31 lipca 2013

Dżem z cukinii

Zapraszam na dżem z cukinii według receptury mojej mamy.


Składniki:

3 kg cukinii
3 - 4 łyżeczki kwasku cytrynowego
80 dag cukru
3 dowolne galaretki (one nadadzą dżemowi kolorek)

Sposób przygotowania:

1. Cukinię obrać, jeśli są duże pestki, to należy się ich pozbyć. Pokroić w kostkę, dodać kwasek cytrynowy, wymieszać i zostawić na noc.
2. Następnego dnia cukinię odcisnąć z nadmiaru soku, przełożyć do garnka i smażyć, aż cukinia się rozgotuje i rozpadnie.
3. Dodać cukier i nadal smażyć do rozpuszczenia.
4. Wsypać dowolne galaretki, wymieszać do rozpuszczenia i gorący dżem przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików. Zakręcić, odwrócić do góry dnem aż do ostygnięcia. Nie trzeba pasteryzować.

Smacznego!!!

Herbata brzoskwiniowa

Pyszna owocowa herbata z kawałkami owoców. Przepis znalazłam na blogu Gary i ja.


Składniki:

1 litr wrzątku
3 torebki herbaty
3-4 brzoskwinie
cukier do smaku
kostki lodu

Sposób przygotowania:

1. Herbatę zaparzamy, wyciągamy torebki.
2. Brzoskwinie obieramy i kroimy w dowolne kawałki. Wrzucamy do herbaty. Możemy posłodzić do smaku.
3. Do wystudzonego napoju wrzucamy kostki lodu.

Smacznego!!!

30 lipca 2013

Golonka z indyka w ziołach

Moja pierwsza golonka z indyka. Zrobiłam ją według przepisu Małgorzaty i bardzo nam smakowała :)


Składniki:

2 golonki z indyka
świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn)
pieprz, sól
słodka mielona papryka
czosnek granulowany

Sposób przyrządzenia:

1. Golonki myjemy i osuszamy. Solimy, pieprzymy, nacieramy granulowanym czosnkiem i posypujemy mieloną papryką.
2. Świeże zioła siekamy. Ziołami posypujemy golonki.
3. Golonki wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy i pieczemy w 180-190 st. C przez około 40-50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia rozrywamy folię, by golonki się zrumieniły.

Smacznego!!!

Czarna porzeczka w cukrze na przeziębienie

To chyba już moje ostatnie przetwory z czarnej porzeczki... Tym razem porzeczka jako lek na przeziębienie, gorączkę czy żołądek. Jak wiadomo czarne porzeczki to źródło wielu cennych witamin, przede wszystkim witaminy C, rutyny (witaminy P), witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego oraz wielu soli mineralnych, w tym potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz rzadkich mikroelementów, takich jak mangan, bor i jod. Czarna porzeczka ma zbawienny wpływ na wiele dolegliwości, o których można poczytać tutaj (klik). Po prostu samo zdrowie! Przepis znalazłam na blogu Kuchnia na 5.


Składniki:

1 kg czarnych porzeczek
cukier (3-4 łyżki na każdy 300ml słoik)
woda

Sposób przygotowania:

1. Umyte czarne porzeczki układamy w słoikach i dodajemy cukier (najpierw uzupełniamy słoik do połowy, dodajemy 3-4 łyżki cukru, ponownie dopełniamy słoik porzeczkami).
2. Dodatkowo do każdego słoika wlewamy odrobinkę wody (20ml).
3. Słoiki zakręcamy, pasteryzujemy 20 minut.

Smacznego!!!

28 lipca 2013

Kompot z czarnej porzeczki

W moim rodzinnym domu nie robiło się takiego kompotu, dlatego też skorzystałam z przepisu Aniki - dziękuję za inspirację :) Troszkę zmieniłam proporcje.

Składniki:

1 kg czarnych porzeczek
1 litr wody
20 dag cukru

Sposób przygotowania:

1. Umyte porzeczki umieścić w słoikach (u mnie do 2/3 wysokości słoika).
2. Wodę zagotować z cukrem i gorącym syropem zalać porzeczki.
3. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.

Smacznego!!!

Sałatka z kalafiora i rzodkiewki

Bardzo szybka i smaczna sałatka.


Składniki:

1 nieduży kalafior
1 pęczek rzodkiewki
pół pęczka szczypiorku
majonez
sól,pieprz

Sposób przygotowania:

1. Kalafior podzielony na różyczki gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Studzimy.
2. Umyte rzodkiewki ścieramy na tarce jarzynowej.
3. Szczypiorek siekamy.
4. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez, pieprz i sól.

Smacznego!!!

Kwiatożercy 2013

Szaszłyki z kurczaka w jogurtowej marynacie

Kolejna receptura Jakuba Kuronia z tygodniowych inspiracji Biedronki. Tym razem zapraszam na świetne szaszłyki drobiowe!  Do szaszłyków podałam surówkę z kapusty z marchewką oraz obowiązkowo sos tzatziki.


Składniki:

2 piersi z kurczaka

Marynata:
150-200 ml jogurtu naturalnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 płaskie łyżeczki curry
chilli do smaku
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Solimy i pieprzymy.
2. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy, dodajemy jogurt naturalny, chilli, curry i dokładnie mieszamy. Do marynaty dodajemy mięso, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
3. Następnie mięso odsączamy z zalewy, nabijamy na patyczki i pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku (180st.C) lub smażymy na patelni grillowej (ja robiłam na patelni).
4. Szaszłyki najlepiej smakują z tzatziki i surówką.

Smacznego!!!

27 lipca 2013

Ciasto z morelami II

Pyszniutkie, leciutkie, po prostu idealne! Właściwie to już moje trzecie ciasto z morelami, ale drugie ucierane, a jedno było kruche. To akurat zrobiłam z przepisu Oli. Po prostu rewelacja! A na inne ucierane ciasto z morelami zapraszam tutaj.


Składniki (u mnie blaszka 25 x 30 cm):

6 jajek
1,5 szklanki cukru (dałam trochę mniej)
1 cukier waniliowy
kilka kropel olejku waniliowego
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
morele - ilość wedle uznania

Sposób przygotowania:

1. Morele myjemy, osuszamy i pozbywamy się pestek. Kroimy na ćwiartki.
2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do jednej miski.
3. W drugiej misce jajka ubijamy z cukrem, octem i cukrem waniliowym, aż zaczną bieleć. Wtedy porcjami dodajemy przesianą mąkę i proszek, zmniejszając przy tym obroty miksera. Na koniec wlewamy olej i olejek waniliowy, miksujemy do połączenia się składników.
4. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozkładamy morele.
5. Ciasto przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 40-50 minut (do suchego patyczka).
6. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem (pominęłam).

Smacznego!!!

26 lipca 2013

Mleczne lody wiśniowe

Moje pierwsze lody w tym sezonie, jakoś nie było na nie pomysłu. Znalazłam jednak fajny przepis u Dorotus i zdecydowałam się je zrobić :) Są super! Polecam!


Składniki:

1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
80 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
100 ml musu wiśniowego (zmiksowane owoce)

Sposób przygotowania:

1. Mleko skondensowane schłodzić 24 godziny przed planowanym przygotowaniem lodów.
2. Mleko zmiksować przez 30-40 minut, dodać cukier puder i waniliowy, miksować, a na koniec dodać mus z wiśni.
3. Gotową masę przelać do maszyny do lodów i postępować wedle instrukcji.
4. Jeśli ktoś nie posiada maszynki do lodów, to nic straconego! Ochłodzoną masę należy wtedy przełożyć do plastikowego kontenera do zamrażarki. Poczekać, aż zacznie się zamrażać. Co pewien czas trzeba mieszaninę lodową wyjmować z zamrażarki miksować, by ograniczyć powstawanie kryształków lodu.
5. Po 45 minutach mieszania w maszynie lody niewiele zgęstniały, ale po przełożeniu do pojemnika lody stężały i miał idealną konsystencję. 

Zapraszam też na lody bananowe i jagodowe.

Smacznego!!!
Akcja lodowa 2013

25 lipca 2013

Roladki schabowe z ziołowym farszem

Przepis zaczerpnęłam z biedronkowej broszurki. Autorem dania jest Jakub Kuroń - polecam gorąco takie roladki na obiad - są pyszne!


Składniki:

600 g kotletów schabowych
300 g sera żółtego
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego koperku
1 małe jajko (w oryginale żółtko)
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
olej do smażenia
mąka do obtoczenia

Sposób przygotowania:

1. Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy.
2. Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej.
3. Ser, posiekane zioła, bułkę tartą, jajko, pieprz i sól mieszamy na jednolitą masę.
4. Na kotlety nakładamy porcje farszu, zwijamy i spinamy wykałaczką.
5. Każdy kotlet obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy od razu lub (jeśli zamierzamy podać je później) podpiekamy w piekarniku.

Smacznego!!!
Zielnik Kuchenny 2013

Pasta z mascarpone i oliwkami

Pyszna propozycja smarowidła do pieczywa. Przepis znalazłam u Izabelki.


Składniki:

250 g serka mascarpone
3 ugotowane jajka
3 łyżki zielonych oliwek (w oryginale z papryką)
sól

Sposób przygotowania:

1. Jajka ścieramy na tarce jarzynowej.
2. Oliwki drobniutko kroimy.
3. Oliwki i jajka mieszamy dokładnie z serkiem mascarpone. Doprawiamy solą do smaku.

Smacznego!!!
 

24 lipca 2013

Owsianka z morelami

Smaczne i pożywne śniadanie. Polecam!


Składniki:

pół filiżanki mleka
pół filiżanki wody
filiżanka płatków owsianych
ewentualnie miód
3-4 świeże morele

Sposób przygotowania:

1. Morele myjemy i usuwamy pestki.
2. W garnuszku zagotowujemy wodę, wsypujemy płatki i gotujemy aż spęcznieją.
3. Płatki przekładamy do miski, zalewamy mlekiem (lub jogurtem naturalnym), dodajemy pokrojone i ewentualnie miód.
Smacznego!!

23 lipca 2013

Dżem czereśniowy

Z przetworów czereśniowych robiłam dotychczas tylko kompot. Ale w tym roku zrobiłam też porcję dżemu na spróbowanie. Ponieważ 2 łyżki nie chciały się już mieścić do żadnego słoiczka, wylądowały na kanapkach. Poezja smaku - dżem z czereśni jest pycha! Polecam. Z podanej porcji wyszły mi 3 słoiki 400ml.


Składniki:

1 kg wypestkowanych czereśni
2 niepełne szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1 konfiturex
sok z połowy cytryny

Sposób przyrządzenia:

1. Wydrylowane czereśnie wsypujemy do garnka, wlewamy pół szklanki wody i chwilę smażymy, mieszając od czasu do czasu. Wsypujemy konfiturex, dokładnie mieszamy i smażymy 1-2 mniuty od zagotowania.
2. Dodajemy cukier i sok z cytryny, całość smażymy i mieszamy 5-10 minut. 
3. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy wieczka i stawiamy słoiczki do góry nogami. Dżemu nie pasteryzujemy.

Smacznego!!!

Ogórki konserwowe (korniszony) II

Inna wersja ogórków konserwowych. W ubiegłym sezonie zrobiłam z inną zalewą - wyszły równie pyszne jak te, co robiłam do tej pory. Zapraszam też na moje podstawowe ogórki korniszony oraz korniszony z miodem.



Składniki:

3-4 kg drobnych ogórków

Zalewa:
3 litry wody
1/2 litra octu (10%)
2 szklanki cukru
5 łyżek soli

Do każdego słoika wkładamy:
kawałek korzenia chrzanu
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
gorczyca
ząbek czosnku
plasterek cebuli
kilka plasterków marchewki
koper

Sposób przygotowania:

1. Zalewę zagotowujemy i studzimy.
2. Ogórki dokładnie myjemy.
3. Do wyparzonych słoików wkładamy składniki wymienione powyżej oraz ogórki. Zalewamy chłodną lub zimną zalewą, zakręcamy.
4. Słoiki pasteryzujemy 5-10 minut od zagotowania.

Z podanej porcji wyszło mi 13 słoików (większość 0,7l i kilka 0,9l).
Smacznego!!!

22 lipca 2013

Drożdżówki z czereśniami i serem

Nie sądziłam, że drożdżówka z czereśniami będzie taka dobra. Najfajniejsze jest to, że czereśnie po upieczeniu zachowują swój kształt i słodki smak! Zapraszam! Ciasto robiłam na bazie tego przepisu.


Składniki (na 6 sztuk):

Ciasto:
250 g mąki pszennej - dałam troszkę więcej do podsypania
20 g świeżych drożdży
1 jajko
125 ml letniego mleka
1/4 szklanki cukru - w oryginale miód
50 g masła
sól

Ser:
200 g sera twarogowego
1 małe jajko (troszkę rozbełtanego jajka zostawiamy do posmarowania drożdżówek)
1/4 szklanki cukru - może być cukier puder
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego

+ ok. 1 szklanka wydrylowanych czereśni



Sposób przygotowania:

1. Robimy rozczyn: drożdże mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, aż zrobią się płynne, wlewamy połowę letniego mleka i dodajemy 1 łyżkę mąki - mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól, cukier, roztopione letnie masło. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto - podsypujemy mąką, jeśli ciasto jest kleiste lub za rzadkie. Gładkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
3. Składniki na masę serową miksujemy. Pamiętajmy, aby zostawić trochę rozbełtanego jajka do posmarowania drożdżówek!
4. Z podrośniętego ciasta formułujemy kwadraty, na środku każdego kwadratu nakładamy ser i trochę czereśni. Zlepiamy przeciwne końce. Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Każdą smarujemy pozostałym jajkiem.

5. Drożdżówki wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.

Smacznego!!!
 

21 lipca 2013

Mizeria

Klasyk obiadowy szczególnie w sezonie ogórkowym :)


Składniki:

5-6 ogórków gruntowych
siekany koperek
siekana zielona cebulka
siekana natka pietruszki
2-4 łyżki śmietany (12% lub 18%) lub jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Ogórki obieramy, kroimy na cienkie plasterki. Solimy, odstawiamy, by puściły sok. Nadmiar wody odlewamy wedle uznania.
2. Do ogórków dodajemy śmietanę lub jogurt, koperek, pietruszkę i zieloną cebulkę, solimy i pieprzymy do smaku, Całość mieszamy.

Smacznego!!!


Surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką

Kapusta pekińska jest dostępna cały rok, a możliwości surówek czy sałatek z tą kapustą jest cała masa! Polecam pyszną i chrupiącą surówkę z rzodkiewką.


Składniki:

pół kapusty pekińskiej
mały pęczek rzodkiewek
1 marchewka
pół cebuli
siekana zielona cebulka
siekany koperek
przyprawa do sałatek lub dressing


Sposób przygotowania:

1. Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
2. Rzodkiewki myjemy, kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce tak jak marchewkę.
3. Cebulę drobno siekamy.
4. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy siekaną cebulkę i koperek, doprawiamy do smaku przyprawą do sałatek lub dowolnym dressingiem.

Smacznego!!!

20 lipca 2013

Kurczak w cieście francuskim

Bardzo pyszny pomysł na pierś z kurczaka inaczej. Przepis podaję z moimi zmianami. Takie danie smakuje i na ciepło i na zimno. Na ciepło zjedliśmy na obiad z surówką z kapusty, a na zimno pokrojone w plasterki podałam jako przekąskę :)


Składniki:

1 duża pierś z kurczaka
1 płat ciasta francuskiego
2 plastry sera żółtego
25 dag pieczarek
1 mała cebulka
1 jajko
pieprz
oregano
przyprawa do kurczaka
olej

Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić na cztery porcje. Mięso posypać przyprawą do kurczaka, oregano, pieprzem.
2. Cebulkę posiekać, a obrane pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulkę, a potem pieczarki i dusić do odparowania wody.
3. Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na cztery porcje, każdą naciąć po obu stronach wzdłuż dłuższego boku (jak na drożdżowe warkoczyki). Ułożyć porcję mięsa, a na nią ostudzone pieczarki i plaster sera żółtego. Zapleść paski ciasta na zmianę (raz prawy, raz lewy).
4. Gotowe porcje włożyć na 10-15 minut do lodówki, potem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na blaszce wyłożonej papierem w 200 st. C. Piec 30-50 minut (w zależności od piekarnika - u mnie piekły się 50 minut). Ciasto powinno być złociste i chrupiące.
5. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami lub na zimno pokrojone w plasterki jako przekąska.

Smacznego!!!

Źródło: W mojej kuchni

19 lipca 2013

Kruche ciasto z morelami

Uwielbiam ciasta z morelami. 


Składniki (u mnie blaszka 25 x 30 cm):

Ciasto kruche:
2,5 szklanki mąki
pół szklanki cukru
1 kostka margaryny
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
2 łyżki kwaśnej śmietany

Piana:
4 białka
pół szklanki cukru (w oryginale 1 szklanka)
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Owoce:
500 g wydrylowanych świeżych moreli

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Obie zawinąć w woreczek foliowy, większą część włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażarki na 30 minut.
2. Z cukru i białek ubić sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować na gładko.
3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć większe kruche ciasto. Na cieście rozłożyć morele, a na owoce ubitą pianę. Na pianę zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto.
4. Całość piec przez 50-60 minut w 180 st. C (aż się ładnie zrumieni).

Smacznego!!!

 

18 lipca 2013

Syrop miętowy

Widzę w statystykach, że obecnie to przetwory są najpopularniejsze na blogu :) Więc dlatego zapraszam Was na fajny syrop. W gazetce Przyślij przepis. Przetwory i nalewki (nr 6/2013) znalazłam ten przepis na wykorzystanie mięty. Syrop można rozcieńczać z wodą lub dodać do herbatki, by uzyskać miętowy aromat. Ja przelewam jedną buteleczkę do dzbanka, uzupełniam wodą mineralną i dodaję kilka plasterków cytryny. Wychodzi pyszny orzeźwiający napój na upały. Polecam!


Składniki:

ok. 30 gałązek mięty
50 dag cukru
2 dag kwasku cytrynowego (dałam trochę mniej) - zamiast kwasku można dodać sok z cytryny
2 litry wody

Sposób przygotowania:

1. Wodę zagotowujemy z cukrem i kwaskiem cytrynowym.
2. Miętę starannie myjemy.
3. Do gorącego syropu wkładamy gałązki mięty i odstawiamy na ok. 24 godziny.
4. Wyjmujemy miętę, syrop przecedzamy i zagotowujemy.
5. Gorący syrop przelewamy do słoiczków lub butelek i od razu zakręcamy. Nie pasteryzujemy.

Smacznego!!!
Zielnik Kuchenny 2013