1. Ogórki umyć,odciąć im końce. 2. Zagotować zalewę i wyłączyć. Do wrzątku dodać olej i miód. 3. Do słoików włożyć ogórki, po gałązce kopru, kawałek chrzanu i zalać gorącą zalewą. 4. Słoiki pasteryzować 10-15 minut.
Ja też nie znałam takiego przepisu, a ogórków u mnie więcej, niż "dostatek" ;) Więc chyba się skuszę i wypróbuję ten przepis. Aha, u nas do korniszonów dodaje się plastry marchwi.
Dziękuję za odwiedziny i komentarz. Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!
świetne, o wersji miodowej nie slyszałam ;) ale jak widzę ostatnio to o wielu rzeczach jeszcze nie wiem... ;)
OdpowiedzUsuńSą bardzo dobre w smaku
UsuńDziękuję
Usuńjeszcze takich nie znam, szkoda ze dotarłam juz po pierwszej ogórkowej batalii, chętnie spróbuję następnym razem :)
OdpowiedzUsuńJa też nie znałam takiego przepisu, a ogórków u mnie więcej, niż "dostatek" ;) Więc chyba się skuszę i wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńAha, u nas do korniszonów dodaje się plastry marchwi.
Plasterki marchwi dodaję do ogórków konserwowych, do tych z dodatkiem miodu nie.
Usuńdlaczego nie ma czosnku w przepisie - ma właściwości bakteriobójcze. proszę o odpowiedź czy można dodać czosnek??
OdpowiedzUsuńDo tych ogórków z miodem nie dodaję czosnku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dać.
UsuńJa zamiast chrzanu dodaje plaster papryki chili. Lubimy bardziej pikantne.
OdpowiedzUsuńA ja kawałek papryczki dodaję do ogórków kiszonych. Nadaje im fajnego pikantnego smaczku :)
UsuńOgórki są super robię jej już chyba trzeci raz.Są to ulubione ogórki mojej rodziny
OdpowiedzUsuńCieszę się. Pozdrawiam!
UsuńJa zawsze zamiast cukru daję do ogórków miód bo znajomi mają pasiekę i sprzedają mi bardzo tanio miód, nawet herbatę słodzimy miodem.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
Usuń