Strony

14 marca 2013

Ciasto Bounty

Ciasto dla miłośników kokosów i nie tylko :) Akurat nie jestem amatorką kokosu, ale ciasto bardzo mi smakowało.



Składniki: 
(Ciasto robiłam w blaszce 24x36 cm)

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa kokosowa: 
450 ml mleka
220 g wiórków kokosowych
200 g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g białej czekolady

4 łyżki cukru (lub do smaku)

Polewa:
100 g czekolady mlecznej
50 g czekolady deserowej
3 łyżki mleka
1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

1. Robimy biszkopt: białka ubijamy, dodajemy po jednym żółtku, potem cukier oraz stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Biszkopt pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut. Studzimy. Przekrawamy wzdłuż.
2. Masa: Mleko zagotować z cukrami. Kiedy się zagotuje wsypujemy kokos, gotujemy na małym ogniu i mieszamy, aż wchłonie mleko. Następnie dodajemy białą czekoladę pokrojoną w kostkę, mieszamy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści i masę studzimy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę, by stężała.
4. Zimną masą przekładamy biszkopt.
5. Robimy polewę: wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy ciasto i schładzamy całość.
6. Bounty najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego!!!

Źródło: Kuchnia szeroko otwarta

    

24 komentarze:

  1. Dodaję do ulubionych. Moje smaki i wygląda tak, że slinka mi cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, fajne ciasteczko i dość szybkie w zrobieniu :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne ciacho :) często piekłam a ostatnio o nim zapomniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja kokos kocham :)
    Ciasto pewnie jest przepyszne zjadłabym takie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu i ciasto smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jedno z pierwszych ciast, które robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy przypadkiem tam nie ma błędu w przepisie na biszkopt??? Aż 2 łyżki proszku do pieczenia a tylko 2 łyżeczki kakao???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno być na odwrót - już poprawione :)
      Dziękuję :)

      Usuń
  8. Gdzie jest kakao w przepisie na biszkopt???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest podane w składnikach - proszę się dobrze wczytać :)

      Usuń
  9. zrobiłam na święta, wyszło pyszne:) dzięki za przepis, jedyne co w nim zmieniłam to ilość proszku do pieczenia zmniejszyłam do 1 i pół łyżeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Upiekłam dokładnie według podanego przepisu, jedynie polewę wykonałam inaczej - z kakao, margaryny i cukru, ponieważ to moja ulubiona.
    Ciasto przepyszne! Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że ciasto smakowało!
      Zapraszam do galerii czytelników, szczegóły tutaj:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/p/galeria-czytelnikow.html
      Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Witam chcialam zapytac czy to ma byc maslo czy tez margafyna np. Kasia?

    OdpowiedzUsuń
  12. Takim ciachem to chyba trafisz w gusta wszystkich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, mam nadzieję, chociaż z drugiej strony czasami trudno wszystkim dogodzić:)

      Usuń
  13. A ta mase na godzine gdzie wkladamy ? do lodowki czy tylko odstawiamy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do lodówki na około godzinę. Już poprawiam :)
      Masa powinna być zimna, ale miękka, by dała się wyłożyć na biszkopt. Należy kontrolować jej tężenie.

      Usuń
  14. Rewelacja, wszystkim smakowało i bardzo szybko zniknęło. Bardzo proste w przyrządzeniu :)
    Pozdrawiam i dziękuje za przepis Marta. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!