30 stycznia 2013

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym

Wariacja na temat kapusty pekińskiej znaleziona u Pauliny. Pyszna jako dodatek do drugiego dania.


Składniki:

1/2 kapusty pekińskiej
2 marchewki
1 jabłko
2 ogórki kiszone
1 mała cebula
sól, pieprz
sok z cytryny
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania:

1. Kapust szatkujemy,obraną marchew i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej.
2. Ogórka kiszonego ścieramy również na tarce.
3. Obraną cebulę drobno siekamy. Wszystko mieszamy razem.
4. W małej miseczce mieszamy jogurt, majonez, sól, cukier, pieprz, sok z cytryny i musztardę, dodajemy do surówki i mieszamy. Odstawiamy, by smaki się przegryzły.

Smacznego!!!

29 stycznia 2013

Kawa piernikowo-czekoladowa

Praca praca praca praca...i tak przez cały dzień ;/ Ratunkiem jest kawa... Pomysł znalazłam na u Joanny. Taka kawa jest w sam raz, żeby sobie poprawić humor przy natłoku prac i obowiązków...uff...byle do weekendu...


Składniki:

1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 kostki czekolady mlecznej
1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
cukier do smaku
wrzątek

Sposób przygotowania:

1. Do kubka lub filiżanki dajemy kawę i przyprawę do piernika.
2. Do wrzątku dodajemy kostki czekolady i podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści.
3. Czekoladowym wrzątkiem zalewamy kawę z przyprawą, całość mieszamy i ewentualnie dosładzamy do smaku.
4. Popijamy gorący napój.

Smacznego!!!   

27 stycznia 2013

Rafaello na krakersach

Czyli ciasto bez pieczenia - oto mój sprawdzony przepis na te pyszne ciasto :)


Składniki:

2 paczki słonych krakersów
200g wiórków kokosowych
3 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 opakowania cukru waniliowego
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła lub margaryny

Sposób przygotowania:

1. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem waniliowym, dodajemy, obie mąki, 1 szklankę mleka i dokładnie mieszamy.
2. Dwie pozostałe szklanki mleka gotujemy z cukrem i połową wiórków kokosowych. Do gotującego się mleka dodajemy masę z żółtkami, mieszamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy masło lub margarynę, mieszamy, aż tłuszcz się roztopi, a masa zrobi się jednolita.
3. Blaszkę wykładamy folią spożywczą, wykładamy warstwę krakersów, przekładamy masą, czynność powtarzamy tak, aby ostatnią warstwą byłą masa kokosowa.
4. Wierzch obficie posypujemy resztą wiórków kokosowych.
5. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy krakersy zmiękną.
6. W wersji dla dorosłych do masy kokosowej można dodać spirytusu lub innego alkoholu.

Smacznego!!!

  
 

25 stycznia 2013

Filety z kurczaka w sosie śmietanowo-marchewkowym

Coś szybkiego i pysznego na obiad :) Dość często jadamy drób na obiad, więc trochę wyspecjalizowałam się w przygotowywaniu różności z mięsa kurczaka. W podobny sposób można przygotować szynkę w sosie śmietanowym, tylko wiadomo, że mięso wieprzowe będzie się dłużej gotowało. A ten sos z piersią z kurczaka robi się naprawdę ekspresowo.


Składniki:

2 duże piersi z kurczaka (ok 0,5 kg)
1 duża marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 kostka bulionowa drobiowa
2 szklanki wody
olej do smażenia
2-3 łyżki śmietany 18%
2-3 łyżki mąki
pieprz,pieprz
kilka ziarenek ziela angielskiego
liść laurowy


Sposób przygotowania:

1. Filety myjemy, suszymy i kroimy na dowolne kawałki - ja pokroiłam piersi na 6 kawałków. Obsmażamy je na patelni na rozgrzanym oleju.
2. W międzyczasie siekamy obraną cebulę i czosnek, rumienimy na oleju w rondelku, w którym będziemy przygotowywać sos. Następnie dodajemy przysmażone z obu stron mięso, wlewamy wodę i dodajemy przyprawy - kostkę bulionową, ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy. Dusimy.
3. Kiedy mięso jest już prawie miękkie dodajemy do sosu startą na tarce jarzynowej marchewkę.
4. W miseczce mieszamy mąkę i śmietanę, dodajemy trochę zimnej wody. Wlewamy do rondelka z mięsem i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy pieprzu, ewentualnie soli do smaku. 

Smacznego!!! 

24 stycznia 2013

Dressing do surówek i sałatek

Już dawno temu znalazłam ten przepis w internecie i sprawdza się znakomicie do przeróżnych surówek czy sałatek. Polecam z czystym sercem :)


Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki przegotowanej zimnej wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 zmiażdżony ząbek czosnku
szczypta suszonego oregano
szczypta suszonej bazylii
1 łyżeczka ostrej musztardy
pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Dressing schładzamy w lodówce, następnie polewamy sałatkę przygotowanym sosem, mieszamy i podajemy.

Dressing jest naprawdę pyszny!

Smacznego!

Źródło: Dzikowiec od kuchni
 

22 stycznia 2013

Sałatka z kurczakiem i selerem

Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis, Sałatki i surówki (nr 24 - 5/2011). Polecam, jest naprawdę pyszna.


Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
mały słoik selera
1 czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
2-3 ogórki kiszone
3 jajka
200 ml jogurtu naturalnego
3-4 łyżki majonezu
3 łyżeczki musztardy
sól, pieprz
przyprawa do drobiu
olej do smażenia mięsa

Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Obsypujemy przyprawą do drobiu, odstawiamy na pół godziny, a następnie obsmażamy mięso na oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku.
2. Paprykę, ogórki kiszone i ugotowane jajka kroimy w kostkę. Kukurydzę i selera odsączamy z zalewy.
3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jogurt, majonez, sól, pieprz, musztardę. W razie potrzeby doprawiamy.

Smacznego!!!

   

20 stycznia 2013

Zapiekanka ziemnaczana z mięsem mielonym

Dziś pomysł na obiad z piekarnika - szybki, nieskomplikowany i pyszny. Przepis znalazłam u Margarytki.


Składniki:

6-8 średnich ziemniaków
250 g mielonego mięsa
1 duża cebula
1 jajko 
1 łyżka masła 
1 łyżka koncentratu pomidorowego  
200 ml gęstej śmietany 18% 
100 g sera żółtego goudy
2 łyżki oleju  
sól, pieprz
chili, ulubione zioła (u mnie prowansalskie)
2 łyżki kaszy manny 
szczypta mielonego kminku i gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki myjemy, gotujemy w łupkach. Jeszcze ciepłe obieramy, a kiedy przestygną, kroimy w plasterki.
2. Obraną cebulę siekamy w kostkę, rumienimy na patelni, dodajemy mięso i dusimy, aż woda z mięsa odparuje. Następnie, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy mięso solą, pieprzem, chilli i ziołami.
3. Do ostudzonej masy mięsnej dodajemy jajko i kaszę manną, dokładnie mieszamy.
4. Formę żaroodporną smarujemy masłem, układamy na zakładkę warstwę ziemniaków, na to mięso i znów ziemniaki. 
5. Śmietanę mieszamy z startym żółtym serem, szczyptą gałki muszkatołowej i kminku, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i zalewamy zapiekankę. 
6. Całość wstawiamy do nagrzanego do ok.180 st. C piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut, do zrumienienia się zapiekanki.
7. Podajemy na ciepło.

Smacznego!!!

19 stycznia 2013

Muffinki z jagodami

W zamrażarce znalazłam garstkę mrożonych borówek.



Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół torebki cukru wanilinowego
1/3 lub 1/4 szklanki oleju
1 jajko
pół szklanki jagód (u mnie mrożone)
szczypta soli

Sposób przygotowania:

1.  Przygotowujemy dwie miski, w jednej mieszamy ze sobą składniki suche (mąkę, só, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej mokre (mleko, olej, jajka).
2. Składniki suche i mokre mieszamy razem łyżką, dodajemy jagody, jeszcze raz mieszamy.
3. Przekładamy ciasto do foremek na muffinki na wysokość 2/3 foremki.
4. Pieczemy w 200 st. C przez 20-25 minut.

Smacznego!!!

18 stycznia 2013

Makaron penne z sosem łososiowo-pomidorowym

Propozycja na bardzo szybki obiad. Sos spokojnie zdążymy przygotować w czasie, kiesy gotuje się makaron. Przepis znalazłam u Mniamu.


Składniki:

makaron penne (u mnie kolorowy w porcji na dwie osoby)
100 g łososia wędzonego
1 puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
2 łyżki siekanego koperku
150 g śmietany 12%

Sposób przygotowania:

1. Zagotowujemy wodę z solą na makaron, po zawrzeniu rzucamy makaron.
2. W międzyczasie rozdrobnionego łososia rzucamy na suchą rozgrzaną patelnię. Podsmażamy do momentu, aż straci surowy kolor i delikatnie mieszamy. 
3. Do łososia dodajemy pomidory z puszki,  dusimy, aż wyparuje woda z pomidorów. Potem dodajemy koperek i zmiażdżone ząbki czosnku. Na koniec dodajemy śmietanę, wszystko dusimy ok 2 minut.
4. Odcedzamy ugotowany makaron, rozkładamy na talerze, dodajemy sos i jemy :)

Ten sos nie wymaga żadnej soli, ponieważ łosoś wędzony sam w sobie jest dość słony.  Danie jest przesmaczne, szybkie i proste do przygotowania.

Smacznego!!!


17 stycznia 2013

Barszcz wigilijny

A dziś coś do pary do uszek z grzybami :)


Składniki:

1 marchewka
kawałek selera
1 pietruszka
1 szklanka wywaru z suszonych grzybów (1 garść suszonych grzybów gotujemy do miękkości - grzyby zostawiamy do farszu do uszek, a wywar do barszczu)
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
ocet lub sok z cytryny do smaku
koncentrat z buraków (domowy lub gotowy - lubię koncentrat firmy Krakus)
2 ząbki czosnku 
majeranek
sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób przygotowania:

1. Włoszczyznę oczyszczamy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Dodajemy też ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, łyżeczkę soli. Kiedy warzywa będą miękkie, wyłączamy gaz.
2. Do wywaru warzywnego dodajemy wywar grzybowy, koncentrat z buraków (ilość wedle uznania do smaku), całość podgrzewamy (ale nie zagotowujemy).
3. Do barszczu dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Całość przecedzamy i do barszczu dodajemy majeranek. Podajemy z uszkami z grzybami.

Smacznego!!!

   

15 stycznia 2013

Uszka z grzybami

Dziś jeszcze coś z menu świątecznego, czyli moje ulubione uszka z grzybami. Na blogu Smak zdrowia udało mi się znaleźć idealne proporcje. Zmieniłam tylko nieznacznie sposób przygotowania uszek. Z podanego przepisu zrobiłam ok. 55 uszek.


Składniki:

Ciasto:
150 g mąki pszennej
90 ml ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli

Farsz:
20 g suszonych grzybów
2 cebule
1 łyżeczka bułki tartej
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Grzyby moczymy w wodzie. Zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy grzyby do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Wywaru z grzybów nie wylewamy, zostawiamy do przygotowania barszczu czerwonego. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
2. Cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Cebulę mieszamy z grzybami, dodajemy bułkę tartą i doprawiamy solą i pieprzem.
3. Przygotowujemy ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, jak już będzie gładkie to odstawiamy pod ściereczką na 10-15 minut. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka (ja robiłam to za pomocą kieliszka do szampana), na każde kółko nakładamy pół łyżeczki farszu, zlepiamy jak pierożki, a potem zlepiamy końcówki mini pierożka razem.
4. Uszka gotujemy w osolonym wrzątku, wyciągamy jak wypłyną na wierzch.
5. Podajemy z czystym barszczem czerwonym na wywarze grzybowym.

Smacznego!!! 

13 stycznia 2013

Sernik orzechowy z brzoskwiniami

Serniki robię dość rzadko, właściwie tylko na specjalne okazje. Ten sernik robiłam już drugi czy trzeci raz. Jest to receptura siostry Anastazji, więc każdemu, kto przepada za jej ciastami będzie on smakować. Dokonałam niewielkich modyfikacji. Po pierwsze spód kruchy zrobiłam według innego przepisu ( Siostra Anastazja podaje ciasto kruche z 5-ciu żółtek - a mi szkoda było znów tyle białek zostawiać, bo i tak mam w zamrażarce już 2 słoiki zamrożonych białek). A po drugie, nie dzieliłam ciasta kruchego na dwie części, tylko wyłożyłam całość na spód. Można więc podzielić ciasto, jedną częścią wyłożyć spód, a drugą część pokruszyć po wierzchu ciasta. Jak kto woli :)


Składniki:

Ciasto kruche:
30 dag mąki
1 kostka margaryny
1 jajko
3 łyżki śmietany
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa orzechowa:
20 dag mielonych orzechów włoskich
0,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru kryształu
2 jajka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki masła lub margaryny

Ser:
1 kg zmielonego sera
1 kostka margaryny
8 jajek
1 budyń waniliowy bez cukru
30 dag cukru kryształu
olejek waniliowy

Dodatkowo:
puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania:

1. Robimy ciasto kruche: mąkę mieszamy z zimną margaryną, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Robimy masę orzechową: masło lub margarynę, cukier i mleko zagotowujemy, po zagotowaniu zestawiamy z ognia i dodajemy orzechy mielone. Całość mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Jajka dzielimy na białka i żółtka, białka ubijamy na sztywno. Do masy orzechowej dodajemy żółtka i proszek do pieczenia, a na koniec pianę i delikatnie mieszamy. Orzechy wykładamy na wcześniej wyłożone ciasto kruche.
3. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze częsci.
4. Robimy ser: żółtka oddzielamy od białek , białka ubijamy na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, a potem stopniowo dodajemy ser, proszek budyniowy, olejek waniliowy i na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.
5. Na orzechy wykładamy połowę sera, rozkładamy kawałki brzoskwiń i na to resztę sera.
6. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy 1,5 - 2 godziny (do ładnego zrumienienia ciasta). Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, a sernik zostawiamy w środku, aż ciasto całkowicie wystygnie.

Smacznego!!!