Czyli ciasto bez pieczenia - oto mój sprawdzony przepis na te pyszne ciasto :)
Składniki:
2 paczki słonych krakersów
200g wiórków kokosowych
3 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 opakowania cukru waniliowego
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła lub margaryny
Sposób przygotowania:
1. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem waniliowym, dodajemy, obie mąki, 1 szklankę mleka i dokładnie mieszamy.
2. Dwie pozostałe szklanki mleka gotujemy z cukrem i połową wiórków kokosowych. Do gotującego się mleka dodajemy masę z żółtkami, mieszamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy masło lub margarynę, mieszamy, aż tłuszcz się roztopi, a masa zrobi się jednolita.
3. Blaszkę wykładamy folią spożywczą, wykładamy warstwę krakersów, przekładamy masą, czynność powtarzamy tak, aby ostatnią warstwą byłą masa kokosowa.
4. Wierzch obficie posypujemy resztą wiórków kokosowych.
5. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy krakersy zmiękną.
6. W wersji dla dorosłych do masy kokosowej można dodać spirytusu lub innego alkoholu.
Smacznego!!!
Uwieelbiam!
OdpowiedzUsuńklasyka! którą każdy uwielbia
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuję twój przepis :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś w wersji z alkoholem - pycha :)
OdpowiedzUsuńTyle już o nim słyszałam, a jakoś nie mogę się za niego zabrać, a przecież jest taki prosty! ;)
OdpowiedzUsuńTo jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia, jest pyszne i szybko się robi :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :-)
OdpowiedzUsuńa jaki musi być wymiar blaszki?
OdpowiedzUsuńu mnie 24x28 cm
Usuń"Wiórków" nie "wiórek"
OdpowiedzUsuńmhm
Usuńa ciasto nie zmięknie przez całą noc w lodówce,chodzi mi o to czy nie zrobi się z niego pulpa ;-)?
UsuńNie.
Usuńa,jak na noc zostawię to ciasto w lodówce to krakersy nie zmiękną \,chodzi mi o to czy z tego ciasta nie zrobi się taka pulpa ;-)
OdpowiedzUsuńPo to się wkłada ciasto do lodówki na noc by krakersy zmiękły. Ale w żadnym wypadku nie robi się żadna pulpa, ciasto ładnie daje się pokroić, smak słonych krakersów i słodkiej masy kokosowej fajnie się przełamuje. Polecam!
UsuńMi się nie dało ładnie pokroić :/
OdpowiedzUsuńTrochę lejące było (wszystko robiłam dokładnie za przepisem), ale ogólnie przepyszne :-)
Ciekawe dlaczego? Robiłam wiele razy to rafaello i zawsze wychodzi idealnie. Ale dobrze, że przynajmniej smakowało :)
Usuńja najpierw studzę masę ( musi być bardzo zimna) a potem miksuję z masłem. Masa jest idealna do przekładania.
UsuńDziękuję za przepis, świetne ciasto, mi idealnie się kroiło.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Karolka
a te wiórki na koniec które są u góry to są suche posypane czy jak ? nie rozumiem trochę tego ....
OdpowiedzUsuń( " wykładamy warstwę krakersów, przekładamy masą, czynność powtarzamy tak, aby ostatnią warstwą była masa kokosowa.) jaka to masa ma być i z czego ona jest zrobiona bo nie ma na pisane
Wszystko jest napisane - proszę czytać ze zrozumieniem.
OdpowiedzUsuńCiasto przekładamy: krakersy - masa kokosowa - krakersy - masa kokosowa - krakersy masa kokosowa - wierzch posypujemy resztą kokosu.
Pyszne wyszło! W sam raz na andrzejkowy wieczór! Dzięki za przepis i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy mogę kupić zwykle herbatniki nie lubimy słonych
OdpowiedzUsuńJeśli użyjesz zwykłych herbatników, ciasto wyjdzie mdłe. Solone krakersy przełamują słodycz masy i nie są bardzo wyczuwalne. Zdecydowanie polecam słone krakersy.
Usuń3 opakowania cukru waniliowego to nie za dużo? tzn czy ta masa będzie bardzo słodka? :)
OdpowiedzUsuńMasa owszem jest słodka, ale nie wydaje mi się za słodka. W końcu do tego są jeszcze słone krakersy, które przełamują słodycz ciasta.
Usuńna pewno jest pysznee !!!!
OdpowiedzUsuń