31 maja 2013

Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem

Tradycji musi być zadość i młoda kapusta musiała się pojawić do obiadu :) Polecam!


Składniki:

1 główka młodej kapusty
2-3 pomidory
1/4 szklanki wody
sól
1 pęczek koperku ogrodowego

Zasmażka:
2 łyżki masła
1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, szatkujemy. Przekładamy do garnuszka, wlewamy wodę, lekko solimy i dusimy, aż kapusta zmięknie i zmiejszy swoją objętość.
2. W międzyczasie pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Opłukany koperek siekamy.
3. Pomidory i koperek dodajemy do kapusty, dusimy chwilkę.
4. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy 1-2 minutki. Zasmażkę dodajemy do kapusty, mieszamy i całość jeszcze chwilkę gotujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
5. Podajemy wedle uznania - u mnie do kapusty były młode ziemniaczki, jajko sadzone i maślanka :) Majątek :)

Smacznego!!!

Źródło: Kuchnia Doroty

A poniżej przedstawiam kilka innych propozycji, co można zrobić z młodej kapusty:

 
Zielnik Kuchenny 2013
 

30 maja 2013

Spaghetti z chorizo

Chorizo - hiszpańska kiełbasa, stała się już jakiś czas temu bardzo popularna. Można z nią zrobić np. takie szybkie danie z makaronem.


Składniki:

spaghetti w ilości dla 2-3 osób
100 g chorizo w plasterkach
2 ząbki czosnku
kilka kawałków papryki konserwowej
1 mała cebula
tarty ser żółty do posypania

Sposób przygotowania:

1. Nastawiamy wodę na makaron, solimy i gotujemy do miękkości.
2. W tym czasie obieramy cebulkę, szklimy na patelni. Dodajemy plasterki chorizo i zmniejszamy ogień. Smażymy chwilkę razem.
3. Pokrojoną w kostkę paprykę konserwową, rzucamy na patelnię, chwilę całość dusimy, dorzucamy odcedzony makaron, chwilę razem grzejemy i rozkładamy na talerze. Danie posypujemy tartym żółtym serem.

*Niczym nie doprawiałam spaghetti ponieważ chorizo jest dość aromatyczne.

Smacznego!!!

     

29 maja 2013

Drożdżówki z czekoladą

Domowe drożdżowe wypieki to moje ulubione. Zapraszam na drożdżówki z czekoladą!


Składniki:

550 g mąki pszennej
250 ml mleka
40 g drożdży
2 łyżki masła
1 jajko
4 łyżki cukru

Dodatkowo:
jajko do posmarowania bułeczek
krem czekoladowy (typu Nutella, u mnie akurat krem czekoladowo-bananowy)

Sposób przygotowania:

1. Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do wyrośniętych drożdży dodajemy pozostałe składniki (masło ma być rozpuszczone, ale nie  gorące). Wyrabiamy dokładnie, kiedy już będzie gładkie to przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy placek, nacinamy go "na pazurki" z jednej strony. Nakładamy łyżkę kremu i zwijamy tak, aby pazurki były na górze bułeczki.


4. Bułeczki układamy w blaszce na papierze do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je jajkiem. Pieczemy ok. 20-30 minut w 200 st. C.

Smacznego!!!

Czas na piknik z home&you - półmetek!

28 maja 2013

Kompot z rabarbaru

Słuchacie SDMu? Zatem powinna być znana Wam piosenka pod takim samym tytułem jak ten przepis :)


Składniki:

kilka łodyg rabarbaru
1,5-2 litra wody
świeża mięta
cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Rabarbar myjemy i obieramy. Zalewamy wodą, dodajemy gałązkę mięty (świeżej lub suszonej) i gotujemy. Po zagotowaniu gotujemy jeszcze 2-3 minuty, słodzimy do smaku, przykrywamy pokrywką i całkowicie studzimy.

Smacznego!!! A w tle widzicie drożdżówki z rabarbarem i truskawkami.



Akcja rabarbar - IV edycja

26 maja 2013

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Robiłam kiedyś podobne ciasto, ale z jabłkami. Tym razem dodałam sezonowy rabarbar. Ciasto jest bardzo smaczne. Zabieram go dziś na Dzień Matki.


Składniki:

Ciasto:
3 szklanki zwykłej mąki pszennej lub krupczatki (u mnie krupczatka)
2 jajka
1 kostka margaryny (250g)
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
1 cukier waniliowy (nie miałam więc dałam odrobinę olejku śmietankowego)

Budyń:
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
ok 1/2 szklanki cukru

1/2 kg rabarbaru

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto (jeśli jest kleiste, należy dodać więcej mąki), zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
2. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.
3. Połowę ciasta wałkujemy i wykładamy na blaszkę (u mnie 20x36cm). Na ciasto wykładamy rabarbar.
4. Robimy budyń ze składników i gorący wylewamy na rabarbar.
5. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na budyń. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 45-50 minut.
6. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!
Akcja rabarbar - IV edycjaCo mamy dla mamy? Dzień Matki - 22-29 maja 2013

25 maja 2013

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

Szał na rabarbar trwa - tym razem zrobiłam drożdżówki. W oryginale były same truskawki, a u mnie jest jeszcze rabarbar. Duet bardzo udany, bo drożdżówki są naprawdę świetne! Polecam!


Składniki:

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (+ do podsypania) - w oryginale mąka chlebowa
3/4 szklanki letniego mleka
3 łyżki cukru
2 małe jajka (lub 1 jajko i 1 żółtko)
1/4 łyżeczki soli
60 g rozpuszczonego masła
12 g świeżych drożdży

200 g rabarbaru
200 g truskawek

Kruszonka:
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 łyżka cukru

+ 1 jajko do posmarowania drożdżówek


Sposób przygotowania:

1. Robimy rozczyn - połowę letniego mleka mieszamy z 1 łyżką cukru i jedną łyżką mąki, odstawiamy, przykrywamy ściereczką, rozczyn powinien podwoić swoją objętość.
2. W misce mieszamy mąkę, resztę cukru i sól. W drugiej miseczce mieszamy pozostałe mleko z jajkami i rozpuszczonym masłem.
3. Do mąki dodajemy rozczyn i masę jajeczną, wyrabiamy ciasto podsypując mąką. Ciasto ma wyjść gładkie, elastyczne i nie może się kleić. Odstawiamy aż podwoi swoją objętość.
4. W międzyczasie myjemy rabarbar i truskawki, rabarbar obieramy i kroimy mniejsze kawałki, a truskawki na połówki.
5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części, formułujemy okrągłe bułeczki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odległościach. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
6. Składniki kruszonki rozcieramy dokładnie palcami.
7. Dnem szklanki robimy wgłębienie w każdej bułeczce, nakładamy rabarbar i truskawki. Boki smarujemy rozmąconym jajkiem. Na koniec każdą drożdżówkę obficie posypujemy kruszonką.
8. Drożdżówki pieczemy w 190 st. C przez ok. 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.

Wybornie smakują z kubkiem kakao :) SMACZNEGO!!!

Źródło: Moje wypieki

 Akcja rabarbar - IV edycjaCzerwone owoce w roli głównejCzas na piknik z home&you - półmetek!

24 maja 2013

Omlet z pieczarkami

Kolejna propozycja dla miłośników pieczarek. Polecam gorąco!


Składniki:

2 jajka
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki
sól, pieprz
kilka pieczarek
1 cebulka
3 łyżki tartego sera żółtego
szczypiorek lub zielona cebulka
ewentualnie ketchup

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.
2. Cebulę siekamy w kosteczkę, obsmażamy na oleju i dodajemy pieczarki. Dusimy, aż pieczarki zmiękną, doprawiamy solą i pierzem do smaku.
3. W międzyczasie białka ubijamy z solą, dodajemy żółtka, mąkę, mleko i sól i całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
4. Pieczarki z cebulą, które smażą się na patelni zalewamy masą jajeczną i smażymy, aż masa się zetnie.
5. Następnie pomagamy sobie drugą patelnią, przekładamy omleta na drugą stronę, tak żeby pieczarki były na górze, posypujemy startym żółtym serem i przykrywamy przykrywką. Kiedy ser się roztopi, omlet jest gotowy.
6. Posypujemy szczypiorkiem lub zieloną cebulką. Można podawać z ketchupem.

Smacznego!!!

Źródło: Agatka gotuje i smakuje

22 maja 2013

Pancakes z malinami i czekoladą

... i sosem owocowym :) W sam raz dla małych i dużych dzieci :) Pancakes wyszły pycha! Przepis znalazłam na stronie zjedz-mnie, a od siebie dodałam jako sos zmiksowane truskawki w cukrze.


Składniki:

1,5 szklanki mleka
2 szklanki mąki
1 duża łyżka masła
szczypta soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
4 łyżeczki cukru 
garść malin (u mnie mrożone)
2 paski czekolady (u mnie mleczna)

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, dodajemy jajko i mleko i miksujemy dokładnie.
2. Rozpuszczone i lekko przestudzone masło wlewamy do masy i mieszamy.
3. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i (mrożone) maliny, całość mieszamy.
4. Smażymy placki z obu stron.
5. Podajemy z ulubionymi dodatkami - np. bitą śmietaną, cukrem pudrem, owocami lub jak u mnie z sosem owocowym.(Zmiksowałam słoiczek truskawek w cukrze).

Smacznego!!!

  Czerwone owoce w roli głównej

21 maja 2013

Ciasto maślankowe z porzeczkami

Ponieważ dostałam mrożone czerwone porzeczki, a trzeba opróżnić zamrażalkę, to zrobiłam ciasto według przepisu Agi. Rabarbar zamieniłam na czerwone porzeczki i dorzuciłam jeszcze kruszonkę. Polecam! Ciasto robiłam jak muffinki, czyli osobno mieszałam mokre i osobno suche składniki, połączyłam mieszając łyżką. Ciasto w sam raz dla tych, co nie posiadają miksera.


Składniki:

4 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki maślanki
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
250 g czerwonych porzeczek

Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

1. Mąkę, cukry i proszek mieszamy w jednym naczyniu.
2. W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki, czyli jajka, maślankę i olej.
3. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy krótko łyżką do momentu, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu rozcieramy składniki kruszonki.
4. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie ok. 25 x 30 cm), rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 45-50 minut.

Smacznego!!!

Źródło: Kulinarne spotkania

  Czerwone owoce w roli głównej

20 maja 2013

Sałatka z kurczakiem i świeżym selerem


Składniki:

1 mała kapusta pekińska
1 seler
ugotowana pierś z kurczaka
szczypiorek
majonez
sok z cytryny
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Kapustę szatkujemy.
2. Selera obieramy, ścieramy na tarce do jarzyn i skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy.
4. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku.

Smacznego!!!

19 maja 2013

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

To połączenie kruchego ciasta z delikatną budyniową pianką i kwaśnym rabarbarem - pyszna kompozycja!



Składniki:

Kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny
3 łyżki cukru pudru

Pianka budyniowa:
5 białek
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego)
szczypta soli

Dodatkowo:
ok 500 g łodyg rabarbaru 
1/4 szklanki cukru pudru



Sposób przygotowania:

1. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, całość kruszymy z margaryną, a potem dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części wielkości 40% i 60%, owijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku.
2. Większą część ciasta wyjmujemy, wylepiamy blaszkę wyłożoną  papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w 180 st. C. Ciasto całkowicie studzimy.
3. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z cukrem pudrem i odstawiamy.
4. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier waniliowy i mieszamy na najwyższych obrotach. Dodajemy po jednej łyżce cukru, cały czas miksujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wsypujemy proszek budyniowy, miksujemy, a na koniec wlewamy strużką olej i miksujemy do połączenia się składników.
5. Piankę wykładamy na podpieczone ciasto, na piankę układamy rabarbar (odsączony z nadmiaru soku), a na rabarbar ścieramy pozostałą część kruchego ciasta.
6. Całość pieczemy przez ok. 45 minut w 180 st. C. Upieczone i wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem (pominęłam).

Smacznego!!!

Źródło: Mama i pomocnicy
 Akcja rabarbar - IV edycja

18 maja 2013

Omlet z kiełbasą i pomidorami

Pomysł na omlet znalazłam w jednej z broszurek Biedronki, a przepis jest autorstwa braci Jana i Jakuba Kuroniów.


Składniki:

2-3 jajka
2 łyżki wody
20 g kiełbasy - u mnie żywiecka
kilka plastrów pomidora
1 łyżka masła
sól, pieprz
zielona cebulka

Sposób przygotowania:

1. Jajka wbić do miski, dodać wodę, odrobinę soli i pieprzu i wymieszać.
2. Plasterki kiełbasy i pomidorów podzielić na połówki.
3. Na patelni rozpuścić masło, a do jajek dodać kiełbasę i plastry pomidorów.  Masę wylać na patelnię i całość smażyć na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem, aż jajka będą ścięte.
4. Omlet podawać z posiekaną cebulką.

Smacznego!!!

 

17 maja 2013

Barszcz czerwony z botwinką

Oto typowa wiosenna zupa, jedna z naszych ulubionych. Tym razem z botwinki zrobiłam barszczyk :) A jeśli ktoś preferuje zupę z warzywami i botwinką to zapraszam tutaj.



Składniki:

1 pęczek botwinki z buraczkami
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
sól, pieprz
siekany koperek
wywar warzywny lub drobiowy (ok 2,5 litra)
2 łyżki śmietany do zup
kilka ziarenek ziela angielskiego
1 liść laurowy
odrobina octu lub soku z cytryny 

Sposób przygotowania:

1. Do wywaru dodajemy opłukane i pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę i cebulę, a także ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy do miękkości.
2. Botwinkę i buraki myjemy dokładnie, liście tniemy na średniej szerokości paseczki, a obrane buraczki ścieramy na tarce jarzynowej.
3. Kiedy warzywa będą miękkie dorzucamy tarte buraki i pokrojoną botwinę. Chwilkę gotujemy. (Jeśli buraczki były bardzo malutkie i barszcz jest mało czerwony, to można dodać odrobinkę koncentratu buraczanego).
4. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę i 1 chochlę gotującego się barszczu, a następnie przelewamy do garnka z zupą. Doprawiamy octem, solą i pieprzem, a na koniec dodajemy posiekany koperek - ilość wedle uznania.
5. Barszcz podajemy z ugotowanymi ziemniakami - najlepiej młodymi, ewentualnie z jajkiem na twardo.

Smacznego!!!