Strony

12 listopada 2012

Pierniczki lukrowane

Zrobiłam już pierniczki na Święta. Przepis znalazłam na opakowaniu po foremkach do ciasteczek. Teraz już spokojnie sobie leżakują w metalowych pojemnikach i czekają na Święta :) Piekąc te pierniki należy pamiętać, aby układać je w blaszce w sporej odległości od siebie, ponieważ bardzo ładnie rosną.


Składniki:

0,5 kg mąki
pół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka amoniaku
pół szklanki letniego mleka
2 łyżki przyprawy do pierników
2 łyżki miodu
1 łyżka kakao
1-2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej

Lukier:
15 dag cukru pudru
sok z 1 cytryny 


Sposób przygotowania:

1. Amoniak rozmieszać w letnim mleku.
2. Na stolnicę wyłożyć wszystkie składniki, wlać mleko z amoniakiem i zagnieść ciasto.
3. Rozwałkować i wykrawać pierniki.
4. Piec 15 minut w 200 st. C.
5. Składniki na lukier dobrze utrzeć, posmarować lukrem i odstawić, aby lukier ładnie wysechł.
6. Pierniczki przechowujemy w metalowym szczelnym pudełku przez dobrych kilka tygodni. Po dodaniu skórek z jabłek do puszki pierniczki ładnie zmiękną.

Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Wow to bardzo szybko:) nie wiedziałam, że są one tak trwałe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są trwałe, im dłużej leżakują tym lepiej :) Należy pamiętać, aby dwa-trzy dni przed podaniem wyciągnąć je z pudełka, aby skruszały i nabrały wilgoci.
      Pozdrowienia!

      Usuń
  2. Aniu..to się uwinęłaś z tymi pierniczkami..pewnie wyszły wyśmienicie..przyznaj się...próbowałaś?
    Ja nie wodze się na pokuszenie i zrobię je dopiero przed samymi świętami..bo mam taki przepis gdzie pierniczki nie muszą leżakować dłużej niż 24 żeby były mięciutkie :)Gdybym upiekła je tak jak ty dzisiaj...do świąt musiałabym robić jeszcze ze trzy razy..bo na pewno by nie wytrzymały do tego czasu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że próbowałam :) Dwa lata temu robiłam pierniki tuż przed Świętami według tego przepisu:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/12/pierniczki-swiateczne.html Po upieczeniu są miękkie, można je też przechowywać kilka tygodni, my jedliśmy je do połowy stycznia :)

      Usuń
  3. wyglądają pyysznie dodaje do zakładek. Na pewno je z córcią zrobimy ona gotowa je zrobić już. ja jednak jeszcze troszkę poczekam. Tylko zastanawia mnie ten amoniak. Czy można go zastapić sodą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, zrobiłam te pierniczki zgodnie z przepisem na opakowaniu, niestety nie wiem czy można amoniak zastąpić sodą, a jeśli jak to w jakich ilościach... Nie wiem czy wpłynęłoby to na tempo i wzrost pierników...ale jak mówią - próba nie strzelba :)
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)

      Usuń
  4. Bardzo fajny przepis, na pewno go wykorzystam na święta :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierniczki wyglądają smakowicie, dobry pomysł, by zrobić wcześniej i szczelnie przechowywać :) Pozdrawiam :)
    kasia
    notatnikkulinarny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Też mam ochotę zabrać się w najbliższym czasie za pierniczki:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!