Strony

16 lipca 2012

Fasolka szparagowa do słoików

Rok temu po raz pierwszy robiłam taką fasolkę na zimę. Okazała się strzałem w dziesiątkę - wykorzystałam ją do różnych sałatek i do przygotowania z bułką tartą. Polecam gorąco.


Składniki:

1 kg fasolki szparagowej

Zalewa (na 1 litr wody):
1 litr wody
1 płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
odrobina kwasku cytrynowego (na końcu łyżeczki) - można zamiast kwasku dać 3 łyżki octu lub w ogóle pominąć

Sposób przygotowania:

1. Fasolkę myjemy i odcinamy końce. Gotujemy na półtwardo.
2. Gotujemy zalewę.
3. Fasolkę przekładamy do słoików, zalewamy zalewą i pasteryzujemy. Zgodnie z sugestią czytelników fasolkę należy pasteryzować 2-3 razy po 30 minut, aby się nie popsuła. Ja pasteryzowałam raz gotując przez 1 godzinę. Dobrze się przechowała. Ale jeśli ktoś woli dmuchać na zimne, to pasteryzujemy przynajmniej 2 razy najlepiej w odstępach 24 godzin.

Smacznego :)

49 komentarzy:

  1. Moja mama robiła dawniej taką fasolkę. Zimą była wybawieniem i miłym odstępstwem od znudzonej mizerii;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takiej nie robiłam i nie jadłam, ale bardzo mi się podoba pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis bardzo się przyda. Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdt takiej sie u mnie nie robilo, ale bardzomi sie podoba bo fasolka to jedno z moich ulubionych warzyw. Wyprobuje koniecznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Fasolka własnie się pasteryzuje... co z tego wyjdzie - przekonam się za parę miesięcy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie robie taką fasolke , nigdy nie robiłam, mam nadzieje że będzie wszystkim smakować

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię taką fasolkę od lat ale trzeba ją pasteryzować trzy razy po 30 minut w odstępie dobowym w przeciwnym razie nie przetrzma dlatego że ma dużo gazów które trzeba usunąc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przetrzyma przetrzyma :) Ja gotuję fasolkę szparagową tylko raz, fasolka bardzo dobrze się przechowuje, nie mam z nią problemów. Mam jeszcze 2 słoiki z zeszłego roku :)

      Usuń
    2. Też gotuję tylko raz i do również dzisiaj mam ubiegłoroczną.

      Usuń
  8. Ja też właśnie robię tym sposobem-super wygodno-szbki---Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Rok temu zrobiłam fasolkę z tego przepisu. Jeszcze mam kilka słoiczków. Przechowuje się rewelacyjnie. Polecam!
    Paulinka

    OdpowiedzUsuń
  10. Chciałabym zapytać ile słoików takich w jakich standardowo kisimy ogórki (bodajże 0,9 litra) wychodzi z podanej porcji. Zamierzam w najbliższych dniach skorzystać z tego przepisu i zastanawiam się ile kupić fasolki :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, robiłam tę fasolkę w małych słoikach o pojemności 300 ml. Wyszło mi około 10 takich słoiczków jeśli dobrze pamiętam. Wszystko zależy jak ciasno załadujemy słoiki fasolką. Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Juz trzeci rok będę fasolke dawać do słoików. Mrozona się do niej nie umywa.
    Tym razem skorzystam z tego przepisu.

    Załączam pozdrowienia z Małopolski.

    OdpowiedzUsuń
  12. gazy to wy macie po fasoli chyba

    OdpowiedzUsuń
  13. a ak ją potem Pani robi z bułką tarą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odsączam z zalewy, na patelni rumienie masło i bułkę tartą, dorzucam fasolkę, mieszam i podaję.

      Usuń
  14. dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam.Czy ta fasolke póżniej po otwarciu trzeba gotowac czy tylko podsmarzyc z bułka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marynowana fasolka jest gotowa do spożycia. Po otwarciu nie trzeba już jej gotować. Wystarczy podsmażyć z bułką. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Witam, też robiłam z tego przepisu fasolkę wspaniała, ja natomiast wrzucam na wrzącą wodę i jak wypłynie to podaje na talerz i polewam bułką z masłem.Pozdrawiam

      Usuń
  16. A czy można pasteryzowac w piekarniku? Dla mnie to wygodniejsza forma i naraz mozna zapasteryzowac więcej słoików. C z y sól musi być kamienna jak przy ogórkach kiszonych czy może być morska?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można pasteryzować w piekarniku.
      Jeśli chodzi o sól, to użyłam zwykłej kuchennej jodowanej.

      Usuń
    2. A jak pasteryzuje się w piekarniku??

      Usuń
  17. Dzięki :). Wór fasolki, a ja dopiero teraz przepisu szukam :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Super fasolka, robię według tego przepisu od kilku lat! Bardzo polecam!
    Alicja

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam
    Czy zamiar fasolki szparagowej może być fasolka cukrowa ?

    OdpowiedzUsuń
  20. Wszystkie słoiczki popsuly się po kilku dniach, przepis nic nie wart.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widac po powyzszych komentarzach to przepis jest wart. A ze tobie sie popsuly to nie musi byc akurat wina przepisu a np warzyw. Tak jak to np bywa z ogorkami i ich kiszeniem.
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Krytykę trzeba umieć przyjąć Pani Aniu i Tobie pisze się od dużej litery.

      Usuń
    3. "Tobie" się pisze z dużej litery, pod warunkiem, że się szanuje delikwenta )))), "pani" natomiast się pisze z małej litery - panie Mądraliński .

      Usuń
  21. Mi tez po kilku dniach. Szlag trafil cala prace - przepis nic nie wart !

    OdpowiedzUsuń
  22. Przykro, ze wam nie wyszlo. Mi akurat fasolka ladnie sie trzyma i naprawde nic sie z nia nie dzieje.

    OdpowiedzUsuń
  23. Z ciekawosci zeszlam do piwnicy zobaczyc swoja fasole i u mnie wszystko ok. Stoi od miesiąca i nic jej nie dolega. Proponuje moze Pani Aniu, zeby w razie czego zapasteryzowac fasole dwa lub 3 razy. Ja pasteryzowalam tylko raz, ale jak widac, co niektorym nie wyszlo.
    Pozdrawiam i dziekuje za mase pomyslow na prztwory,
    Goska z Krakowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Gosiu, tak właśnie zrobiłam. Wprowadziłam zmianę w przepisie.
      Pozdrawiam

      Usuń
  24. W mojej rodzinie która przyjechała po wojnie z Francji robi się w sosie winogred . Olej,sól , czosnek, pieprz i ocet/sok cytryny/. Fasolkę polewamy. Podobnie z kalafiorem , sałatą , sałatką ziemniaczaną .

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy gotuje Pani fasolkę w lekko osolonej wodzie czy zalewa jest wystarczająco słona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma potrzeby gotowania w lekko osolonym wrzątku. Zalewa jest wystarczająco słona.

      Usuń
  26. Czasami przetwory nie wychodzą, gdy gotuje się w burzowy dzień.

    OdpowiedzUsuń
  27. Gdy nie wychodzi, winne są słoiki😉bądź zakrętki. Późno, jednak może się przyda.

    OdpowiedzUsuń
  28. Mam pytanie czy fasolę biały Jaś można zakonserwować na zimę w słoiki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Niestety nie pomogę
      Nie mam bladego pojęcia

      Usuń
    2. Ale znalazłam pierwszy lepszy sposób w internecie😁
      https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/fasolka-jas-w-zalewie-9

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!