Strony

15 sierpnia 2013

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Przepis odkopany z bardzo starego zeszytu, polecam. Akurat mamy sezon śliwkowy.


Składniki:

Ciasto:
500 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
200 g masła
100 g cukru
2 żółtka
1 jajko
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka kakao
szczypta soli
tłuszcz do formy

Przełożenie:
2 budynie waniliowe
3 szklanki mleka
3 łyżki masła
3-4 łyżki cukru lub do smaku
2 żółtka (można pominąć)
500 g śliwek, najlepiej węgierek

Sposób przyrządzenia:

1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać masło, cukier, żółtka, jajko, śmietanę i sól. Energicznie zagnieść ciasto, podzielić na pół, a jedną połówkę jeszcze raz na pół. Do 1 małej części dodać kakao i zagnieść. schłodzić w lodówce przez 30 minut.
2. Budynie ugotować w 3-ch szklankach mleka ugotowanego z dodatkiem cukru. Do gorącego budyniu dodać masło, wymieszać, lekko przestudzić i wbić żółtka. Wymieszać.
3. Śliwki podzielić na połówki.
4. Większą częścią ciasta wyłożyć na blaszkę, ułożyć śliwki i zalać budyniem. 2 mniejsze połówki ciasta (białego i kakaowego) zetrzeć na pazurkach i posypać wierzch ciasta.
5. Całość pieczemy przez ok. 45 minut w 200 st. C.
6. Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

9 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda świetnie! Musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite, sliwkowe smaki, przepadam za takimi ciastami. Super smacznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasto. Piekę podobne, z masą śmietanowo-budyniową i kruszonką i oczywiście ze śliwkami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne ciasto. Będzie na pewno w sezonie śliwkowym często gościlo na stole.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że ciasto smakowało! Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do testowania innych przepisów:)

      Usuń
  5. ciasto wyglada apetycznieinapewno jest smaczne,ale nie piszesz na jakiej duzej blaszce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam w 30x25 cm i 24x36cm. Obie są idealne do tego ciasta :)

      Usuń
  6. Za mało słodki
    W przepisie nie ma cukru w masie budyniowej

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!