Strony
▼
21 października 2013
Kotlet schabowy w jajecznej koszulce
Składniki:
4 kotlety schabowe
2 jajka
przyprawa gyros
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kotlety cienko rozbijamy, solimy i pieprzymy.
2. Bułkę tartą (5-6 łyżek) mieszamy z czubatą łyżką przyprawy gyros.
3. Jajka mieszamy ze śmietaną.
4. Kotlety najpierw panierujemy w bułce tartej (!), potem pojedynczo przekładamy do miski z masą jajeczną, chwilę moczymy.
5. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety wyjmujemy z masy jajecznej i smażymy z obu stron na małym ogniu.
Smacznego!!!
Źródło: Niebieska Różyczka z WŻ
Oj ja bardzo czesto tak robię w domu :)
OdpowiedzUsuńJa Aniu nigdy nie panieruję inaczej.Wszystko co jest w panierce robię najpierw w mące,potem w jajku,w bułce tartej i znowu w jajku-ryby też.Taka panierka nie jest nasiąknięta tłuszczem,a potrawa jest dużo smaczniejsza.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłego dnia:)
Lubię wymyślać "nowe schabowe",ileż można tej klasyki serwować. Fajny pomysł.
OdpowiedzUsuńSchabowy zawsze pycha :) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńFajna odmiana schabowego :-)
OdpowiedzUsuńMoja teściowa też tak smaży :)
OdpowiedzUsuńZainspirowałaś mnie! Takiego schabowego na pewno zrobię! Aż ślinka cieknie na samą myśl !!
OdpowiedzUsuń