29 kwietnia 2012

Sałatka a'la nicejska

Przepisów na tą sałatkę w internecie jest co niemiara. 


Składniki:

główka sałaty lodowej
1 czerwona cebula
pół czerwonej papryki
puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym
2 pomidory
garść czarnych oliwek
ogórek zielony
3 jajka ugotowane na twardo

Sos:
1 łyżka soku z cytryny
6 łyżek oliwy
pół łyżeczki musztardy
pieprz, sól do smaku
zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

1. Sałatę rwiemy na kawałki. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, pomidora w ósemki, obranego ogórka w półplasterki.
2. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki.
3. Tuńczyka odsączamy na sicie.
4. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy.
5. W misce mieszamy warzywa, tuńczyka i sos. Przekładamy na talerzyki i podajemy z ćwiartkami jajek.


Smacznego :)

Źródło: Rozkosz smaku

28 kwietnia 2012

Lazania bolońska (Lasagne bolognese)

To moja pierwsza lazania. Wyszła przepyszna. Polecam serdecznie!


Składniki:

50 dag mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka)
1 cebula
2 marchewki
1 ząbek czosnku
2 świeże pomidory
100 ml dowolnego bulionu (może być z kostki)
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
bazylia (u mnie suszona)
sól, pieprz, cukier
olej

Dodatkowo:
makaron do lazanii
25 dag tartego sera żółtego

Sos beszamelowy:
50 g masła
50 g mąki
600 ml mleka
2 łyżki startego parmezanu (pominęłam)
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cebulę siekamy drobno, obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Warzywa podsmażamy razem chwilę na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso  i przeciśnięty czosnek. Smażymy, aż mięso utraci swój surowy kolor.
2. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa razem z bulionem, solą, pieprzem i cukrem. Dusimy ok 15 minut, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i bazylię.
3. W międzyczasie robimy beszamel: roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy ok. minutę. Zdejmujemy z ognia, stopniowo wlewamy mleko i energicznie mieszamy, by nie porobiły się grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, stawiamy na palnik i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
4. Rozgrzewamy piekarnik.
5. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, nakładamy warstwę sosu bolognese, na to kilka kleksów sosu beszamelowego, posypać serem i wyłożyć płaty makaronu. Czynność powtarzamy tak, aby były 3 warstwy makaronu, a na wierzch wykładamy warstwę sosu beszamelowego i całość posypujemy żółtym serem.
6. Wstawić do piekarnika na około 30-40 minut, do momentu kiedy makaron będzie ugotowany a wierzch spieczony.

 Smacznego :)

Źródło: Coochnia

27 kwietnia 2012

Pasta serowa

Najszybszy sposób na domowy twarożek do pieczywa!


Składniki:

25 dag sera białego
kilka łyżek jogurtu naturalnego
sól
posiekana zielona cebulka

Sposób przygotowania:

1. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego odpowiednią ilość jogurtu (w zależności od pożądanej konsystencji).
2. Doprawiamy solą i dodajemy cebulkę. Mieszamy.


Smacznego :) 

A poniżej mój parapetowy ogródek, zielona cebulka i rzeżucha :)

25 kwietnia 2012

Surówka z marchewki na ostro

Pyszna surówka obiadowa pasująca przede wszystkim do wszelkich rodzajów mięs. Jak widać na poniżej załączonym zdjęciu, podałam ją do ziemniaków i kotletów z kapustą. Przepis znalazłam na blogu Fabryka Przepisów.


Składniki:

4 marchewki
1 cebula
1 jabłko
ok 2 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
ok 2 łyżek majonezu
1-2 łyżeczki tartego chrzanu
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Obieramy warzywa i jabłko. Cebulę drobno siekamy, a jabłko i marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2. Dodajemy chrzan, majonez, jogurt lub śmietanę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
3. Przed podaniem odkładamy na godzinę, by smaki się przegryzły.


Smacznego :)

24 kwietnia 2012

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Przepis, który kiedyś znalazłam u Mirabelki doczekał się w końcu realizacji. Nie obyło się bez moich zmian, a to dlatego, że nie miałam odpowiedniej ilości krakersów, ani gotowej mieszanki warzyw. Zrobiłam z tego, co udało mi się wyszperać z zamrażarki. Wyszło pyszne danie - szczególnie smakowało mężowi. To kolejna ciekawa propozycja na "utylizację" udek z rosołu.


Składniki:

mięso obrane z dwóch udek z rosołu
15 dag mrożonych brokułów
10 dag mrożonej czerwonej papryki
1 cebula
kawałek pora
15 dag tartego żółtego sera
1 niepełna szklanka mleka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
zioła prowansalskie
sól, pieprz
olej
6 sztuk pokruszonych krakersów (w oryginale ok 2-ch szklanek)

Sposób przygotowania:

1. Mięso pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, a po chwili mięso. Dorzucić również mrożoną paprykę, dusić chwilę razem.
2. W osolonym wrzątku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru gotować brokuły przez 3 minuty. Odcedzić.
3. Przygotować sos: na maśle zrumienić mąkę, dolać mleko i mieszać aż zgęstnieje. Dodać tarty żółty ser i mieszać do rozpuszczenia sera. Na końcu dodać zioła prowansalskie, można doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
4. Połowę sosu wymieszać z mięsem, a drugą z brokułami. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć mięso, a na to warzywa. Posypać pokruszonymi krakersami. Zapiec w piekarniku w 180 st. C przez około 25 minut. Serwować na ciepło.


Smacznego :)

Źródło: Mirabelkowy blog

23 kwietnia 2012

Jajecznica z pieczarkami

Pyszna jajecznica dla miłośników pieczarek!!!


Składniki:

kawałek dowolnej kiełbasy
kilka pieczarek
2 jajka
zielona cebulka
sól
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy w plasterki.
2. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni kiełbasę i dodajemy pieczarki. Dusimy aż woda z nich wyparuje.
3. Do przygotowanych pieczarek z powrotem wrzucamy kiełbasę, dodajemy posiekaną zieloną cebulkę, wbijamy jajka, doprawiamy i mieszamy całość aż się ładnie zetnie.


22 kwietnia 2012

Łazanki ze słodką kapustą i pieczarkami

Kapustę z pieczarkami przygotowuję według receptury mojej mamy. Robię jej zawsze więcej ponieważ można ją zamrozić i ponownie wykorzystać na przykład do krokietów.


Składniki:

pół główki białej kapusty 
30-40 dag pieczarek  
1 cebula  
sól, pieprz
ugotowany makaron łazankowy - ilość dowolna

Sposób przygotowania:

1. Kapustę gotujemy do miękkości, po ostudzeniu wyciskamy  nadmiaru wody i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
2. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
3. Cebulę drobno siekamy.
4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, rumienimy cebulę, dorzucamy pieczarki  i dusimy, aż woda odparuje.
5. Jak pieczarki będą gotowe, dodajemy zmieloną kapustę, przyprawiamy solą i pieprzem i chwilę razem dusimy.
6. Do ciepłego makaronu dodajemy kapustę z pieczarkami i mieszamy.
7. Podajemy na ciepło.
8. Łazanki możemy odgrzać w mikrofali lub na patelni.


Smacznego :)

21 kwietnia 2012

Smoothie z truskawkami z kompotu

Naszedł mnie smak na jakiś koktajl, niestety nie miałam świeżych owoców. W piwnicy znalazłam ostatni kompot truskawkowy :) I zrobiłam! Bardzo nam smakowało, a mąż stwierdził, że mogłabym częściej takie robić. Dobrze się składa, ponieważ w piwnicy czekają jeszcze wiśnie, czereśnie i maliny :)


Składniki:

truskawki odsączone z kompotu
1 banan
200 ml jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Smacznego :)

20 kwietnia 2012

Tiramisu

Zazwyczaj robiłam tiramisu z przepisu Macieja Kuronia - na podłużnych biszkoptach. Ale na ostatnio upiekłam jasny biszkopt i to była baza ciasta. Krem wykonany został według receptury Kuronia. Wyszło przepyszne! Polecam serdecznie, szczególnie na wszelkie babskie spotkania - bo to takie kobiece ciasto:)


Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
500 g serka mascarpone
3 jajka

pół szklanki cukru
20 ml kawowego likieru (opcjonalnie)

Dodatkowo:
1 paczka podłużnych biszkoptów
nieco ponad pół szklanki mocnego naparu z kawy (rozpuszczalnej)
kakao

Sposób przygotowania:

1. Robimy biszkopt: ubijamy białka na sztywno, dodajemy kolejno żółtka, cukier, przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Pieczemy i studzimy.
2. Robimy krem: żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy serki i likier. Mieszamy. Na koniec delikatnie wmieszamy ubite na sztywno białka.
3. Przekrojony biszkopt nasączamy zimną kawą, nakładamy część kremu, następnie układamy podłużne biszkopty i nasączamy je kawą, ponownie rozkładamy krem (zostawiamy troszkę na wierzch). Na to ponownie kładziemy biszkopt i nasączamy go kawą. Smarujemy pozostałym kremem i całość obficie posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Przed podaniem ponownie dojemy kakao na wierzch.


Smacznego :)

18 kwietnia 2012

Puree ziemniaczane z cebulką

Moje ulubione puree ziemniaczane robione według przepisu mamy. Do tego jajko sadzone, sałata masłowa z jajkiem, lub kefir czy maślanka i nie ma lepszego obiadku! Pycha!


Składniki:

ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie
1 duża cebula
odrobina oleju
1 łyżka masła lub śmietany

Sposób przygotowania:

1. Ugotowane i odcedzone ziemniaki ubijamy starannie tłuczkiem.
2. Cebulę drobno kroimy i mocno rumienimy na patelni z dodatkiem oleju.
3. Kiedy cebulka dobrze się przysmaży dodajemy ją do ziemniaków razem z pozostałym olejem.
3. Dodajemy łyżkę masła lub śmietany i całość dokładnie mieszamy.
4. Podajemy np. z jajkiem sadzonym, sałatą masłową, kefirem lub maślanką.

Smacznego :)

15 kwietnia 2012

Sos koperkowy

Mój ulubiony wiosenny sosik!


Składniki:

duża nawiązka świeżego koperku lub dwie małe nawiązki
2 szklanki wody
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki
1 cebula
sól, pieprz
3-4 łyżki śmietany 18%
odrobina cukru do smaku

Sposób przygotowania:

1. Koperek dokładnie myjemy, a następnie siekamy.
2. W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy mąkę, robimy białą zasmażkę, następnie wlewamy wodę cały czas mieszając sos.
3. Gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy posiekaną cebulkę i koperek. Przyprawiamy.
4. Na koniec dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Doprawiamy odrobiną cukru do smaku.
5. Jak widać na zdjęciu, sos był serwowany z rybą. Osobiście mi najbardziej smakuje z jajkiem sadzonym.

Smacznego :)

14 kwietnia 2012

Muffinki pomarańczowo-cytrynowe

To były moje pierwsze muffinki robione specjalnie dla męża z racji jego urodzin. Wyrosły pięknie! Polecam!


Składniki:

pół szklanki cukru
15 dag margaryny
200 ml mleka
2 jajka
30 dag mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g skórki pomarańczowej
sok z połowy cytryny + otarta skórka z połowy cytryny
olejek pomarańczowy
szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier i olejek, mieszamy i studzimy.
2. Mleko mieszamy z jajkami na gładko.
3. Mąkę i proszek przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy do mąki mokre składniki (tłuszcz z cukrem i mleko z jajkami), dodajemy skórkę pomarańczową, sok z cytryny, skórkę z cytryny i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników - nie za długo!
4. Ciasto przekładamy do form muffinkowych do 3/4 wysokości babeczek. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 15-20 minut. 


 Smacznego :)

Źródło: Futerkowe przygody w kuchni
Smakołyki na pikniki

13 kwietnia 2012

Placuszki z serkiem homogenizowanym

Szybka propozycja na pyszne śniadanie lub kolację, ewentualnie słodki obiadek :) Przepis stary jak świat...nawet nie wiem skąd go mam.


Składniki:

1 serek homogenizowany waniliowy (150g)
1 łyżka cukru pudru
2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do posypania
konfitura lub dżem

Sposób przygotowania:

1. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy serek i mieszamy na gładką masę.
2. Stopniowo dodajemy mąkę, sodę lub proszek i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy.
3. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoto. Posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z dżemem lub konfiturą.


Smacznego :)

12 kwietnia 2012

Sernik z brzoskwiniami

Piekłam już kilka serników, ale ten to prawdziwe mistrzostwo smaku! Jest moim ulubionym sernikiem. Po raz pierwszy jadłam go u swojej kuzynki, od której mam zresztą ten przepis. Polecam go z czystym sercem!


Składniki:

Ciasto kruche:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ser:
70 dag mielonego sera (użyłam 1 kg sera wiaderkowego)
8 jajek
pół kostki margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Piana:
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 budyń śmietankowy

Dodatkowo:
odsączone brzoskwinie z puszki i pokrojone na drobniejsze kawałki


Sposób przygotowania:

1. Zagnieść ciasto kruche, podzielić na dwie części, jedną wyłożyć blaszkę, a drugą owinąć folią i schować do zamrażarki.
2. Zrobić masę serową: margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, ucierać, następnie dodać porcjami ser, obie mąki, a na końcu ubitą pianę z białek.
3. Na kruche ciasto wyłożyć masę serową, a na ser ułożyć pokrojone brzoskwinie.
4. Zrobić pianę: ubić białka, dodać cukier puder, a na koniec wsypać budyń i całość wymieszać. Pianę wyłożyć na ser z brzoskwiniami.
5. Z zamrażarki wyjąć ciasto, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i ułożyć na wierzchu ciasta.
6. Całość piec ok. 50-60 minut w 200 st. C.


Smacznego :)

11 kwietnia 2012

Najlepsza zupa pomidorowa na domowym przecierze

W ubiegłe wakacje zrobiłam po raz pierwszy domowy przecier pomidorowy. Zupa pomidorowa na takim przecierze to prawdziwy skarb! Nie dodaję do niej śmietany - zdecydowanie lepiej smakuje bez i jest lżejsza. i do tego szybko się robi. Pycha!


Składniki:

słoik domowego przecieru pomidorowego (u mnie 750 ml)
1 marchewka
1 cebula
1 pietruszka (lub kawałek selera)
4-6 szklanek wywaru z kości (może być z kostki rosołowej)
sól, pieprz
mielona słodka papryka
liść laurowy
ziele angielskie
siekany koperek
pół szklanki ryżu

Sposób przygotowania:

1. Do wywaru dodajemy umyte i pokrojone warzywa (marchew i pietruszkę), pokrojoną w ćwiartki cebulę, liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy aż warzywa trochę zmiękną.
2. Wlewamy przecier pomidorowy i wsypujemy ryż. Gotujemy aż ryż będzie miękki. Dodajemy koperek, przyprawiamy.


Smacznego :)

10 kwietnia 2012

Pasta jajeczna z rzeżuchą


Składniki:

4 jajka ugotowane na twardo
rzeżucha - ilość dowolna
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka majonezu
sól
pieprz
szczypta mielonej słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

1. Jajka ścieramy na drobnych oczkach.
2. Dodajemy majonez i musztardę, mieszamy.
3. Doprawiamy do smaku, na koniec dodajemy rzeżuchę i całość mieszamy.

Smacznego !!!

 

4 kwietnia 2012

Wesołych Świąt!!!

Zdrowych, wesołych i ciepłych Świąt Wielkiej Nocy!


3 kwietnia 2012

Makaron z serem na słodko

Kiedy nie mam dużo czasu na gotowanie, robię taki makaron. Pamiętam go z najmłodszych lat dziecięcych i uwielbiam go do tej pory!


Składniki:

30 dag dowolnego makaronu
1 łyżka masła
ser biały - ilość dowolna
cukier
sól

Sposób przygotowania:

1. Makaron gotujemy do miękkości we wrzątku z dodatkiem soli. Przelewamy zimną wodą, odstawiamy, aż woda ścieknie.
2. W garnku roztapiamy masło - rumienimy, powinno się delikatnie przypalić. Wrzucamy makaron do masła i dokładnie mieszamy.
3. Nakładamy porcje na talerze, posypujemy rozdrobnionym serem białym oraz posypyjemy dowolną ilością cukru. Natychmiast podajemy.

Smacznego :)

1 kwietnia 2012

Rosół na żeberkach z ziemniakami

Kiedy robię rosół na żeberkach, zawsze podaję go z ziemniakami. Nijak nie smakuje mi z makaronem. Zapraszam!


Składniki:

60-70 dag żeberek
1 duża marchewka
1 pietruszka
1 seler
1 opalona nad ogniem cebula

ziele angielskie
liść laurowy
2 suszone grzybki
sól i pieprz

ugotowane ziemniaki
siekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Mięso myjemy, porcjujemy, chwilę moczymy w zimnej wodzie. Wlewamy świeżą wodę. Gotujemy żeberka, odszumowujemy.
2. Dodajemy pokrojoną marchew, selera, pietruszkę, opaloną cebulę oraz liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i suszone grzybki. Gotujemy na malutkim ogniu, aż mięso zmięknie. Co jakiś czas dolewamy zimnej wody.
3. Ugotowany rosół doprawić do smaku.
4. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i posypujemy siekaną natką pietruszki.

Smacznego !!!