Strony

24 lutego 2013

Zupa grochowa z makaronem

Jedna z moich ulubionych zup z dzieciństwa, wprawdzie moja mama robiła ją dość gęstą i z zasmażką, u mnie jest lekka, ale syta. Jak jeszcze byliśmy mali, nazywaliśmy ją zupą z przecieranego groszku :) A to dlatego, że groszek łuskany fajnie rozpada się podczas gotowania i smakuje jakby była przetarta przez sitko - jest naprawdę smaczna!


Składniki:

2,5 - 3 litry wywaru np. na skrzydełkach
3/4 szklanki grochu łuskanego
3/4 szklanki suchego makaronu
1 marchewka
1 pietruszka
majeranek
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy

Sposób przygotowania:

1. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki.
2. Do gotującego się wywaru dodajemy marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy na półtwardo. Następnie dodajemy groch i gotujemy do miękkości.
3. W osobnym garnku gotujemy makaron w osolonej wodzie, gdy będzie miękki przelewamy go zimną wodą i zostawiamy by ściekł.
4. Kiedy groch będzie miękki do zupy dodajemy makaron, całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec możemy dodać siekaną pietruszkę.
5. Do zupy świetnie nadają się nie tylko makaronowe świderki, ale też mały makaron jak na zdjęciu poniżej.

Smacznego!!!

11 komentarzy:

  1. jak żyję z makaronem jej nie jadłam, smakowała : ) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pytasz, czy smakowała...No jasne - zupa jest pyszna!!! Jest to jedna z moich ulubionych zup z czasów dzieciństwa :)

      Usuń
  2. Grochowej z makaronem jeszcze nie robiłam..

    OdpowiedzUsuń
  3. coś nowego nigdy nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja znam tą zupkę i potwierdzam, że jest baaaardzo dobra :)
    Pozdrawiam, WiolaK

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas zawsze jest z ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie w domu zawsze się jadało grochówkę z makaronem. Kiedy taką podałam mojemu mężowi miał oczy jak 5 złotych - nigdy takiej nie jadł. Dziś innej sobie nie wyobraża :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupka wygląda przepysznie :) ale mam pytanko: czy groszku nie powinno się namoczyć przed gotowaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, groszek łuskany nie wymaga moczenia przed gotowaniem. Polecam gorąco zupę bo jest naprawdę pyszna!

      Usuń
  8. Pyszna,ja gotuję z makaronem z malutkimi muszelkami.Nie dodaję boczku,ani kiełbaski tylko kości wędzone.Zupka syta mniam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!