Strony

31 lipca 2013

Dżem z cukinii

Zapraszam na dżem z cukinii według receptury mojej mamy.


Składniki:

3 kg cukinii
3 - 4 łyżeczki kwasku cytrynowego
80 dag cukru
3 dowolne galaretki (one nadadzą dżemowi kolorek)

Sposób przygotowania:

1. Cukinię obrać, jeśli są duże pestki, to należy się ich pozbyć. Pokroić w kostkę, dodać kwasek cytrynowy, wymieszać i zostawić na noc.
2. Następnego dnia cukinię odcisnąć z nadmiaru soku, przełożyć do garnka i smażyć, aż cukinia się rozgotuje i rozpadnie.
3. Dodać cukier i nadal smażyć do rozpuszczenia.
4. Wsypać dowolne galaretki, wymieszać do rozpuszczenia i gorący dżem przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików. Zakręcić, odwrócić do góry dnem aż do ostygnięcia. Nie trzeba pasteryzować.

Smacznego!!!

19 komentarzy:

  1. o.. jeszcze takiego nie jadlam..:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mój ulubiony dżem, też taki robię i bardzo go lubię, polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słyszałam o cieście z cukinią, ale dżem...Intryguje i ciekawi mnie jego smak;-)

    OdpowiedzUsuń

  4. Aniu, Aniu witam cię. trafiłam tutaj wczoraj i taaaaak mi się podoba ze ho ho!!! Mam pytanie ile tego kwasku 4g? Cała torebka kwasku to 40g. Proszę o info, dzisiaj wieczorem walczę z cukinią!!! Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, cieszę się, że Ci się tutaj podoba :)
      A co do kwasku cytrynowego to źle wpisałam - powinno być 3-4 łyżeczki kwasku, czyli znacznie więcej niż podałam. Dzięki za zwrócenie uwagi - już poprawiam!
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziękuję. Monika

      Usuń
    3. Dżemik fajny, coś innego, nowego. Musiałam zrobić drugi raz bo każdy chciał spróbować i niewiele zostało. Polecam, dałam trochę mniej cukru. Monika

      Usuń
  5. Witam. Polecam inną wersję - pomarańczową
    5 kg obranej cukinii bez gniazd nasiennych(połowę na tarce, połowę w kosteczkę)
    10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
    1 kg cukru
    5 łyżeczek kwasku
    4 galaretki pomarańczowe
    1 aromat pomarańczowy do ciast.
    Samą cukinię rozgotowuję tak aby kosteczki zostały. Dodaję pozostałe składniki i gotuję ok. pół godziny. I w słoiczki... Cudo do gofrów, naleśników cias. Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanko czy ten Dżemik można zrobić z dyni. pozdrawiam



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynia niestety nie puści tyle soku co cukinia...Moja mama próbowała i musiała dolać dużo wody, a i tak się przypalało. Robiłam dżem z dyni, ale inaczej. Może na czasie rzucę na bloga.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Aniu. Czy ten dżem wytrzyma od lata do następnego lata . Fajny kanał .A niu . Pozdrawiam cię ! Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, Dżem spokojnie wytrzyma. U mnie są jeszcze 3 słoiczki z roku 2014 i nic im nie dolega :)
      Pamiętaj o porządnym wyparzeniu słoiczków i wieczek,
      pozdrawiam!

      Usuń
  8. Wygląda ciekawie, do tej pory cukinia kojarzyła mi się tylko z taką ze słoika :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejny dżem tym razem z cukini. Już nie mogę doczekać się aby spróbować. Pozdrawiam Kate

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widze, ze cukinia u Ciebie bardzo obrodzila. Narobilas tyle cukiniowych przetworow:-)

      Usuń
  10. Dokładnie. Cukinia rośnie jak szalona więc przetwarzam na wiele sposobów. Pozdrawiam Kate

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!