygotowania:

1. Obrane mandarynki należy dokładnie oczyścić z białych błonek, inaczej konfitura może być gorzkawa.
2. Wodę zagotowujemy z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy do syropu owoce i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy bez przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną.
3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem.
4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem i .... poezja smaku! Polecam!

Smacznego!!!